ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θοδωρής Σολδάτος: “Οι πολίτες επιθυμούν σταθερότητα”

 

Συνέντευξη έδωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Βραδυνή» ο βουλευτής Λευκάδας , Θοδωρής Σολδάτος, ο οποίος μίλησε για τις εκλογές, τις συμμαχίες και την τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ: 

 

 

*    Στην κοινωνία υπάρχει πολύς θυμός. Φοβάστε πιθανή εκδήλωση θυμού με ακραίες επιλογές, ή επιλογές που θα προκαλέσουν αστάθεια;

 

Οι πολίτες επιθυμούν σταθερότητα. Γνωρίζουν ποια ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά και μπορούν να τη συγκρίνουν με τη σημερινή. 

Σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια, η στήριξη του ελληνικού λαού ήταν μοναδική. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι πολίτες δε θα απεμπολήσουν τα αποτελέσματά της, στο όνομα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που εκπέμπεται από σημαντικό μέρος της αντιπολίτευσης. 

 

*     Εκτιμάτε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση;

 

Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Υπάρχουν ακόμη μάχες που πρέπει να δοθούν. Οι πολίτες το γνωρίζουν και θα είναι κοντά.

 

*     Πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι θα συνιστούσε καταστροφή της χώρας;

 

Μακριά από μένα η καταστροφολογία. Δε μπορώ ωστόσο να παραβλέψω τις διαρκείς μεταβολές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεχιζόμενες αντιφάσεις του, στις εκάστοτε πολιτικές του προτάσεις. Όπως δε μπορώ να παραβλέψω το μωσαϊκό συμπεριφορών και θέσεων, τόσο των στελεχών του, όσο και των συνιστωσών του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ενιαία και σαφής αντίληψη για το «δέον γενέσθαι». Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει καταφέρει να πείσει και να πάρει κεφάλι. 

 

*     Εσείς εκλέγεστε στη Λευκάδα, και έχετε άμεση επαφή με τον κόσμο. Τι σας λέει ο κόσμος; Υπάρχουν περιθώρια υπομονής πια; 

 

Η Λευκάδα είναι η μικρότερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η επικοινωνία του πολιτικού με τους πολίτες, είναι άμεση και καθημερινή. Είναι ταυτόχρονα και μια μικρογραφία της επικράτειας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Οι προβληματισμοί και οι απόψεις που καταθέτω, είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσής μου και με τους Λευκαδίτες. 

 

*     Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες πριν από τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε ο κόσμος να αποφασίσει αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες;

 

Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει, να συνεχίσει να κρατάει γερά το τιμόνι του σκάφους. Δεν επιδιώκει εκλογές. Γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η κυβερνητική σταθερότητα.

Καθήκον του ηγέτη είναι να καθοδηγεί το λαό. Να του προκαλεί έμπνευση και ελπίδα. Ο Σαμαράς σε λίγους μήνες θα έχει πετύχει τη νέα αφετηρία. Η κινούμενη άμμος εντός του 2014, θα αποτελέσει παρελθόν.

 

*     Η κεντροδεξιά εμφανίζεται τριχασμένη αφού εκτός από τον Πάνο Καμμένο, θα υπάρχει και η παρουσία του Βύρωνα Πολύδωρα στις ευρωεκλογές. Θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να καλέσει σε πανστρατιά τους προερχόμενους από τη ΝΔ, ή πιστεύετε ότι ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του και ότι γίνει;

 

Το πολιτικό σύστημα έχει περάσει σε νέα φάση. Ο δικομματισμός εξαφανίζεται. Προκύπτουν συμμαχίες μεταξύ κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Υπάρχουν πλέον ομοιότητες και αναλογίες, με τα επικρατούντα, στις χώρες της Ε.Ε.

Οι συμμαχίες δε γίνονται πλέον με βάση την ιδεολογική αφετηρία των κομμάτων, αλλά κυρίως με βάση την οπτική τους στο ευρωπαϊκό «τεκταίνεσθαι» και την αντίληψή τους για την εκάστοτε θέση και στάση που πρέπει να έχει η χώρα, ως μέρος των ευρωπαϊκών αλλά και των παγκόσμιων οργανισμών.

Κατά την άποψή μου, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη θέση σε όλα τα παραπάνω, με χειροπιαστά ωφελήματα  για τη χώρα, έχουν προς το παρόν μόνο τα κυβερνητικά κόμματα. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω, ότι οι κραδασμοί θα ήταν λιγότεροι, αν γινόταν προσπάθεια εκ μέρους των ηγεσιών τους, για περισσότερη ζύμωση και πληροφόρηση των στελεχών τους.

 

*     Κύριε Σολδάτε, κατηγορούν αρκετοί νεοδημοκράτες την κυβέρνηση ότι «σφιχταγκάλιασε» το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια κάποια ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να απολογηθεί, να μην τίθενται. Τι απαντάτε;

 

Βιώνουμε μια περίοδο, κατά την οποία το βασικό ζητούμενο είναι η σύγκλιση των κομμάτων, η παράβλεψη των όποιων διαφορών και η κυβερνητική σταθερότητα. 

Σε αυτό το ζητούμενο γνωρίζουμε ότι ανταποκρίθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και για περισσότερο από ένα χρόνο η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη συμπεριφορά και διάθεση από τα υπόλοιπα κόμματα. Υπενθυμίζω ότι μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, δόθηκε η δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής από τη ΝΔ, με μόνη προϋπόθεση την προάσπιση της παραμονής της χώρας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια οι δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, ανέδειξαν κυβερνητική πλειοψηφία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία και απέκτησε την απαιτούμενη σταθερότητα.

Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα «σφιχταγκαλιάσματος», αλλά αναγκαιότητας και συνέπειας.