ΕΛΛΑΔΑ

ΟΟΣΑ: Σε ποιες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουμε την Ελλάδα

Τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγράφει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου που υπέγραψαν Ελλάδα και ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:

– Ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας: Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις ενεργές πολιτικές της στην αγορά εργασίας και ειδικά να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειές και να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες και γενικεύουν καλές εργασιακές πρακτικές.

– Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις: Οι διαδικασίες αδειοδότησης στην Ελλάδα είναι πολύπλοκες. Η απλοποίηση αυτών των διαδικασίων, π.χ. μέσω της  μεγαλύτερης χρήσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρέπει να ενθαρρυνθεί. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τους νέους ειδικά να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι «πράσινες» τεχνολογίες και η ανάπτυξη λογισμικού.

–  Δημόσιες δαπάνες: Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση σχεδιάζουν να δουλέψουν μαζί για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των θεσμικών πλαισίων διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

– Εγκαθίδρυση μίας κουλτούρας διαφάνειας και ακεραιότητας: Ο ΟΟΣΑ μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια για να γίνουν πλήρως λειτουργικές γενικές αρχές, όπως το Εθνικό Πλάνο κατά της Διαφθοράς. Η κατάλληλη εκπαίδευση αξιωματούχων για να εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητη.

– Ενίσχυση του φορολογικού συστήματος: Η τάχιστη εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών θα βοηθήσει την Ελλάδα να εντοπίσει πόρους που βρίσκονται σε offshore για να αποφευχθεί η φορολόγησή τους. Ο ΟΟΣΑ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ για να βελτιωθεί η δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητά του.

– Κατάργηση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ μέσω βελτιωμένου ανταγωνισμού και μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων: Βελτιώσεις είναι απαραίτητες για ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον και για μία υγιή κοινωνική οικονομία.

Πηγή: koutipandoras.gr