ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάφορα Σχόλια και Quiz………

Πιο κοντά η Λευκάδα

Δύο νέα έργα εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο έργο του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο.

 

Μέσα στο 2014 θα δημοπρατηθούν τα τμήματα Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Λευκάδα, ενώ θα ξεκινήσει και η υποθαλάσσια σήραγγα της Λευκάδας με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι ο οδικός άξονας Αμβρακία – Άκτιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2015. Εντατικές είναι και οι εργασίες στην Ιόνια Οδό και μέχρι τον Μάρτιο όλα τα εργοτάξια θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός σε δηλώσεις του 4000 άνθρωποι θα απασχοληθούν σε όλα τα εργοτάξια καθώς και σε επιχειρήσεις σχετικές με τη μεταφορά και τις προμήθειες.

 

Τύπος…

Προς το παρόν εκτός νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, η διάταξη για την κατάργηση της δημοσίευσης προκηρύξεων και διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Γ. Παναγιωτόπουλος, στο πρωινό μαγκαζίνο του Σαββατοκύριακου στο Αθήνα 9,84 και τους Γιάννης Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου.

Αυτό όμως, όπως τόνισε ο Γ.Γ. είναι ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ μια και στο τέλος θα οδηγηθούμε στην Ευρωπαϊκή οδηγία που αναφέρει την ανάρτηση των παραπάνω κρατικών δημοσιεύσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Ζωή στον τύπο της Περιφέρειας για τα επόμενα δύο χρόνια ακόμη και μετά όποιος αντέξει. 

 

Ηλεκτροκίνητο  αμαξίδιο 

Το τουρνουά αγάπης που είχε οργανώσει πρόσφατα ο δήμος Λευκάδας έτυχε της ανταπόκρισης του κόσμου μια και ο σκοπός του ήταν ιερός. Η αγορά , κατ αρχήν , ενός ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου για μαθήτρια της Γ Γυμνασίου στο Νυδρί όπου έμενε καθηλωμένη και ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε.

Προχθές ο δήμαρχος, Κώστας Αραβανής, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, Ζωή Σκιαδά και Ευτύχη Ζουριδάκη , παρέδωσαν στον πατέρα της μαθήτριας το ηλεκτροκίνητο  αμαξίδιο. Βαθιά συγκινημένος ο Αλέξης Σάρκα, από την Αλβανία ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να έχει το παιδί του αυτή τη μεγάλη βοήθεια. “Ήρθα στην Ελλάδα το 1995, μας είπε, δούλεψα και δουλεύω σκληρά. Η οικογένειά μου είχε μείνει στην Αλβανία. Ώσπου μια μέρα με ειδοποίησαν ότι το 10χρονο, τότε κοριτσάκι μου είχε υψηλό πυρετό. Από τότε δεν κατάφερε να επανέλθει. Τώρα είναι παραπληγική. Όμως έχει όνειρα. Θέλει να γίνει γιατρός ορθοπαιδικός για να βοηθήσει όλους όσους είναι στη δική της κατάσταση. Μέχρι τώρα έρχεται στο σπίτι ο δάσκαλος και της κάνει τα μαθήματα. Από τον επόμενο χρόνο στο Λύκειο θα πάει κανονικά σχολείο , τώρα και με το αμαξίδιο.”  Μέχρι τώρα πως μετακινούνταν; “Μέχρι τώρα αν ήθελε να πάμε μια βόλτα την έβαζα σε ένα απλό καρότσι και την πήγαινα. Δεν μπορούσε μόνη της”

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που μαζεύτηκαν σε αυτό το τουρνουά ήταν περίπου 9000 ευρώ τα οποία δόθηκαν και στο Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου αλλά θα δοθούν και για άλλες κοινωνικές ανάγκες, όπως μας τόνισε ο κ. Ζουριδάκης. 

Τραγικό τέλος…

Δεν είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια του Θεόδωρου Κατάγη, που είχε χαθεί στις 29.08.2013 από την Πλαγιά.

Την Παρασκευή 24.01.2014 η Κοινωνική Υπηρεσία δέχθηκε κλήση στην Εθνική Γραμμή SOS 1065 και ενημερώθηκε για τον εντοπισμό και την απώλεια ζωής του άτυχου άνδρα.

