ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιατί τρέχουμε?

του Θωμά Λογοθέτη

 

 

    Γιατί τρέχουμε? Γιατέ κάθε μέρα προσπαθούμε να γίνουμε δυνατότεροι, καλύτεροι, ταχύτεροι? Γιατί μέσα σε μια δεκαετία η προοπτική της αθλητικής δραστηριότητας εχει αλλάξει τόσες πολλές φορές προσανατολισμό και άποψη? Πολλά ερωτήματα, άλλα βασικά άλλα δευτερεύουσας σημασίας, όλα όμως έχουνε μια κοινή συνισταμένη. Τη γυμναστική. Από αρχαιοελληνικές γραφές και τοιχογραφίες γνωρίζουμε την σχέση του Έλληνα με την καθημερινή δραστηριότητα. Στους νεότερους χρόνους ο αθλητισμός μας ένωσε σαν έθνος σε στιγμές δύσκολες, μας ανέβασε και θύμισε σε ολόκληρο τον πλανίτη από που ξεκίνησαν όλα. Όλοι θυμηθήκαν που γεννήθηκε ο αθλητισμός, η ευγενής άμυλα, που αναζωπυρόθηκε η Ολυμπιακή φλόγα. Πλέον διδάσκεται σε όλον το κόσμο πως οι Έλληνες κάποτε μαζί με την Ιατρική, τα μαθηματικά και την φυσική εξέλιξαν και την γυμναστική.

   Τι συνέβει όμως με το πέρασμα των χρόνων? Γιατί οι Έλληνες απέκλειναν από αυτο που ονομάζεται υγιεινό πρότυπο ζωής? Τελευταίες έρευνες δείχνουν την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τις ΗΠΑ να κατέχουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο (ποσοστό μεγαλύτερο του 30%) και ένα στα πέντε είναι παχύσαρκο. Πώς χάθηκαν στην πορεία τα αρχαιοελληνικά πρότυπα? Γιατί ξεχάσαμε τα χρόνια που οι γονείς μας περπατούσαν ξυπόλιτοι στα χωράφια και οι δικές μας γεννιές ξαφνικά τρώνε το διπλάσιο και το τριπλάσιο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε καθημερινά. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μου ένα βίντεο σε πολύ γνωστό ιστότοπο, το οποίο περιγράφει πως ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα το ένα τρίτο (1/3) της τροφής που παράγεται ετησίως καταλήγει στα σκουπίδια. Το βίντεο περιεκτικότατα ανάλυε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του θέματος καθώς παρουσίαζε κλείνοντας μια σειρά από απλές καθημερινές λύσεις και πώς αυτές με την σειρά τους θα επηρέαζαν τον πλανήτη μας αλλά και τα οικονομικά αδύναμα κράτη.

   Πώς λοιπόν ο λαός των γραμμάτων, των θετικών αλλά και θεωρητικών επιστημών έπεσε στην παγίδα της “ανάπτυξης”? Πώς τα καπιταλιστικά πρότυπα αφήνουν πίσω τους εκτός από οικονομικά ερείπια παχύσαρκους νέους και νέες? Πιθανό στην χώρα μας να ζήσαμε την απόλυτη κρίση αξιών μέσα στην οικονομικά χρυσή δεκαετία μας.Και τώρα εν έτη 2014 το fitness είναι και πάλι μόδα. Πρίν τρία χρόνια στα ερειπομένα στάδια των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού χωριού έβλεπες δύο- τρείς “τρελούς” να τρέχουν στις αριθμημένες διαδρομές στο ταρτάν του στήβου. Χρόνο με τον χρόνο οι “τρελοί” πολλαπλασιαζόντουσαν κάθε βδομάδα! Ο κόσμος από εκεί που ήθελε ακόμα και την γυμναστική να την κάνει καθιστός, άρχισε να υδρώνει και να σηκώνεται από τον καναπέ. Οι καπνιστές άρχισαν να γίνονται μειονότητα και όχι λόγο απαγόρευσης αλλά λόγο επιλογής. Μέσα στην κρίση λοιπόν, εμείς αποφασίσαμε να γίνουμε καλύτεροι,δυνατότεροι,ταχύτεροι. Ήρθε η ώρα να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και την κατάθλιψη και αυτό μπορεί να γίνει με έναν και μόνο τρόπο. Θα αλλάξουμε καθημερινότητα! Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα,θα γεμίσουμε τα στάδια και τους δρόμους όχι όμως με οπαδισμούς και διαδηλώσεις. Θα τρέφομαι σωστά και θα γυμνάζομαι καθημερινά γιατί μου αξίζει αυτό που αξίζει σε όλους..μόνο το καλύτερο! Και για εμένα το “καλύτερο” έχει μία και μοναδική μετάφραση: μία ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία!