ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΙΝ Τουριστική Έκθεση στη Νάπολι

Πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη η  έκθεση τουρισμού «ΒΟRSA MEDITERRANEA DEL TOURISMO 2013 ».Είναι η

μεγαλύτερη στη Νότια Ιταλία και προσελκύει μεγάλο αριθμό εκθετών. Η  Περιφέρεια Ιονίων  Νησιών    λόγω των   ειδικών    συνθηκών (γειτνίαση και υποδοχέας μεγάλου αριθμού επισκεπτών) συμμετείχε αυτόνομα με ένα stand για κάθε νομό. Λόγω του ότι ο ΕΟΤ δεν συμμετείχε στην έκθεση, η ΠΙΝ παραχώρησε χώρο εντός του περιπτέρου της σε αυτόν ώστε να προβληθεί η Ελλάδα.

Θεαματικές αλλαγές ως προς την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ιταλών δεν πρέπει να αναμένονται, αφενός λόγω των οικονομικών συγκυριών και αφετέρου ελλείψεως σημαντικού ερεθίσματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Το γνωστό πρόβλημα με τα πλοία  που προσεγγίζουν Ηγουμενίτσα, είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας προβληματισμού ως προς την επιλογή της Κέρκυρας για τις διακοπές τους.

Η Alitalia και η Volotea  έχουν απ´ ευθείας πτήσεις και απο Νάπολη και από Ρώμη και από Μπρίντεζι για Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κώ, Σάμο οι οποίες διευκολύνουν τους tour operators για την διοχέτευση των Ιταλών προς την Ελλάδα.

Το ότι η Κέρκυρα είναι κοντά στην Ιταλία σύμφωνα με τον μεγαλύτερο tour operator της Ν.Ιταλίας  -Viaggi de la Irone- όπου διακινεί σαράντα χιλιάδες ιταλούς,  λειτουργεί αρνητικά γιατί προτιμούν να έρχονται οι Ιταλοί μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια των tour operators και έτσι δεν υπάρχει κίνητρο γι αυτούς να προωθήσουν τον προορισμό ή να δημιουργήσουν μαζική ζήτηση και να επηρεαστούν και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και να αλλάξουν πολιτική. Κανένα κίνητρο που να αντισταθμίζει την ταλαιπωρία της Ηγουμενίτσας δεν υπάρχει (άμεση ανταπόκριση με πλοίο ή μειωμένες τιμές).

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί να αλωνίσει την αγορά. 

Η TURKISH AIRLINES εχει καθημερινή πτήση από Νάπολη για Κωνσταντινούπολη και προγραμματίζει καθημερινή πτήση και για την Αντάλεια. 

Σε αυτή την έκθεση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απέσπασε διάκριση καλύτερης οργανωμένης συμμετοχής. Ο Δήμαρχος του Κάπρι που έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα , του Mode di Procida που εχει αδελφοποιηθεί με την Ιθάκη  και άλλοι τέσσερις δήμαρχοι της Καμπανίας – Cita Istia, Procida,Pozzuoli,Napoli) τίμησαν με την παρουσία τους το περίπτερο των νησιών του Ιονίου ενώ δήλωσαν τη θέληση τους να συνεργαστούν τόσο στον πολιτισμό όσο και στον τουρισμό με τα νησιά του Ιονίου.

Σε απ΄ ευθείας επαφή με τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου προσκαλέστηκαν να επισκεφθούν την Περιφέρεια.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους μεγαλύτερους tour operators όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν κυρίως με την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την έλλειψη απ΄ ευθείας πτήσεων από τη Ν. Ιταλία.

Η ΕΤΙΝ πραγματοποίησε το έργο των συναντήσεων.

Παρέστησαν για την Περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας ο κ. Γ. Παπαβλασόπουλος. Προιστάμενος της Δ/.σης τουρισμού, για την Κεφαλονιά ο κ. Π. Σταθάτος της Δ/σης τουρισμού για την Ζάκυνθο η κα. Ν.Καψάσκη   Γραμματέας της ένωσης ενοικιαζομένων καταλυμάτων Λαγανά. Πολύτιμη η βοήθεια του κ. Γ.Δαουράκη. Για την ΕΤΙΝ ο Σ. Θύμης.