ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα βόμβες στα δικαστικά συρτάρια -Προσφυγές απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο- και κατά συνέπεια τα συμπληρωματικά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει- προκειμένου να καλύψει τους ένστολους έπειτα από τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έρχονται με ρυθμούς… χιονοστιβάδας οι προσφυγές που μπορούν να εκτροχιάσουν το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. 

 

 

Οι νόμοι των τελευταίων τεσσάρων ετών βρίσκονται πλέον στο… εδώλιο, με 30 προσφυγές να έχουν κατατεθεί κατά των μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το διάστημα. Δέκα από αυτές τις υποθέσεις απειλούν να… ανατινάξουν τον προϋπολογισμός, καθώς σε περίπτωση δικαίωσης εκείνων που έχουν προσφύγει το κόστος που θα προκύψει για τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ! 

 

Αυτό που φαίνεται να έρχεται κάνει να φαίνεται… αμελητέο το κονδύλι που αναζητά η κυβέρνηση για να καλύψει τους ένστολους έπειτα από τη δικαίωσή τους και προσεγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής». Αν το Δημόσιο χάσει τις δικαστικές διαμάχες για το έκτακτο τέλος ακινήτων και την εισφορά αλληλεγγύης το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι δυσβάσταχτο. Για το τέλος ακινήτων, τα έσοδα ήταν 2 δισ. το χρόνο την τριετία 2011-2013, ενώ για την εισφορά αλληλεγγύης το αντίστοιχο ποσό ξεπερνούσε τα 1,3 δισ. το χρόνο. 

 

Και η λίστα που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση δεν σταματά εκεί. Αν χαθούν οι υποθέσεις για τις περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, το κόστος θα είναι έξι δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, ενώ μία «τρύπα» της τάξεως των 800 εκατομμυρίων θα αφήσει στον προϋπολογισμό τυχόν δικαίωση των προσφυγών κατά της κατάργησης των φοροαπαλλαγών. 

 

Πλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν φτάσει τις 30 οι προσφυγές κατά μνημονιακών μέτρων με ειδικό οικονομικό βάρος και η κυβέρνηση ψάχνει ποιες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Ανάμεσα στις σημαντικότερες, από άποψη κόστους, περιπτώσεις είναι το επίδομα των 176 ευρώ, αφού στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 25.000 ομαδικές αγωγές όπου καθένας διεκδικεί περίπου 4.500 ευρ, ενώ υπάρχουν και οι προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας και κινητικότητας.

 

Οι 10 σημαντικότερες προσφυγές που εκκρεμούν

 

Εκτακτο τέλος ακινήτων

Περικοπές συντάξεων, κύριων κι επικουρικών, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο ΙΚΑ και τις τράπεζες

Περικοπές συντάξεων ειδικών μισθολογίων

Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης

Περικοπές εφάπαξ

Φόροι ακινήτων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ)

Τέλος για το περιβάλλον στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Κατά της κατάργησης φοροαπαλλαγών

Κατά της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων με καταβολή “προστίμου”

Κατά του νέου ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται από συντάξεις

 

Πηγη : iefimerida.gr