ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι Ελλάδα θέλουμε;

Δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις – επενδυτές στην Ελλάδα σε μια οικονομία που καταρρέει , σε μια οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει αύριο. 

 

Έχει απόλυτο δίκιο για την οικονομία που καταρρέει αλλά μας λέει τη μισή αλήθεια γιατί την άλλη μισή την λένε τα στελέχη του κόμματός του και βεβαίως τα έργα και οι αποφάσεις αυτών που κυβερνούν ή εν πάσει περιπτώσει αυτών που νομίζουμε ότι κυβερνάνε. 

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλεις να στήσει μια μικρή βιομηχανική μονάδα για να πάρει άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και τα άλλα συναρμόδια , θέλει τέσσερα χρόνια. 

Ας πούμε ότι βγήκε η άδεια χωρίς μίζες και λαδώματα. 

Μόλις πάει να ξεκινήσει επεμβαίνει ο δήμος για το περιβάλλον , μετά η Περιφέρεια και οι οικολόγοι. 

Πάνε στα δικαστήρια και δικαιώνεται ι εταιρεία μετά από άλλα δύο χρόνια. Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής, παρά τη δικαστική απόφαση, και πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άλλα 2-3 χρόνια εκεί. 

Ξανά δικαίωση για την εταιρεία και ταυτόχρονα νέες αντιδράσεις από κατοίκους και αντιδραστικούς, εντός και εκτός περιοχής πλέον. 

Καταφθάνουν τα ΜΑΤ, διαδηλώσεις, ψεκασμοί. Βία και νοθεία,  φωνάζουν οι παραβρισκόμενοι , με ασπίδες μικρά παιδιά του δημοτικού να κάνουν οικονομικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις επιπέδου πανεπιστημίου και ας είναι 8χρονα. Στο καπάκι νάσου πάλι η αρχαιολογία. Χάθηκαν 8 με 10 χρόνια και ακόμη η επιχείρηση δεν έβαλε ούτε τούβλο. 

Εξυπακούεται βέβαια, ό,τι και να παράγει αυτή η εταιρεία έχει να κάνει με εξαγωγές ή τον τουρισμό, μιας και οι Έλληνες μέρα με τη μέρα στεγνώνουν οικονομικά. 

Υπερβολές θα πει κάποιος. 

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στην επιχείρηση που λέγεται Costa Navarino στη Μεσσηνία της Πελοποννήσου που δέκα χρόνια δεν έβρισκε άκρη με πάνω από 200 έγγραφα για αδειοδότηση κατασκευής. 

  «Είναι το πιο όμορφο ξενοδοχείο που έχω μείνει στη ζωή μου», είπε η βασίλισσα της Ιορδανίας για τη διαμονή της που κόστιζε 30.000ευρώ η βραδιά σε σουίτα φυσικά και 4000 ευρώ  για τα υπόλοιπα μέλη της συνοδείας της. 

Το τι κυνήγι  έφαγε ο άνθρωπος (Βασίλης Κωσταντόπουλος), που έφερε εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική για το έργο,  δε λέγεται.

Τελικά πήγε σκασμένος με όλα αυτά που πέρασε. Δε γνωρίζω αν έπρεπε να γίνει αυτή η επένδυση ή να απορριφθεί , αλλά εκείνο που βασιλεύει είναι η γραφειοκρατία. 

Να δούμε όμως και τι λένε οι συνισταμένες της αντιπολίτευσης για τους επενδυτές – επενδύσεις:

•Παναγιώτης Λαφαζάνης: Εμείς θα κάνουμε εθνικοποίηση των τραπεζών. (σ.σ. και την Ολυμπιακή , κύριοι)

•Γιάννης Μηλιός: Θα φορολογήσουμε τις καταθέσεις ως εισόδημα , καθώς επίσης θα φορολογήσουμε την κινητή και ακίνητη περιουσία από 500 χιλιάδες ευρώ συνολικά. 

•Γιάννης Τόλιος: Είναι ώρα για εθνικό νόμισμα …Το εθνικό νόμισμα είναι η μόνη επιλογή και ο καλύτερος δρόμος…

•Αλέξης Τσίπρας: ‘Όχι πάσει θυσία στο ευρώ αλλά δεν θεωρώ καλή ιδέα την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. 