 

Συγκεκριμένα η σωρός του άτυχου άνδρα, εντοπίστηκε τυχαία από το γιό του, την ώρα που επέβλεπε τα ζώα του, σε ένα γκρεμό σε δύσβατη περιοχή, στη θέαση Παναγή- Τσογκάνι.

Ο άτυχος 71 χρονος, είχε εξαφανιστεί την 29.08.2013, όταν είχε φύγει να πάει να φροντίσει τα ζώα του. Η κηδεία του έγινε στην Πλαγιά.

Καλαμπόκι…

Είκοσι τόνοι καλαμπόκι που προορίζονταν για μονάδα βιολογικής καλλιέργειας κρέατος στην Πλαγιά βρέθηκαν στη λιμνοθάλασσα ακριβώς στην στροφή για την Περατιά στον Ντεκέ. Το φορτηγό που είχε κατεύθυνση την Πλαγιά βρέθηκε στη θάλασσα, ευτυχώς με τον οδηγό να είναι καλά στην υγεία του. Το ατύχημα είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά έμπειρο οδηγό που όμως έτυχε να κλειδώσει το τιμόνι και να βρεθεί ουσιαστικά το όχημα ακυβέρνητο.  Η εμπειρία του οδηγού και η καλή του τύχη τον βοήθησαν και δεν δημιούργησε ατύχημα με άλλο αυτοκίνητο. 

Κλείνουν δήμοι 

Οι προϋπολογισμοί τους, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, έπρεπε να είχαν εγκριθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο μέχρι πριν από μερικές ημέρες όχι μόνο δεν είχαν εγκριθεί αλλά ούτε καν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις!

Αποτέλεσμα, οι 24 δήμοι τους οποίους αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, να κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς, με βάση το νόμο, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και καμία άλλη δαπάνη, όπως λειτουργικά έξοδα, προμήθειες, καταβολή προνοιακών επιδομάτων κλπ. Μεταξύ αυτών είναι και οι γειτονικοί:  Ακτίου-Βόνιτσας,  και Ξηρομέρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 

Έκθεση

Είναι γεγονός ότι «Τα μονοπάτια αλληλεγγύης» είναι μια ΜΚΟ η οποία κάνει ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά στην Λευκάδα στον τομέα των νέων ανθρώπων. Σήμερα Παρασκευή και για τέσσερις ημέρες στην αίθουσα Θ. Στάμος στην πλατεία Μαρκά οργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Λευκάδα μέσα από τα μάτια των νέων εθελοντών από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετείχαν σε δράσεις εθελοντισμού στην Λευκάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε δράση». 

 

 

Μαθηματική Εταιρεία

Να και ένα καλό νέο. Πρόκειται να ιδρυθεί παράρτημα της Ελληνικής μαθηματικής Εταιρείας στην Λευκάδα.  Αυτό θα γίνει και επίσημα την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου  στο Πνευματικό Κέντρο όπου μαζί με την ανακοίνωση για την ίδρυση θα γίνει και η απονομή βραβείων σε μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης των δημοτικών σχολείων που διακρίθηκαν στο «7ο διαγωνισμό Μαθηματικά και παιχνίδι « που οργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. 

Αστυνομικά οχήματα 

Με επιστολή του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή της Λευκάδας ο βουλευτής, Θοδωρής Σολδάτος ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να στείλει ενίσχυση με οχήματα στην αστυνομική διεύθυνση της Λευκάδας, μετά από αίτημα που είχε κάνει ο κ. Τσιρογιάννης και το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό.  Συγκεκριμένα  για τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό, αποφασίστηκε η αποστολή δύο περιπολικών και πέντε μοτοσικλετών στην Αστυνομική Διεύθυνση νση του νομού.

 

Κουιζ

Ποιος είναι αυτός που ζητά απεγνωσμένα να πάρει τη θέση του Θοδωρή στην αντιπεριφέρεια και ξέχασε ακόμη και τους άσπονδους εχθρούς του; Λέτε να το δούμε κι αυτό; 

ΠΑΝΩ

•Η προσπάθεια του δήμου για την αγορά του ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου στην 14χρονη μαθήτρια 

ΚΑΤΩ

•Οι κακές συναντήσεις υποψηφίων σε απομονωμένα café που τους οδηγούν μετά βεβαιότητας στην ήττα.

ΠΑΝΩ

•Η προσφορά, για άλλη μια φορά, του ασθενοφόρου στο νοσοκομείο από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