ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάρτε μαζί σας στις διακοπές και τις…ψυχικές σας δεξιότητες!

 

1.Καλή διάθεση! Μη κουβαλήσετε μαζί σας τα προβλήματα του χειμώνα, το άγχος και την κούραση της δουλειάς ή την κακή διάθεση, επειδή δεν θα πάμε στο μέρος που ήταν η πρώτη μας επιλογή, δεν βρήκαμε δωμάτιο εκεί που θέλατε ή καυγαδίσαμε με το σύντροφό μας για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Παραβλέψτε τη..λίστα παραπόνων και φύγετε για διακοπές με καλή διάθεση.

 

2.Επικοινωνία  : Οι διακοπές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για πιο ποιοτική επικοινωνία, επικοινωνία επί της ουσίας, με το σύντροφό ή την οικογένεια. Αυτό σημαίνει: διάθεση ν’ακούσω τον άλλο προσεκτικά, να προσπαθήσω να καταλάβω τι θέλει να μου πει -απ’τη δική του οπτική γωνία και όχι μέσα από το δικό μου υποκειμενικό φιλτράρισμα- και χωρίς διάθεση να κατηγορήσω τον άλλο για τις απόψεις του. Προτιμότερο είναι να δηλώσω και εγώ απ’την αρχή τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μου, παρά να επικεντρωθώ στις αδυναμίες του άλλου.

3.Κατανόηση : όχι μόνο του άλλου, μα περισσότερο του ίδιου μου του εαυτού, των επιθυμιών και των φόβων μας. Μόνο έτσι θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι να κατανοήσουμε τον άλλο, χωρίς την αίσθηση ότι χάνουμε κάτι μέσα σ’αυτή τη διαδικασία.

4.Σεβασμός :Έννοια πολύ σημαντική σε μια σχέση, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πόσο ευχαριστημένα είναι τα μέλη του ζευγαριού ή της οικογένειας. Δείχνουμε το σεβασμό μας στον άλλο, ακόμη και με μικρά και πολύ απλά πράγματα, όπως: με το αναγνωρίσουμε την επιθυμία του άλλου να μουλιάσει στη θάλασσα, να βυθιστεί σ’ένα βιβλίο ή στη σιωπηλή ηλιοθεραπεία.

5.Χιούμορ : Απαραίτητο σε κάθε σχέση, φιλική, συντροφική ή οικογενειακή, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να παρακάμψουν τα προβλήματα με μια στάση ευελιξίας. Άλλωστε το γέλιο σημαίνει «πράσινο φως» στην επικοινωνία, «αφοπλισμό» και ανοιχτή στάση προς το άλλο άτομο.

6.Συντροφικότητα : Σημαίνει «μαζί» από επιλογή και όχι από καταναγκασμό.

 

 

Επιμέλεια άρθρου: Σοφία Ασπρογέρακα- Αργύρη

Κοινωνική Ανθρωπολόγος-

Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης

 

Βιβλιογραφική πηγή : www.inhealth.gr