ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρώπη τρέμει τον Εμπολα: Πώς η κρίση κάνει συμβάλει στην εξάπλωση

Οταν το 1976 μια νυχτερίδα μετέδωσε με μια δαγκωματιά τον φονικό ιό Εμπολα στον εργάτη ενός εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο Σουδάν, κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι 150 από τους 278 εργαζόμενους στο εργοστάσιο πέθαναν χτυπημένοι από τον ιό. Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το πέρασμα του Εμπολα ως τη χειρότερη επιδημία του ιού στην Ιστορία, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους (3.879 συγκεκριμένα) σε σύνολο 8.033 κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο. Μόνο η Λιβερία απειλείται, αν και ακούγεται κατά πολλούς υπερβολικό, με αφανισμό. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.210 νεκρούς μέχρι τώρα.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί και στη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τις ΗΠΑ (όπου πέθανε στο Τέξας ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής), ενώ χτύπησε και την πόρτα της Ευρώπης, με το πρώτο κρούσμα να έχει καταγραφεί στη Μαδρίτη, ενώ από χθες παρουσίασε και ύποπτα συμπτώματα ένας Τούρκος πολίτης που εργάζεται στη Νιγηρία, αλλά επισκέφθηκε τη χώρα καταγωγής του για να δει την οικογένειά του κι έχει εισαχθεί για νοσηλεία.

Η Ευρώπη είναι σε πανικό και τρέμει στην ιδέα ο Εμπολα να εξαπλωθεί στη Γηραιά Ηπειρο, την ώρα που σενάρια τρόμου περί μετάλλαξης του ιού και δυνατότητα «μεταφοράς» του μέσω του αέρα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ελλάδα και Ισπανία ευάλωτες στον Εμπολά εξ αιτίας της κρίσης

Μάλιστα, για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ο κίνδυνος εξάπλωσης του Εμπολα είναι πολύ πιο ορατός σε σχέση με τις χώρες στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς χτυπημένες από την οικονομική κρίση έχουν ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. «Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα», τονίζει ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ, ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών. «Κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων», προσθέτει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitique, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με την Δανία (42 κλίνες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα).

«Αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες» για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, λέει ο καθηγητής Κλάμεκ.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,μετά το περιστατικό στην Ισπανία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού. Ενώ χθες, η Κομισιόν αποφάσισε να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ισπανία κάνει ευθανασία σε σκύλους υπό τον φόβο του Εμπολα και επικρίνεται για τους χειρισμούς της

Η Ισπανία είναι σε τέτοιο πανικό που προχώρησε παρά τις αντιδράσεις σε ευθανασία του σκυλιού της νοσοκόμας που προσβλήθηκε από τον Εμπολα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, του Εξκάλιμπερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέσα Ρομέρο πιθανότατα κόλλησε τον ιό όταν έπιασε το πρόσωπό της φορώντας τα γάντια της ειδικής στολής που φορούσε κατά την περίθαλψη του ιεραπόστολου που είχε επιστρέψει ο από την Αφρική. Ωστόσο η ίδια κατηγορεί τις Αρχές τονίζοντας ότι τήρησε απόλυτα το πρωτόκολλο και ότι δεν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα.

Από την άλλη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος του Εμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση Ρομέρο.

«Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων», είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ. Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του.

Στη γειτονιά μας ο Εμπολα – Τι συμβαίνει στην Τουρκία

Οσο για το περιστατικό στην Τουρκία, επισημαίνεται ότι με υψηλό πυρετό και διάρροια, ένας 46χρονος Τούρκος υπήκοος, που ζούσε και εργαζόταν στη Νιγηρία, διεκομίσθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, την Τετάρτη, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν, ότι πάσχει από Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο 46χρονος άνδρας, επέστρεψε από τον Αφρική στην Τουρκία, πριν από 10 ημέρες, για να δει την οικογένειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάει σε ιδιωτική κλινική, πριν από τέσσερις μέρες, αλλά ο υψηλός πυρετός δεν υποχωρούσε, παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Εκεί υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα συμπτώματά του, είναι αποτέλεσμα του ιού και μεταφέρθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Καθησυχαστικές οι ελληνικές Αρχές: «Ολα έτοιμα για την αντιμετώπιση του ιού»

Οι ελληνικές Αρχές είναι καθησυχαστικές ως προς την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, τονίζοντας πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο ειδικός χώρος στον οποίο θα νοσηλευθεί ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσια, έχει ορισθεί το εργαστήριο «αναφοράς» για τον ιό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ το οποίο θα μεταφέρει ύποπτο κρούσμα με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο.

Πηγή: | iefimerida.gr