Αλλά και η κυβέρνηση με την πολιτική της στα φορολογικά που έχει ξεζουμίσει την αγορά και τους μισθωτούς δεν πάει πίσω. 

Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν χάσει τη δουλειά τους. 

Το δημόσιο πάντως αντέχει και τους επίορκους. Πολλές εταιρείες κλείνουν την παραγωγή τους ή μεταφέρουν σε άλλες χώρες την έδρα τους (ΕΕΕΚ-COCA-COLA 200 εκατ. Ευρώ χάνει το κράτος από άμεσους και έμμεσους φόρους μόνο από τη συγκεκριμένη). 

Αύξησαν τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να πατάξουν (!) τη φοροδιαφυγή και το συνολικό κέρδος 40 εκατ. Ευρώ , ενώ ο κόσμος ξεπάγιασε. Οι περισπούδαστοι οικονομολόγοι – συμβουλάτορες τα είχαν υπολογίσει 500 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό κέρδος είναι η μείωση εισαγωγών με όφελος στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Εδώ ευημερούν οι αριθμοί και πεθαίνουν οι άνθρωποι από το κρύο. 

Δεν μπορούν να βρουν τους παράνομους της λίστας Λανγκάρτ και δεν έχουν να πουν τίποτε για τις άλλες τέσσερις (Λιχτενστάιν,  Ολλανδίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου) που εδώ και χρόνια τις έχουν στα συρτάρια από προηγούμενες κυβερνήσεις. Απλά περιμένουν τα παραγραφούν τα αδικήματα…

Είναι γεγονός πλέον ότι μέσα στην παγκόσμια θολούρα της απαξίωσης των πάντων η Ελλάδα μοιάζει και είναι χαμένη χωρίς μπούσουλα. Δυστυχώς η ιστορία μας σήμερα δε δικαιολογείται με την προϊστορία του έθνους. 

Τι θέλουμε λοιπόν;

Φαυλοκρατία που να κάνει ο καθένας ότι θέλει;

Τους διορισμούς με ρουσφέτι;

Την  ατιμωρησία προδοτών , επίορκων πολιτικών στυγνών δολοφόνων, ληστών, νταβατζήδων ;  

Θέλουμε οι δυνατοί να ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και οι αδύναμοι να μιλάνε απλά για δίκαιο;

Θέλουμε τη χώρα μας χωρίς σύνορα και στρατό;

Θέλουμε ασυδοσία με αναρχοαυτόνομη πολιτική;

Θέλουμε νεοφιλελεύθερη πλουτοκρατία ή σοσιαλιστικό καπιταλισμό;

Επιθυμούμε να ανήκουν τα πάντα στο κράτος με τύπου σοβιετικό πολίτευμα;

Μας αρέσει να μας κυβερνάνε κλέφτες ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα γίνουμε κι εμείς σαν αυτούς;

Μάλλον θέλουμε λίγο απ’ όλα, ανάλογα με την περίπτωση του καθενός και τον χρόνο που τον βολεύει. 

Κάποιοι θέλουν κούρεμα στα 20.000 ευρώ και άλλοι πάνων από 100.000 ευρώ.

Μερικοί νομίζουν πως είναι πάνω σε αβύθιστα πλοία και δεν βλέπουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. 

Αν δεν αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε σύντομα, θα σβήσουμε από το χάρτη. 

Τα παραμύθια ότι η χώρα έχει περάσει και άλλες φορές δύσκολα λέγονται για να μην χάσουν κάποιοι τα προνόμια που είχαν και συνεχίζουν να έχουν ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες. 

Υ.Γ. Παράδειγμα βλακείας νεοελλήνων 

Πριν λίγες ημέρες είχαμε φωτιά στο κέντρο της πόλης. Το να μην μπορεί να προσεγγίσει το πυροσβεστικό όχημα ήταν εκ των προτέρων γνωστό λόγω σταθμευμένων  οχημάτων στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Αλλά το να μην μπορεί να φύγει μετά την πυρόσβεση γιατί κάποιοι ξαναπάρκαραν παράνομα δε νομίζω ότι έχει ξανασυμβεί σε άλλο μέρος… 

Ο-ΝΗΡΙΚΟΣ