ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ του Γηροκομείου

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

του π. ΠαναγιώτηΖαβιτσάνου Δ/ντη Οίκου Πρόνοιας

 

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έπρεπε να οργανώσουμε την ετήσια φιλανθρωπικὴ βραδιὰ για το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Υπήρξε όμως μεγάλος προβληματισμὸς για το αν θα έπρεπε να γίνει. Μέσα σε μια τέτοια οικονομικὴ κατάσταση, γιατί να ενοχλήσουμε κι εμείς με το Γηροκομείο; Απὸ την άλλη πάλι, οι δυσκολίες μας ωθούσαν να προσπαθήσουμε δεχόμενοι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Και τα μεν κτιριακά μας προβλήματα ελπίζουμε να τα λύσουμε διεκδικώντας κάποιο ευρωπαϊκὸ πρόγραμμα με τις νέες μελέτες πλήρους ανακαίνισης, οι οποίες βρίσκονται για έγκριση στην πολεοδομία. Τα λειτουργικά μας όμως έξοδα τα καλύπτουμε απὸ τις προσφορές, τις συντάξεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.  Η ελάχιστη περιουσία μας πλέον δεν αποδίδει για να έχουμε κάποιο σταθερὸ εισόδημα.  

Η ζωὴ όλων μας έγινε πραγματικὰ δύσκολη και η επιβίωσή μας αγώνας σκληρός. Φτωχύναμε στους μισθούς, στις συντάξεις, στα μεροκάματα. Ας μη φτωχύνουμε όμως και στην καρδιά. Τα πάντα στην ύπαρξή μας (πράξεις, λόγια, σκέψεις) διοχετεύονται απ’ την καρδιά. Όταν η καρδιὰ θέλει, μπορεί να κάνει το αδύνατο, δυνατό, αρκεί να είναι ζωντανή και ανοικτὴ στον άλλο. Αν η οικονομικὴ δυσχέρεια μεταφρασθεί σε ψυχικὸ κλείσιμο, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Θα πάψει ο πλησίον να είναι συνάνθρωπος,άξιος της αγάπης μας και θα γίνε ιαπειλὴ και φόβος, αντικείμενο προς εξαφάνιση. Κι αυτὴ θα είναι μια πτώχευση πνευματικὴ, τραγικότερη της οικονομικής. Αντίδοτο στον κίνδυνο αυτὸ είναι η προσφορὰ και η αλληλεγγύη που η αξία τους μεγεθύνεται στις δυσκολίες και όχι στην ευημερία. 

Αποφασίσαμε, λοιπόν, δειλὰ – δειλὰ να προχωρήσουμε στο εγχείρημα με αισιοδοξία και ελπίδα. Έτσι, με την είσοδο της νέας χρονιάς, στις 3 Ιανουαρίου 2014, το βράδυ, μέ την ευγενικὴ χορηγία του «ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗ» αυτή τη φορά, στό Νυδρὶ της Λευκάδας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το Γηροκομείο μας και θα παρουσιασθούν όλες οι δράσεις που έχει αναλάβει. Η είσοδος καθορίστηκε στα 7,00 € (πέρυσι ήταν 15,00 €), για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους φίλους και συμπαραστάτες μας να συμμετέχουν. Οι εθελοντές μας θα μαγειρέψουν και οι χορηγοί μας -όπως πάντα- θα προσφέρουν τα υλικά.

Ας στηρίξουμετηνπροσπάθειαφτωχαίνονταςκατὰ 7,00 €, πλουτίζοντας όμως πολύ περισσότερο στην καρδιὰ και στην ανθρωπιά.

Σας περιμένουμε για να χαρούμε όλοι μαζὶ μέσα στις γιορτές, προσφέροντας το ελάχιστο που μπορούμε στους γέροντες και στους άπορους του συσσιτίου μας. Φέτος, ο Χριστὸς θα γεννηθεί εκεί που υπάρχει πραγματικὴ ανάγκη και φτώχεια,αλλὰ και θυσιαστικὴ προσφορά. Σε όλους εσάς που προσφέρετε από το υστέρημα, αλλὰ και στους αναγκεμένους αποδέκτες της δικής σας βοήθειας.

Καλά Χριστούγεννα, με ευλογία, ειρήνη, χαρά, οικογενειακὴ γαλήνη καὶ ευτυχία!