ΕΛΛΑΔΑ

Το υπουργείο Τουρισμού «καταπίνει» τον ΕΟΤ

 

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Αλλαγές, οι οποίες έρχονται να «κουμπώσουν» με την τροϊκανή λογική για κατάργηση οργανισμών ή ενοποίηση φορέων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις απασχόλησης και ενδεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, που ανέβηκε χθες στη διαβούλευση.

Πολλές αρμοδιότητες του ΕΟΤ περνούν πλέον στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για απ’ ευθείας ανάθεση στην εκμετάλλευση ιαματικού φυσικού πόρου, χωρίς τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού, για εκμετάλλευση υπό όρους: εφ’ όσον η έκταση, στην οποία αναβλύζουν νερά, ανήκει σε ιδιώτη, γνωμοδοτήσει θετικά το Δ.Σ. του ΕΟΤ, υπάρξει οικονομοτεχνική μελέτη και το έργο ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.

 

Ετσι, το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό επιχειρεί να ρυθμίσει εκπαίδευση, αγροτουρισμό, θαλάσσιο τουρισμό και ν’ αναδιοργανώσει το υπουργείο Τουρισμού, αποκομίζοντας έσοδα που εκμεταλλευόταν ο ΕΟΤ.

 

Καταργήσεις, ενοποιήσεις

 

* Το υπουργείο Τουρισμού έχει πλέον την ευθύνη για αδειοδότηση μονάδων, ελέγχους, πρόστιμα, αντί για τον ΕΟΤ. Η δομή των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού αλλάζει και πλέον συστήνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο. Προβλέπονται και Τμήματα Υποστήριξης Τουρισμού σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Σύρο, ενώ δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με τυχόν ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις υπαλλήλων.

 

* Περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΤ καταργούνται και το προσωπικό μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού. Ομως, υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, που οι θέσεις τους καταργούνται, μεταφέρονται κατά προτεραιότητα σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας και της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής. Συνεπώς, όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε.

 

* Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για καταφύγια ελλιμενισμού π.χ. για ιστιοπλόους, ώστε να εξυπηρετούνται για ρεύμα, σκουπίδια, καύσιμα, Διαδίκτυο κ.ά., ενώ προβλέπεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης υδροπλάνων σε ανεξάρτητες γειτονικές θαλάσσιες ζώνες τουριστικών λιμανιών. Ρυθμίζει ενοχικά κι εμπράγματα δικαιώματα πάνω σε καταλύματα και ξενοδοχεία, με συνιδιοκτησία, ενώ νομιμοποιεί ακόμη και εγκαταστάσεις χιονοδρομικών κέντρων, οι οποίες δεν διέθεταν άδεια δόμησης, εφ’ όσον είναι βοηθητικές.

 

* Συστήνει Τμήμα Ξεναγών στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ), που θα λειτουργήσει την περίοδο 2015-2016. Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου Κρήτης (ΑΣΤΕΑΝ) μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης κι έδρα της ορίζεται το Ηράκλειο. Η έδρα των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης προβλέπεται πως μπορεί να μεταβληθεί με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ρουσφετολογικές μετακινήσεις σχολών.

 

**Ακίνητα του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) που καταργήθηκε μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια από 12 ως 99 χρόνια (!).

Πηγη enet.gr

 

* Για τον αγροτουρισμό προβλέπει ότι η επιχείρηση πρέπει ν’ ανήκει κατά 50% σε επαγγελματία αγρότη ή αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ή σε συνεταιρισμό. Ο ταξιδιώτης μπορεί ν’ ασχοληθεί στο αγροτουριστικό κατάλυμα με την αγροτική ζωή, την παραγωγή, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία και την οινογνωσία, αλλά οι κλίνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 40.