ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ συμβουλές για να συμμαζέψετε τα οικονομικά σας

Μια γνωστή έκφραση που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε χρησιμοποιήσει είναι ότι “αυτός έπιασε την καλή”. Γενικά, περιγράφει την εικόνα που έχουμε ότι η καλή οικονομική κατάσταση κάποιου σχετίζεται με μια στιγμιαία κίνηση, τυχαία ή προσχεδιασμένη, η οποία θα αποφέρει χρήματα που θα επαρκούν για πολλά χρόνια.

 

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική. Η αποταμίευση και η συγκέντρωση κεφαλαίου είναι μια διαδικασία που περισσότερο θυμίζει μαραθώνιο. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να σχεδιάσουν τα οικονομικά τους σε βάθος χρόνου, αυτό εξηγεί και αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Οι βασικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί σε όποιον θέλει να συμμαζέψει τα οικονομικά του είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση: μακροχρόνιος σχεδιασμός, πλάνο και υπομονή. Μικρές κινήσεις και αλλαγές στις συνήθειές μας μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην οικονομική μας κατάσταση.

 

Το Moneyguru σας παρουσιάζει μερικές απλές και μικρές κινήσεις που μπορούν να έχουν μεγάλη απόδοση σε βάθος χρόνου:

 

   1. Ανοίξτε έναν ξεχωριστό καταθετικό λογαριασμό, τον οποίο δε θα χρησιμοποιείτε ποτέ για τις καθημερινές σας συναλλαγές.

   2. Αυτοματοποιήστε τη μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό αυτό. Διαφορετικά, είναι σίγουρο ότι κάποιους μήνες “θα ξεχάσετε” να κάνετε τις καταθέσεις που έχετε σχεδιάσει.

   3. Πάρτε στη δουλειά φαγητό που έχετε μαγειρέψει στο σπίτι, μην καταφεύγετε σε delivery. Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσετε περισσότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο.

   4. Επιλέξτε κάποιο έξτρα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (και φροντίστε να αυξάνετε τις εισφορές σας κάθε χρόνο, έστω και 1%). Με τον τρόπο αυτό, η κατάθεση των χρημάτων δε θα σας φανεί βουνό.

   5. Ελέγξτε μεθοδικά και αναλυτικά τις δαπάνες σας για ένα συνεχόμενο μήνα. Τα ευρήματα θα σας εντυπωσιάσουν.

   6. Αξιοποιήστε τα προγράμματα επιβράβευσης των Supermarket και των πιστωτικών καρτών με συστηματικό τρόπο. Το μηνιαίο κέρδος μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό, αλλά σε βάθος χρόνου η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη.

   7. Φροντίστε να πληρώνετε τις οφειλές σας στην ώρα τους, ώστε να αποφεύγετε πρόστιμα και τόκους. Ειδικά για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, το κόστος καθυστέρησης μπορεί να είναι τεράστιο.

   8. Συγκρίνετε τα επιτόκια που σας δίνουν οι διάφορες τράπεζες, καθώς και τις διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα είδη λογαριασμών. Ελάχιστα μεγαλύτερες αποδόσεις μπορεί να συνεισφέρουν αρκετά χρήματα μέσα σε μερικά χρόνια.