ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το φοιτητικό παράρτημα IEEE του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Από το φοιτητικό παράρτημα  IEEE  του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πήραμε το παρακάτω κείμενο:

Τον Ιούλιο του 2012 εγκρίθηκε η αίτηση που είχε υποβληθεί στο IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών), με σκοπό τη δημιουργία φοιτητικού παραρτήματος στο Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων. Το φοιτητικό μας παράρτημα έχει έδρα τη Λευκάδα και καλύπτει όλο το Τ.Ε.Ι Ι.Ν, όχι μόνο τα παραρτήματα της Λευκάδας. Το IEEE είναι ο μεγαλύτερος τεχνολογικός επαγγελματικός οργανισμός με έδρα του την Αμερική. Επεκτείνετε σε παγκόσμια κλίμακα και διαμοιράζεται σε 9 περιφέρειες με το φοιτητικό παράρτημα του Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων να ανήκει στην 8η περιφέρεια, την οποία αποτελούν η Ευρώπη και η Αφρική. Στην Ελλάδα αριθμούνται πλέον 14 φοιτητικά παραρτήματα, ένα εκ των οποίων είναι και το δικό μας.

Τα μέλη του φοιτητικού παραρτήματος του IEEE στο Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων, συμπληρώνουν τον παγκόσμιο αριθμό μελών που ξεπερνά τις 400.000. Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι με τη βοήθεια καθηγητών κατάφεραν και έβαλαν το Τ.Ε.Ι στον μεγαλύτερο παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη συμμετέχοντας και διοργανώνοντας τη δική τους IEEEDay με κύριο λόγο την προώθηση του βασικού σκοπού του IEEE: «Προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και αριστείας με όφελος προς την ανθρωπότητα».

Όπως κάθε συγκροτημένη ομάδα έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας αλλά και να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς με άλλα φοιτητικά παραρτήματα στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε με το φοιτητικό παράρτημα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι και μας βοήθησαν να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα λύνοντας έναν καταιγισμό ερωτήσεων. Τα παιδιά από το Π.Σ.Ε έχουν βραβευτεί δύο συνεχόμενες φορές σε παγκόσμια κλίμακα ως ExemplaryStudentBranch ( Υποδειγματικό Φοιτητικό Παράρτημα), ενώ στη δεύτερη τους βράβευση ο δικός μας πλέον σύμβουλος καθηγητής και τότε δικός τους, ο Δρ.Α.Κακαρούντας βραβεύτηκε για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του ως σύμβουλος καθηγητής.

Το φοιτητικό παράρτημα του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου μας ένταξε στο βαθύτερο κόσμο της τεχνολογίας, πραγματοποιώντας μας επίσκεψη στη Λευκάδα με κύριο σκοπό τη γνωριμίας μεταξύ των μελών και την ανταλλαγή νέων ιδεών, ενώ παράλληλα μας έκαναν μια παρουσίαση σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα (ArduinoBoards). Πλέον έχει αρχίσει μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των δύο παραρτημάτων δουλεύοντας πάνω σε κοινά θέματα που αφορούν τις πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα.

Σημειώνω ότι, τόσο το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας όσο και τμήματα του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου είναι στη λίστα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

Στα πλαίσια διάδοσης της ίδρυσης μας αλλά και της περαιτέρω γνωριμίας με τα υπόλοιπα φοιτητικά παραρτήματα της Ελλάδας, συμμετείχαμε εκπροσωπώντας το Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων στο πρώτο IEEEHSBC (HellenicStudentBranchCongress) που διοργανώθηκε από το φοιτητικό παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στο διάστημα 14-16 Δεκέμβρη 2012. Στο διάστημα αυτό είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε υψηλόβαθμα στελέχη του Ελληνικού τμήματος, αλλά και μέλη φοιτητές του IEEE από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Επιπλέον μάθαμε για νέες τεχνολογίες που υπάρχουν αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές.

Σήμερα το φοιτητικό μας παράρτημα συμμετέχει στη διοργάνωση του τρίτου JobFairAthens 2013 (ημέρα καριέρας από φοιτητές για φοιτητές) που διοργανώνεται από τους φοιτητικούς οργανισμούς EESTEC (Electrical Engineering STudent European assoCiation) και ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers), υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ίδρυση του IEEET.E.IofIonianIslandsStudentBranch είναι μια από τις πράξεις που τέλεσαν φοιτητές που αγαπούν τις σπουδές τους σε συνεργασία με επιστήμονες καθηγητές και έκαναν το Τ.Ε.Ι ισάξιο αναγνώρισης με πανεπιστήμια όπως της Πάτρας, της Στερεάς Ελλάδας ή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και να αναπτύσσει συνεργασίες σαν αυτή με το παράρτημα του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου που η πιθανότητα να οδηγήσει σε επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι καθόλου μικρή.

Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ εκεί που πλέον καλούμαστε να μετακινηθούμε (ΤΕΙ Ηπείρου) δεν υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις και προφανώς δεν είναι λογικό να καταστρέφονται οι συνέργειες που έχουν επιτευχθεί με κόπο αλλά και με αγάπη σε αυτό που επιλέξαμε.

Δώρα Φούρου, πρόεδρος φοιτητικού παραρτήματος ΙΕΕΕ στο Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων.