ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τί είναι το πεπτικό έλκος

Πεπτικό έλκος

 

Τί είναι το πεπτικό έλκος

 

Πεπτικό έλκος είναι η βλάβη του ιστού του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου (του πρώτου μέρους του λεπτού εντέρου), η οποία προκαλείται από τα όξινα πεπτικά υγρά. Τα πεπτικά έλκη παρουσιάζονται με διαφορετική συχνότητα, σε συνάρτηση με το φύλο και την ηλικία. Το έλκος του δωδεκαδάκτυλου πλήττει συχνότερα τις ηλικίες από 20-50 ετών και κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό ενώ το έλκος του στομάχου πλήττει τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

 

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα

 

Τα πεπτικά έλκη, τα οποία μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά, παρουσιάζουν συνήθως τα εξής συμπτώματα:

 

 

•καύσο στομάχου

 

•δυσπεψία

 

•πόνο στο πάνω κεντρικό σημείο της κοιλιάς

 

 

•αίσθημα φουσκώματος

 

•πόνο που αντανακλάται στην πλάτη

 

•σιελόρροια

 

•ναυτία

 

•εμετό

 

•κόπρανα με μαύρο χρώμα

 

Πού οφείλεται

 

•σε λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori)

 

•στη μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)

 

•στο κάπνισμα

 

•στο αλκοόλ

 

•σε καταστάσεις έντονου στρες (πχ μετά από μία μεγάλη επέμβαση)

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του πεπτικού έλκους

 

Η διάγνωση του έλκους γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, με γαστροσκόπηση (για το στομάχι και το αρχικό τμήμα του δωδεκαδακτύλου ) είτε με ακτινογραφία μετά από λήψη βαριούχου γεύματος.

 

Εικόνα γαστροσκόπησης.

 

Επίσης με ειδικές τεχνικές απομονώνεται όπου υπάρχει το ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori).

 

Πώς θεραπεύεται το πεπτικό έλκος

 

Το πεπτικό έλκος θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την αιτία που έχει προκαλέσει τη φλεγμονή. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του βακτηρίου και φάρμακα για την επούλωση του έλκους και χορηγείται στην περίπτωση το έλκος έχει προκληθεί από το βακτήριο Η. Pylori. Η βλάβη από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και την ασπιρίνη αντιμετωπίζεται επίσης συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, ενώ η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται στην περίπτωση που το έλκος έχει προκαλέσει σοβαρή και μη ελεγχόμενη αιμορραγία.

Πώς μπορεί να προληφθεί

 

Για την πρόληψη του έλκους θα πρέπει να ακολουθείται ένας υγιής τρόπος ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή (περιορισμό κάποιων ουσιών, όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα καρυκεύματα, το τσάι) και διακοπή καπνίσματος. Πέραν αυτού, προληπτικά δρα και ο περιορισμός των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και έχετε ιστορικό έλκους και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας.

 

 

 

Τι πρέπει να τρώμε;

 

 

Η διατροφή των ασθενών θα πρέπει να αποκλείει ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, τρόφιμα πλούσια σε πιπέρι και μπαχαρικά. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι θα πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση αλατιού καθώς το αλάτι κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους. 

 

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τηγανητά φαγητά, παστά ψάρια, σκληρά διπλομαγειρεμένα, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά κρέατα, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.α. 

 

Η επιλογή της τροφής θα πρέπει να βασίζεται στην ανεκτικότητα του ασθενούς σε συγκεκριμένες τροφές. Τροφές που αρχικά μπορεί να ενοχλούν μπορεί στη συνέχεια να ενταχθούν στο διαιτολόγιο του ασθενούς. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο. Οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους. Καλό θα ήταν, πριν αλλά και μετά την κατανάλωση ενός γεύματος να υπάρχουν κάποια λεπτά ξεκούρασης και χαλάρωσης του ασθενούς. 

 

Μια και αναφερόμαστε στο πεπτικό έλκος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αναφορά της μαστίχας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

 

Υ.Γ.

θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο λευκαδίτη  καρδιολόγο κ.Κτενά, Διευθυντή στο ογκολογικού νοσοκομείο <Αγ.Ανάργυροι> στην Αθήνα για τα καλά του λόγια και θα τον παρακαλούσα δημόσια η εφημερίδα να φιλοξενήσει λίαν συντόμως μία δική του θεματογραφία.