ΕΛΛΑΔΑ

Η εγγονή του Τσε Γκεβάρα είναι Ελληνίδα και ζει στην Αθήνα

Στην Αθήνα ζει η εγγονή του Τσε Γκεβάρα μαζί με την μητέρα της και τη νεογέννητη αδερφή της. Η Έλενα Γκεβάρα, κόρη του  Ερνέστο Γκεβάρα – του μικρότερου γιου του θρυλικού επαναστάτη Τσε – και της Ελληνίδας μητέρας της Μαρίας Έλενας είναι δέκα χρονών και εδώ και λίγους μήνες παρακολουθεί μαθήματα στην Ε” Δημοτικού, σε γνωστό ελληνικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα.

 

Η «απόβαση» της οικογένειας Γκεβάρα στη χώρα μας έγινε το καλοκαίρι, όπου όλοι μαζί είχαν έρθει για να επισκεφθούν τη γιαγιά και τον μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδελφό της Μαρίας Έλενας. Κάποιες επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην εγκυμοσύνη, την ανάγκασαν να παρατείνει τη διαμονή της στη γενέτειρά της και να κρατήσει κοντά της και τη μικρούλα Ελενα για να μην την αποχωριστεί.

 

Ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχεται στην Κούβα, καθώς έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να είναι παρών και στη γέννηση της κόρης του. Η επιλογή του σχολείου δεν έγινε τυχαία, αφού και η μητέρα της 10χρονης Έλενας πήγαινε όταν ήταν μικρή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο.

 

Ο Ερνέστο και η Μαρία Έλενα είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, ευγενικοί, λιγομίλητοι, επισκέπτονται τη χώρα μας συχνά, έχουν αρκετούς φίλους και συγγενείς σε όλη την Ελλάδα και δεν θέλουν να προκαλούν. Η Μαρία Έλενα ασχολείται καλλιτεχνικά με τη σκηνοθεσία και έχει επαφές με γνωστούς Ελληνίδες σκηνοθέτες, με τους οποίους συνεργάζεται κυρίως σε ελληνοκουβανικά θέματα.

 

Ο Ερνέστο Γκεβάρα, σύζυγός της, είναι ο τέταρτος και μικρότερος γιος του Τσε, από τη δεύτερή του γυναίκα, την Αλεΐδα Μαρτς, με την οποία έκανε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος είναι ο Καμίλο, δικηγόρος στο επάγγελμα, όπως και ο Ερνέστο, η δεύτερη αλλά και πιο γνωστή από τις συχνές επισκέψεις της στην Ελλάδα Αλεΐδα, γιατρός και τρίτη η Σέλια, κτηνίατρος.

 

Όλα τα αδέλφια ζουν και εργάζονται στην Κούβα και στηρίζουν το Κέντρο Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα. Πρόκειται για ένα κέντρο που σκοπό του έχει να εκδώσει και να διαδώσει όλο το έργο του Τσε.

 

Πηγή: Έθνος/http://aftodioikisi.gr