ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση Σολδάτου για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ερώτηση στους  αρμόδιους υπουργό για την εγκατάσταση και άλλων ιχθυοκαλλιεργειών σε Κάλαμο και νέων σε Καστό κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας, Θοδωρής Σολδάτος μετά και τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει μια τέτοια απόφαση. Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

  1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη,
  2. Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

ΘΕΜΑ: Ιχθυοκαλλιέργειες στα νησιά Κάλαμος και Καστός της Λευκάδας.

 

Οι κάτοικοι των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας είναι εξοργισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιχθυοκαλλιέργειες άλλων περιοχών της Ελλάδας μεταφέρονται στο Ιόνιο.

Δεν είναι δυνατόν «ο τελευταίος παράδεισος στη Γη» όπως είχε πει ο Ρομάνο Πρόντι, φίλος του Καλάμου, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας να αφήνεται στην τύχη του.

 

Όταν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών συνάντησαν την επίτροπο αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη και την ενημέρωσαν για το θέμα, (έχει επισκεφθεί τον Κάλαμο), διατυπώθηκε εκ μέρους της η άποψη ότι το ζήτημα των νησιών πρέπει να διορθωθεί.

Ο συνημμένος χάρτης του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες της περιοχής, αποτυπώνει το μέγεθος της επιχειρούμενης απαξίωσης των νησιών.

 

Οι κάτοικοι του Καλάμου και του Καστού σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Κάλαμο στις 17 Αυγούστου, συνέταξαν ψήφισμα και συγκέντρωσαν πάνω από χίλιες υπογραφές κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση με πλωτά, μέσα στο χώρο του ιχθυοτροφείου στις 31 Αυγούστου και παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της εταιρείας SEA FARM του ομίλου ΝΗΡΕΑ το ανωτέρω ψήφισμα.

 

Η υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε το 1997, σε θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων και με ετήσια παραγωγή 100 τόνους, στη θέση Βαθύ Λιμιόνι, Καλάμου. Σήμερα καταλαμβάνει 40 θαλάσσια στρέμματα και έχει ετήσια παραγωγή 460 τόνους.

Ζητάει ωστόσο επιπροσθέτως και νέα αύξηση της ετήσιας δυναμικότητάς της από τους 460 στους 575 τόνους, βάσει του ειδικού χωροταξικού.

Είναι ολοφάνερο, ότι με το πρόσχημα της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας, σύντομα θα ζητήσει να καταλάβει και άλλη παραλία του Καλάμου, αδιαφορώντας αν η τοπική κοινωνία συμφωνεί

 

 

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

 

1.            Στο όνομα ποιας ανάπτυξης μπορεί κανείς να δεχτεί τη μετατροπή των μαργαριταριών του Ιονίου, του Καλάμου και του Καστού, σε χωματερή;

2.            Προτίθενται τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού, να εξαιρέσουν τα νησιά Κάλαμος και Καστός της Λευκάδας, καθώς και το θαλάσσιο χώρο που τα περιβάλλει από το ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες;

3.            Προτίθενται τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού,  να εντάξουν τον Κάλαμο και τον Καστό της Λευκάδας, καθώς και το θαλάσσιο χώρο που τα περιβάλλει, στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, καθώς και στο χωροταξικό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τις Αναπτυσσόμενες Τουριστικά Περιοχές;

 

 

 

Ημερομηνία                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

11 – 09 – 2013                                                                                

 

                                                                                                       Θεόδωρος Σολδάτος