ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκολπωματίτιδα.Τί είναι τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου

 Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι μικροί σάκοι οι οποίοι δημιουργούνται στην εξωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στον αυλό του.

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου συνήθως δε δημιουργούν προβλήματα και πολλοί άνθρωποι τα φέρουν χωρίς καν να το γνωρίζουν. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα εκκολπώματα αυτά μολυνθούν και φλεγμαίνουν, κάτι που κατά κανόνα οφείλεται σε απόφραξή τους από εντερικό περιεχόμενο και στάση του, γεγονός που ευνοεί την υπερανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

 

Πόσο συχνά είναι τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου

 

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι σπάνια σε μικρές ηλικίες αλλά η εμφάνισή τους αυξάνεται σταθερά με την αύξηση της ηλικίας, με αποτέλεσμα περίπου το 50-60% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών να παρουσιάζουν εκκολπώματα. Η εμφάνιση των εκκολπωμάτων έχει συσχετισθεί με διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας

 

Όπως αναφέρθηκε, τα εκκολπώματα δε δίνουν συμπτώματα. Η εκκολπωματίτιδα , δηλαδή η φλεγμονή των εκκολπωμάτων, χαρακτηρίζεται από:

 

    Πόνο διάχυτα στην κοιλιά, με ευαισθησία κατά την ψηλάφηση.

    Πυρετό.

    Δυσκοιλιότητα.

    Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος με τα κόπρανα.

 

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ έντονα. Ένας σημαντικός κίνδυνος και παράλληλα επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας είναι η πιθανότητα διάτρησής τους, με αποτέλεσμα τη διαφυγή περιεχομένου του εντέρου μέσα στην κοιλιά και πρόκληση μιας επικίνδυνης και δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης που ονομάζεται περιτονίτιδα.

 

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την εκκολπωματίτιδα

 

Εάν ο γιατρός υποψιαστεί την εκκολπωματίτιδα από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, θα προχωρήσει στη διενέργεια εξέτασης αίματος και ακτινογραφικού ελέγχου της κοιλίας (βαριούχος υποκλυσμός), υπερηχογραφήματος, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η κολονοσκόπηση. Κατά την κολονοσκόπηση προωθείται διαμέσου του πρωκτού ένας εύκαμπτος σωλήνας ο οποίος στο άκρο του φέρει μικροκάμερα, μέσω του οποίου επισκοπείται άμεσα η εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.  

 

Ποιά είναι η αντιμετώπιση – θεραπεία των εκκολπωμάτων

 

Συνήθως, η χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών επαρκεί για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις, όταν προκληθεί διάτρηση ενός εκκολπώματος ή τα επεισόδια της εκκολπωματίτιδας είναι πολύ συχνά, μπορεί να απαιτηθεί διενέργεια χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που φέρει τα εκκολπώματα.