ΕΛΛΑΔΑ

Ο θησαυρός στο χωραφάκι

 

Η Γιούλη Δοξανάκη και ο Γιώργος Πανταζόπουλος έστησαν ένα site για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα “ξεχασμένα” χωράφια τους στην επαρχία και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

 

Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοδουλόπουλος / FOSPHOTOS

Πηγή: propaganda.gr

Το xorafaki.gr είναι ένα καινούριο ψηφιακό συμβουλευτικό εργαλείο που παρέχει επιστημονικές συμβουλές και υποστήριξη σε όσους θελήσουν να στραφούν στον αγροτικό τομέα αξιοποιώντας τo κομμάτι γης που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους ως πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.

Η Γιούλη Δοξανάκη και ο Γιώργος Πανταζόπουλος, εμπνευστές του xorafaki.gr

Η Γιούλη Δοξανάκη και ο Γιώργος Πανταζόπουλος, εμπνευστές του xorafaki.gr

Τι είναι το xorafaki.gr και πως εμπνευστήκατε τη δημιουργία του;

Πες ότι έχεις ένα χωράφι στο χωριό σου και η μοναδική σύνδεσή σου είναι οι λιγοστές αναφορές του παππού. Ή έχεις χωράφια, με ελιές ας πούμε, και τα αξιοποιείς στο μίνιμουμ βγάζοντας το λάδι της χρονιάς. Σήμερα, η αξιοποίηση της περιουσίας είναι κάτι που εξετάζεται πιο σοβαρά από ποτέ. Τα χωράφια του καθενός  ενδεχομένως είναι μια καλή λύση είτε για να συμπληρώσει το εισόδημα του είτε για να αποκτήσει μια full time επαγγελματική διέξοδο. Η σκέψη αυτή γεννάει ερωτήματα: Τι σημαίνει να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την καλλιέργεια της γης μου; Τι κόστη εμπεριέχει; Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε εργασία και χρόνο; Τι θα μου αποδώσει; Επίσης, ποια είναι η ιδανική καλλιέργεια για τη γη μου και για το προφίλ μου; Τα τελευταία δύο χρόνια μας πλησίασαν πολλοί που έψαχναν αυτές τις απαντήσεις. Το xorafaki.gr γεννήθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Κάναμε πολλά πιλοτικά πραγματικά παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή φόρμουλα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το χρήστη της υπηρεσίας. Έτσι, δημιουργήθηκε μια online υπηρεσία που βοηθάει τον ενδιαφερόμενο στα πρώτα και τα επόμενα βήματά του, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων του.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής  κρίσης  παρατηρήθηκε  μια  στροφή των νέων ανθρώπων προς την καλλιέργεια της γης. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο έχει μέλλον;

Είναι πολλοί που ζητούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους, στη γη και να δημιουργήσουν μέσα από αυτήν. Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνταν με τη γη είχε μειωθεί κατά πολύ και ο μέσος όρος ηλικίας είχε ανέβει. Οπότε υπάρχει ένα πεδίο ανοιχτό για νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες που μπορούν να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Άλλωστε δεν μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για την καλλιέργεια αλλά και για μια πληθώρα επαγγελμάτων που δρουν υποστηρικτικά αυτής. Ένας γραφίστας για παράδειγμα είναι πολύ χρήσιμος για κάποιον που θέλει να κάνει τις φράουλές του μαρμελάδα και χρειάζεται μια ωραία συσκευασία για να την προωθήσει.

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς. Τι σχέση είχατε με όλα αυτά;

Επικεφαλής της ομάδας είναι η Γιούλη Δοξανάκη. Οι πρώτες της εμπειρίες στον χώρο του consulting στα τρόφιμα φυτεύτηκαν στα φοιτητικά της χρόνια, ως μέλος ομάδας έργου για διάφορα projects. Περιπλανήθηκε σε διάφορα επαγγελματικά μονοπάτια, όπως αυτό του marketing, του fundraising και της οικονομικής διαχείρισης, απορροφώντας πολύπλευρες εμπειρίες. Από το 2010 έχει ριζώσει στον χώρο της γεωργίας με σκοπό να κάνει τη δική της τεχνογνωσία και των συνεργατών της προσβάσιμη σε όλους όσους τη χρειάζονται. Το xorafaki.gr, ή τουλάχιστον η ιδέα του, ήταν κάτι που την είχαμε στο μυαλό μας πολύ καιρό. Χρειάστηκε όμως η προσθήκη του Γιώργου Πανταζόπουλου για να φυτευτούν οι κατάλληλες λέξεις και να πάρει τον pop χαρακτήρα που έχει σήμερα. Ο Γιώργος έκανε το αγροτικό του 9 χρόνια στα media – συντάκτης  σε πολλά περιοδικά, αρχισυντάκτης στο Men’s Health. Η αγάπη του για την φύση και τα προϊόντα της είχε καρποφορήσει από πιο μικρή ηλικία. Στο xorafaki.gr επικοινωνεί τους πιο τεχνικούς και πολύπλοκους όρους με τέτοιο τρόπο ώστε οι συμβουλές που δίνουμε να είναι εύκολες και κατανοητές ακόμα κι αν δεν έχεις καμία εμπειρία σε θέματα καλλιέργειας.