ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνει «δοσολογία» αντιπολίτευσης

Πρόβα αντιπολίτευσης από τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον των βουλευτών του με τον Πρόεδρο της ΝΔ να ενημερώνεται αργά χθες το βράδυ από τον εκπρόσωπο του κόμματος Κ. Καραγκούνη για τη «βόμβα» της ΕΚΤ και να μένει απόλυτα έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι βάζουν τα τελεσίγραφα στην Αθήνα εκφράζοντας το σοβαρό προβληματισμό του για τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες στην οικονομία, τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό crash test του κ. Σαμαρά με τους γαλάζιους βουλευτές, που στο παρασκήνιο γκρινιάζουν όλο και περισσότερο, τόσο για το εύρος της ήττας στις εκλογές, όσο και για τη «γραμμή άμυνας» που έχουν χαράξει οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, αλλά και για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

Το βασικότερο πολιτικό πρόβλημα και δίλημμα για τον κ. Σαμαρά είναι η «δοσολογία» των αντιπολιτευτικών τόνων που θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στη σημερινή του ομιλία: Όπως αναγνωρίζουν στη Λ. Συγγρού, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξηλώσει όλα όσα έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά ούτε και να δώσει την αίσθηση ότι το κόμμα του εν πολλοίς ταυτίζεται με τα τελεσίγραφα και τα σκληρά μηνύματα των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επικαλούμενος τις εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα προειδοποιήσει και πάλι για τις επιπτώσεις που θα έχουν για τη χώρα οι «πειραματισμοί» και τα «επικοινωνιακά παιχνίδια», όπως χαρακτηρίζονται από το επιτελείο του, οι έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης και θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αναλογιστεί το βάρος των ευθυνών του για την πορεία που θα έχει από έδω και στο εξής η χώρα. Ενώ θα επαναλάβει αυτό που είπε και το βράδυ των εκλογών από το Ζάππειο ότι δηλαδή “παρέδωσε μια χώρα μέσα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφάλειας και με δρομολογημένη τη λύση με τους εταίρους για το τέλος του προγράμματος”.

Μέσα από την ανάλυση που θα κάνει ο κ. Σαμαράς για τις δραματικές εξελίξεις θα επιχειρήσει να ξορκίσει φαινόμενα εσωστρέφειας καλώντας τους βουλευτές του σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» που πρώτος ο κ. Σαμαράς έβαλε στο τραπέζι δεν έχει εγκαταλειφθεί ως πιθανότητα από τους στενούς του συνεργάτες παρά το γεγονός ότι πλέον στη Λ. Συγγρού λένε ότι «ποτέ η ΝΔ δεν πρόκειται να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας για κομματικούς λόγους ή οφέλη…».

Θα μιλήσουν και οι βουλευτές

Μετά από αρκετή ζύμωση, αποφασίστηκε ότι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα μιλήσουν και όσοι βουλευτές το επιθυμούν. Τηλεοπτική κάλυψη θα έχει πάντως μόνον η ομιλία του κ. Σαμαρά…

Άγνωστο παραμένει το εάν όσοι μέχρι σήμερα γκρίνιαζαν στο παρασκήνιο θα επιλέξουν να βγουν να μιλήσουν και μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά ή εάν θα κάνουν πίσω μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. Οι περισσότεροι πάντως περιμένουν πρώτα να ακούσουν το τι έχει να πει ο Πρόεδρος της ΝΔ και το εάν θα ανακοινώσει συνέδριο προκειμένου να συζητηθεί το πολιτικό «περιεχόμενο» της κεντροδεξιάς ίσως και αλλαγή ηγεσίας -αν και ο ίδιος κάθε άλλο παρά διατεθειμένος δείχνει ώστε να δρομολογήσει τέτοιες διαδικασίες.

Οι λεγόμενοι «πρωτοκλασάτοι» πάντως δείχνουν μάλλον απρόθυμοι να πάρουν το λόγο στην κοινοβουλευτική ομάδα, περιμένοντας ίσως τις προγραμματικές δηλώσεις προκειμένου να κάνουν…αισθητή την παρουσία τους.