ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση εισφορών κατά 8% για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2023

Κανονικά θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό «πάγωμα» της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει σημαίνει πως από 1η Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους.

Σε  πρόσφατες  δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Παν. Τσακλόγλου, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές ανέφερε ότι οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση τον πληθωρισμό και συμπλήρωσε «η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό. Δεύτερον είμαστε σε ένα σύστημα διανεμητικό, αυτό σημαίνει ότι οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις τωρινές εισφορές. Τρίτο και σημαντικό, εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν πολύ χαμηλές συντάξεις»

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος προϋπολογισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πάντως, οι φορείς ζητούν το πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης. Ήδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: τεχνικό επιμελητήριο, ιατρικός σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, οικονομικό επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.

Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 167,4 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στην δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 202,36 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξη θα πληρώνει 256,78 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη  και πέμπτη κατηγορία θα πληρώνει 401 ευρώ και 544 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης αυξάνεται στα 42,43 ευρώ από 39 ευρώ ,στη δεύτερη στα 51,1 ευρώ από 47 ευρώ και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία το ποσό αυξάνεται στα 61 ευρώ από τα 56 ευρώ σήμερα.

Την ίδια ώρα το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για το 2023  ζητάει η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  (ΓΣΕΒΕΕ ώστε να διασφαλιστεί  η δυνατότητα καταβολής τους ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, μετά και την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών των μη μισθωτών που καταβάλλονται για τον κλάδο της σύναξης, από την 1.1.2023 έως την 31.12.2024 προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους  όπως και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης .

Αυτό όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ «σημαίνει ότι οι συνολικές τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ( ελευθέρων και αυτοαπασχολούμενων), θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω από 1/1/2023 με βάση την μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10%».

Ωστόσο, επισημαίνει η συνομοσπονδία, οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, κυρίως λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας, έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τόσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών όσο και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο εντεινόμενος συνδυασμός μειωμένης ζήτησης και αύξησης των λειτουργικών εξόδων έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα υπενθυμίζεται πως, με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν είχαν σχεδόν καθόλου ρευστά διαθέσιμα οδηγώντας το 40% των επιχειρήσεων στο να έχουν τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή τους Ιδιώτες, με τις οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ να αποτελούν την κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό.

«Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών στην παρούσα συγκυρία θα επιτείνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τονίζουμε ότι οι επιπτώσεις της ακρίβειας είναι εξίσου σοβαρές με εκείνες της υγειονομικής κρίσης, όπου όπως φαίνεται δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή – και ορθώς – στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης.