ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ομιλία της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας στα εγκαίνια του δικαστικού μεγάρου

Η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λευκάδας, Φρόσω Φίλιππα, ήταν η οικοδεσπότης της χθεσινής εκδήλωσης στο δικαστικό μέγαρο και ήταν αυτή που με την ομιλία της καλοσώρισε τον υπουργό και έδωσε το στίγμα του χώρου και του τόπου που εγιανιαζόταν: ”

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλοσορίζω στη Λευκάδα, το νησί των ποιητών και των θρύλων, στην εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου .

Το κτίριο , που σήμερα εγκαινιάζεται, βρίσκεται στο χώρο, που για τη Λευκάδα αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης. Εδώ υπήρχαν οι Φυλακές Λευκάδας, στις οποίες κρατήθηκαν αντιστασιακοί και παλιοί πολιτικοί κρατούμενοι, που αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Για τούτο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα και συμπεριέλαβε στο νέο Δικαστικό Μέγαρο και τον μουσειακό χώρο ιστορικής μνήμης πολιτικών κρατουμένων Λευκάδας.

Η παρουσία Σας σήμερα εδώ ,αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το νομικό κόσμο της Λευκάδας και τους πολίτες της, και Σας ευχαριστώ θερμά από μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας αλλά και προσωπικά , για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Εννέα χρόνια μετά το σεισμό του έτους 2003, η Δικαιοσύνη στη Λευκάδα απέκτησε τον δικό της σύγχρονο οίκο , η ΘΕΜΙΣ τον δικό της ναό, και εγκαινιάζει σήμερα το νέο Δικαστικό της Μέγαρο στη θέση του παλαιού κτιρίου που καταστράφηκε από τον τότε σεισμό.

΄Όλα αυτά τα χρόνια , η κτιριακή υποδομή ήταν επιεικώς απαράδεκτη, και η απονομή της Δικαιοσύνης στον τόπο μας γινόταν υπό συνθήκες που προσέβαλαν το κύρος και την αξιοπρέπειά της . Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια και έπαινοι σε όλους τους παράγοντες της τοπικής Δικαιοσύνης Δικαστές –Γραμματείς-Δικηγόρους , που σε καταθλιπτικές συνθήκες εργασίας κράτησαν σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης.

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι για να επιτελέσει η Δικαιοσύνη το έργο της , πέραν του θεσμικού πλαισίου, χρειάζεται και την αναγκαία κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτό που όλοι μας σήμερα βλέπουμε μπροστά μας, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, για το ότι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών , που μαζί με την ταχύτητα και ποιότητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του δικαιοδοτικού μας συστήματος και την αναβάθμιση των λειτουργιών της.

Κυρίες και κύριοι,

Διανύουμε , όπως πολύ καλά γνωρίζετε , την πιο οδυνηρή κρίση του κορυφαίου κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού οικοδομήματος της μεταπολίτευσης.

Η κρίση είναι οικονομική, είναι πολιτική, είναι κοινωνική, κατ΄εξοχήν όμως είναι θεσμική και ιδεολογική, είναι κρίση αρχών και αξιών , που οδήγησε στις άλλες μορφές κρίσης. Η αμφισβήτηση είναι γενική και διάχυτη σε αρχές, θεσμούς και αξίες.

Αμφισβητείται ο δημοκρατικός νομοθέτης, αμφισβητείται η δημόσια διοίκηση, αμφισβητείται η ίδια η Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα της πραγμάτωσης της Δικαιοσύνης ,που όλοι επιθυμούμε, δεν είναι υπόθεση νομοθετικών κειμένων και διατάξεων, αλλά ανθρώπων και ανθρωπίνων συνειδήσεων που την υπηρετούν.

Νομοθετικές διατάξεις στο δικαιϊκό μας σύστημα υφίστανται για κάθε βιοτική περίπτωση. Το πρόβλημα όμως είναι, εάν εφαρμόζονται ,και πώς εφαρμόζονται .

Είναι γνωστό σε όλους, όσους υπηρετούμε τη Δικαιοσύνη, ότι ο δρόμος της είναι αναμφίβολα ανηφορικός και δύσβατος. Μπορεί μερικές φορές να μας ποτίζει με πικρίες και με απογοητεύσεις. ΄Όλα αυτά είναι ανθρώπινα και αναμενόμενα. Κατά πως έλεγε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος « η ανθρώπινη Δικαιοσύνη δεν είναι Θεία , γι΄αυτό δικαιούται να σφάλει». Εκείνο που κανένας μας δεν δικαιούται να κάνει ,είναι να εγκαταλείψει τον αγώνα για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη ,που κατά τον Αριστοτέλη, είναι η κοινή πηγή όλων των αρετών. Και αυτό που δεν μας επιτρέπεται είναι, τον αγώνα αυτό να τον προδώσουμε ή να τον νοθεύσουμε. Ούτε κανείς μας έχει το δικαίωμα να μονοπωλήσει τη δικαιοσύνη, η απονομή της οποίας απαιτεί συμπόρευση όλων των παραγόντων, που την υπηρετούν.

Στις κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε, και που δυστυχώς η οικονομία της Χώρας ετεροκαθορίζεται από τους ξένους δανειστές μας και ο λαός μας βυθίζεται στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, όλοι εμείς οι παράγοντες της Δικαιοσύνης , θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες προσωπικές μας πικρίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και επιβίωσής μας και με πνεύμα αυτοθυσίας και πάθος να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη Δικαιοσύνη σαν ιδέα και πράξη, που αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο του οικοδομήματος του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.

Η σύγχρονη Δικαιοσύνη στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης , δεν μπορεί να πορεύεται με όρους παρελθόντος. Απαιτείται και αξιοποίηση των τεχνολογιών για την ποιοτική αναβάθμισή της, πάνω απ΄όλα όμως δικαιούται στέγη αντάξια του ρόλου , του κύρους και της αποστολής της.

Το κτίριο που εγκαινιάζουμε σήμερα και μας φιλοξενεί ,πληροί τις προϋποθέσεις αυτές, αφού παρέχει ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας σε Δικαστικούς λειτουργούς, Δικαστικούς υπαλλήλους και Δικηγόρους, ενώ δίνει στον πολίτη περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα για την αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Ευτυχής συγκυρία, οδήγησε , το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λευκάδας , να εγκαινιάζει σήμερα ο συντοπίτης μας Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, πανάξιο τέκνο της Λευκαδίτικης γης, που υπηρέτησε με πάθος και αυτοθυσία τη δικαιοσύνη ,και από τη θέση του επί σειρά ετών μαχόμενου και καταξιωμένου δικηγόρου, και από τη θέση του Προέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας επί δύο θητείες, και σήμερα από την ύπατη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης .

Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί , να εκφράσω και την προσωπική μου ξεχωριστή χαρά και τιμή , που για δεύτερη φορά σήμερα υποδέχομαι στη Λευκάδα τον φίλτατο κ. Αντώνη Ρουπακιώτη με θεσμικό ρόλο. Η πρώτη φορά ήταν η υποδοχή του στη το έτος 1999, από πλευράς μου ,ως Γενικής Γραμματέα τότε του διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας , στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικ. Συλλόγων Ελλάδας , της οποίας προήδρευσε, αποδεχθείς με χαρά την πρόσκλησή μας, και την οποία συνεδρίαση οργανώσαμε προς τιμήν του στη Λευκάδα.

Κύριε Υπουργέ , Σας ευχαριστώ θερμά , για την εδώ παρουσίας Σας σήμερα και για τη συμβολή Σας στην αποπεράτωση και εγκαινίαση της ουσιαστικής λειτουργίας του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας.

Επιθυμώ θερμά , από μέρους του Δικ. Συλλόγου Λευκάδας και προσωπικά , να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας.

Θα μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα :

-Τον πρώην Βουλευτή Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, που επί της Βουλευτικής του θητείας συνέβαλε τα μέγιστα, στην ανέγερση του νέου σύγχρονου δικαστικού Μεγάρου και στην επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών κατασκευής του.

– Τον πρώην Βουλευτή Λευκάδας Σπύρο Μαργέλη , που επί της βουλευτικής του θητείας , υπήρξε πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις προσπάθειες και διαδικασίες κατασκευής,χρηματοδότησης και αποπεράτωσης της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

-Τον κ. Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρίας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Βασίλη Χανδακά για την αμέριστη και άμεση συμβολή του στην ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του νέου Δικ. Μεγάρου Λευκάδας, καθώς και την εργολήπτρια εταιρία «ΙΟΝΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ» που κατασκεύασε το έργο , για την άμεση ανταπόκρισή της στα αιτήματά μας και την συμβολή της στην σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων.

-Το Τμήμα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας για την συμβολή της στη σημερινή διοργάνωση των εγκαινίων.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι καλορίζικο το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λευκάδας , που όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί χώρο απονομής της Δικαιοσύνης , αλλά και να αποτελέσει σύμβολο λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία Σας.