ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκρίθηκε η μεταφορά της άμμου (1)

 

Το ποτέ δεν είναι αργά στη δική μας περίπτωση που αφορά την μεταφορά της άμμου από την αμμόγλωσσα στις παραλίες της Δ-ΒΔ Λευκάδας είναι γεγονός. 

 

Μετά από συλλογικές προσπάθειες όλων των αρμόδιων φορέων του τόπου ανακαλύφθηκε το αυτονόητο. 

Η απαράδεκτη εικόνα των αμμόλοφων του ΤΑΟΛ σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποκαθίσταται στην προ λόφων εποχή.

Επιτέλους νικήθηκε το τέρας της γραφειοκρατίας και αυτό ξεκίνησε επειδή οι πολίτες του νησιού αντέδρασαν πέρα από κόμματα και ιδεολογίες. 

Βέβαια όλα έγιναν νόμιμα, έστω και με παράθυρα που σε αυτή την περίπτωση ήταν για το καλό όλου του τόπου. 

Ακόμη και κάποιες φωνές που έλεγαν ότι και η άμμος ανήκει σε όλο το νησί ικανοποιήθηκαν με την μεταφορά λίγων χιλιάδων κυβικών στην ανατολική Λευκάδα. 

Η μίνι μελέτη περιβαλλοντικών όρων εκπονήθηκε  σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα με πνεύμα συναντίληψης από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάποιες  «καθαρές» ΜΚΟ.

Ειδικά για την περιοχή του Αη Γιάννη θα δημιουργηθεί κεκλιμένο θαλάσσιο μέτωπο από μεταφορά μεγάλης ποσότητας άμμου σε σημεία όπου το φαινόμενο διάβρωσης είναι πολύ έντονο. Έτσι θα έχουμε παραλία απόσβεσης κυματικής ενέργειας αντί αντανάκλασης που είναι σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Παράλληλα εκπονούνται άμεσα μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ και άμεση χρηματοδότηση του έργου κατασκευής υποθαλάσσιων υφάλων, σύμφωνα με την ακτομηχανική επιστήμη, κατά μήκος  των Δ-ΒΔ ακτών της Λευκάδας. 

Είναι όμως προφανές ότι οι ακτές δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν 50 χρόνια αλλά τουλάχιστον θα έχουμε δεκαετία ’80.

Εδώ λαμβάνουμε υπ’ όψιν και την προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης των μεσογειακών θαλασσών κατά 0,5 μ. τα επόμενα 80 χρόνια. Για τις περιοχές Πευκούλια, Κάθισμα, Καλαμίτσι η μεταφορά της άμμου θα γίνει με υπερσύγχρονα μέσα. 

Ειδικό πλοίο που είχε ναυλωθεί πρότερα για την κατασκευή νησίδων στο Ντουμπάϊ καταφθάνει σε 15 ημέρες στην Λευκάδα. 

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει ειδικό εκτοξευτήρα αμμοβολής ώστε η άμμος από μεγάλη απόσταση να ρίχνεται κατευθείαν πάνω στην υπάρχουσα λειψή παραλία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και θα υλοποιηθεί πριν την τουριστική περίοδο. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας εντός των ημερών πρόκειται να ληφθεί  μια σημαντική απόφαση που θα αφορά τα όποια αδρανή  υλικά από κατολισθήσεις , εκσκαφές (μη ρυπασμένα) αυτά να τοποθετούνται σε περιοχές με έντονο πρόβλημα διάβρωσης (όχι θερινούς μήνες).

Αυτό θα βοηθήσει το λιθοτριβείο της κυματικής ενέργειας να παράγει καινούρια άμμο μέτριας κοκομετρίας τα πρώτα πέντε έτη και λεπτότερης στη συνέχεια. 

Η Λευκάδα έγινε ξακουστή πέρα από τις άλλες ομορφιές, περισσότερο για τις υπέροχες παραλίες της. 

Ευτυχώς που τελικά το καταλάβαμε και το κατάλαβαν και οι ιθύνοντες και μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία σε ότι αφορά το μικρό μας τόπο.

Προσωπικά ένοιωσα υπερήφανος που η Λευκάδα νίκησε την γραφειοκρατία , την κομματοκρατία, τις ιδεοληψίες και την ιδιοτέλεια των λίγων συμφεροντολόγων. 

Για μένα που ο Θεός μου επέτρεψε να ξυπνήσω ακόμη ένα πρωινό και ας ξημέρωνε 1η Απριλίου  είδα ότι ποτέ δεν είναι αργά , ακόμη και όταν ονειρεύεται κανείς. 

Δείτε και σεις ένα ωραίο όνειρο, κάνει καλό στην υγεία.

Καλό μήνα , καλές αφίξεις χελιδονιών και τουριστών. 

Ο-ΝΗΡΙΚΟΣ