ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΥΣΥΦΑ: Ο «Δούρειος Ίππος» της φαρμακευτικής περίθαλψης;

Του Γιώργου Κιοσσέ

Φαρμακοποιού

 

Την τελευταία πενταετία το φαρμακείο και το φάρμακο στοχοποιήθηκαν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα σε ένα μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα ήταν η καταβαράθρωση των τιμών των φαρμάκων και μαζί με αυτήν και της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, αφού πλέον ήταν αναγκασμένοι να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Παράλληλα δημιουργήθηκε και η διαμάχη σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για τα γενόσημα σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα. Μία σχέση που είναι γνωστή εδώ και χρόνια και συνήθως δεν αποκαλύπτεται γιατί όπου φτωχός και η μοίρα του. Βάλτε στη θέση «φτωχός» τα ασφαλιστικά Ταμεία και στη θέση «μοίρα» τους ασφαλισμένους.

Είναι γνωστό ότι γενόσημα χωρίς πρωτότυπα φάρμακα δεν μπορούν να υπάρξουν. Τα γενόσημα φάρμακα εμφανίζονται μετά τη λήξη της πατέντας των πρωτοτύπων και εξοικονομούν πόρους στα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε αυτά με τη σειρά τους να επενδύουν σε νεότερα πρωτότυπα. Άρα και πρωτότυπα χωρίς γενόσημα φάρμακα δεν μπορούν να υπάρξουν!!!

 

 

ΜΥΣΥΦΑ

 

Το τελευταίο διάστημα, αφού ό,τι ήταν να στοχοποιηθεί, στοχοποιήθηκε, άρχισε η προσπάθεια αφαίμαξης και της ύλης του φαρμακείου στο καθεαυτό διακύβευμά του, το φάρμακο, γιατί και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα. 

Όμως οι θιασώτες αυτής της αντίληψης δεν κατανοούν ότι μαζί με την προσπάθεια «αποφαρμακοποίησης» των ΜΥΣΥΦΑ, διαρρηγνύουν και το ορθό θεσμικό πλαίσιο της διακίνησης του φαρμάκου στη χώρα μας, ενός πλαισίου το οποίο με τη διασπορά των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια προστατεύει τον Έλληνα ασθενή από πλαστά και μη δραστικά φάρμακα.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ

 

1)Μέχρι σήμερα στη χώρα μας τα ΜΥΣΥΦΑ κυκλοφορούν από τα φαρμακεία με καφέ ταινία γνησιότητας για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα φάρμακα αλλά και να καταδεικνύουν ότι πρόκειται για φάρμακα και όχι για εμπορικά προϊόντα. 

Η διαφοροποίησή τους έγινε για να ανακουφισθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία από έναν όγκο φαρμάκων τα οποία και χαμηλή τιμή έχουν και η για χρόνια κυκλοφορία τους τα καθιστά πιο «οικεία» στους ασθενείς. Όμως η χορήγησή τους γίνεται με ασφάλεια από τον φαρμακοποιό διότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έχουν αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με κάποιες άλλες παθήσεις, αδρανοποιούν κάποια άλλα φάρμακα.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα:

Α) Αν μια μητέρα της οποίας το παιδί έχει ανεμοβλογιά ή κάποιο άλλο νόσημα στο οποίο δεν επιτρέπεται η χορήγηση ακετυλοσακιλικού οξέος και δεν συμβουλευτεί το φαρμακοποιό στο φαρμακείο για το τι περιέχει το σκεύασμα «Α» και το χορηγήσει στο παιδί είναι σίγουρο ότι θα του δημιουργήσει επιπλοκές διότι στα ράφια των πολυκαταστημάτων θα χορηγούνται συσκευασίες και όχι φάρμακα.

Β) Αν ασθενής με έρπητα ζωστήρα πάρει από άλλο κανάλι διανομής κάποιο σκεύασμα που περιέχει κορτιζόνη η οποία απαγορεύεται στην συγκεκριμένη ασθένεια, σίγουρα θα έχει παρενέργειες από τη συγκεκριμένη αλοιφή. Η χορήγησή της από το φαρμακείο έχει πάντοτε την σιγουριά της σωστής αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Γ) Αν κάποιος ασθενής έχει πόνους στην κοιλιακή χώρα και πάρει κάποιο σκεύασμα για να τον ανακουφίσει προσωρινά από κάποιο πολυκατάστημα και το συγκεκριμένο καλύψει μια σκωληκοειδίτιδα είναι σίγουρο ότι η καθυστέρηση και η μη συμβουλή του φαρμακοποιού για να επισκεφτεί τον γιατρό του θα δημιουργήσει περιτονίτιδα.

Αυτά είναι μόνο τρία από τα καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζει ο φαρμακοποιός και τα οποία βοηθούν τον ασθενή να αποκαταστήσει την υγεία του με ΜΥΣΥΦΑ αλλά «αποφορτίζει» και τα νοσοκομεία στα οποία θα απευθύνονταν οι ασθενείς.

 

2)Η επίκληση κάποιων «ειδημόνων» ότι τα ΜΥΣΥΦΑ διανεμόμενα και από άλλα δίκτυα διανομής θα επιτύχουν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές (ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ασθενείς) και ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, καταπίπτει για τους εξής λόγους:

      Α) Σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προκύπτει μείωση αλλά   αντίθετα καταγράφεται αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ. Για παράδειγμα:   

 

•Voltaren gel 4,99 € στην Ελλάδα

            Voltaren gel 15,75 € στην Μεγάλη Βρετανία

 

•Dulcolax … 3,11 € στην Ελλάδα

          Dulcolax … 6,70 € στη Δανία

 

•Panadol extra 2,26 € στην Ελλάδα

          Panadol extra 4,00 € στη Μεγάλη Βρετανία κτλ

 

            Β) Όταν τα φάρμακα διανέμονται από πολυκαταστήματα είναι σίγουρο ότι οι  συσκευασίες τους θα μεγαλώσουν και από αυτές των 20-30 δισκίων ή των 150-200 ml σιροπιών θα πάνε στα 200 δισκία και στα 500 ml σιροπιών.

            Παράλληλα σε ορισμένα σκευάσματα θα μειωθεί και η ποσότητα της δραστικής ουσίας, έτσι ώστε αντί για μία παρακεταμόλη των 500 mg να χρειάζονται τρία δισκία των 200 mg για να καλύψεις τον πόνο ή τον πυρετό σου. Αυτό βέβαια θα επιβαρύνει το στομάχι και άλλα όργανα.

            Επίσης ενώ στο φαρμακείο ένα κουτί παρακεταμόλης κοστίζει 0,75 €, η συσκευασία των 200 δισκίων (τα οποία δεν χρειάζονται κιόλας) πόσο θα κοστίζει;

 

             Γ) Τα φάρμακα αυτά, τα ΜΥΣΥΦΑ κυκλοφορούν με έγκριση του ΕΟΦ και ταινία γνησιότητας. Σκέπτονται να την αφαιρέσουν; Γιατί δεν συμβουλεύονται τον κατεξοχήν υπεύθυνο κυκλοφορίας των φαρμάκων, τον ΕΟΦ;

 

 

Τα ΜΥΣΥΦΑ δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι φάρμακα τα οποία έχουν στηρίξει την υγεία του Έλληνα ασθενή και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον αποχαρακτηρισμό τους από φάρμακα σε «μη φάρμακα».

Αν τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν διαθέτουν πόρους λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της ανεργίας και αφού η οριζόντια μείωση των τιμών δεν δίνει λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδό τους, πως θα αντιμετωπίσουν μία απόσυρση των φθηνών φαρμάκων και την υποκατάστασή τους με άλλα ακριβότερα;

Δεν είναι μακριά παρά μόνο δέκα χρόνια όταν η υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων από τα νέα έφτασε από το 4% στο 40%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες ασθενείς με σοβαρές προβλήματα υγείας (καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ανοσοκαταστολή κλπ) εν είχαν για 3,5 χρόνια στη διάθεσή τους τις νέες θεραπείες.

Αυτά είναι τα καυτά προβλήματα του φαρμάκου, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και όχι τα ΜΥΣΥΦΑ.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου, γιατί αν αδυνατίσει το πρώτο πράγμα που θα πληγεί είναι η υγεία των Ελλήνων.