ΑΘΛΗΤΙΚΑ

“Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα”, μιλά στο lefkadapress o Βασίλης Κωνσταντίνου

Συνέντευξη στον Χρήστο Ρομποτή

 

Το προηγούμενο Σάββατο η ομάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού βρέθηκε στη Λευκάδα για να αντιμετωπίσει για φιλανθρωπικό σκοπό την αντίστοιχη ομάδα του Τηλυκράτη. Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ο παλαίμαχος τερματοφύλακας και νυν Γενικός Αρχηγός και Αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Βασίλης Κωνσταντίνου μίλησε στο lefkadapress

 

Βρίσκεστε στη Λευκάδα με αφορμή τον αγώνα μεταξύ των ομάδων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και του Τηλυκράτη. Έχετε επισκεφτεί τη Λευκάδα στο παρελθόν;

Δεν έχω ξαναέρθει στη Λευκάδα. Όμως οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είχαν έρθει πριν πέντε χρόνια και είχαν παίξει με τον Τηλυκράτη. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νησί. Η ξενάγησή μας στο νησί είναι από τις ωραιότερες ξεναγήσεις που έχω κάνει. Η Λευκάδα με το πράσινο και τις παραλίες της δίκαια θεωρείται ένα από τα ωραιότερα νησιά.

Ποιο είναι το κίνητρο των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις;

Στο ποδόσφαιρο έχουμε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μας. Εμείς οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές έχουμε παίξει πάρα πολλά χρόνια ποδόσφαιρο και όπως είναι φυσικό είναι δύσκολο να το αφήσουμε. Με το σωματείο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών η ομάδα την οποία αντιπροσωπεύεις έχει παρελθόν, όπως παρόν και μέλλον ως προς την στελέχωση και στήριξη της ομάδας  με τα νέα παιδιά. Το όνομα παραμένει και έτσι αφού η πρώτη ομάδα λόγω των υποχρεώσεών της δεν μπορεί να ανταποκριθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είμαστε εμείς για να αντιπροσωπεύουμε τον Παναθηναϊκό σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Η πρώτη ομάδα, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της, συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα;

Όταν βρίσκεται χρόνος η τωρινή ομάδα του Παναθηναϊκού πηγαίνει σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως επισκέψεις σε νοσοκομεία, γηροκομεία και αλλού, όπου συμπαραστέκονται στους ασθενείς δίνοντας χαρά. Το ποδόσφαιρο είναι βασιλιάς των σπορ, υπάρχει πολύς κόσμος όλων των ηλικιών που νιώθουν χαρά και ικανοποίηση με την παρουσία των αθλητών που βλέπουν στην τηλεόραση, τις εφημερίδες κτλ όταν δέχονται ένα αναμνηστικό δώρο και τους σφίγγουν το χέρι. Στις εκδηλώσεις αυτές η ομάδα δίνει δύναμη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Θεωρείτε ξεχωριστή κάποια από τις επισκέψεις που συμμετείχατε;

Είναι πάρα πολλές. Ιδιαίτερη ήταν η επίσκεψη στο νοσοκομείο «Ελπίδα» της κυρίας Βαρδινογιάννη. Έβλεπες το πρόσωπο των παιδιών, τη χαρά και την ικανοποίηση, ίσως τους δίναμε και δύναμη για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Κατά τη γνώμη σας ο αθλητισμός καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εποχή της κρίσης;

Όλα τα παιδιά θέλουν να καταφύγουν στον αθλητισμό είτε είναι ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ είτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Έτσι μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον και να αποτραβηχτούν από καταστάσεις και μέρη στα οποία δε μπορούν να βρουν ανταπόκριση και απαντήσεις σε αυτά τα οποία σκέφτονται, θέλουν και ονειρεύονται. Ειδικά τώρα οι δυσκολίες που περνάει η χώρα οδηγούν πολλά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα βέβαια περνάει δύσκολα προβλήματα και έχει μεγάλη πτώση. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα είναι και οργανωτικό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πως έχει περιέλθει στη σημερινή κακή κατάσταση;

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο μετά το 2004 και αυτή τη μεγάλη διάκριση, άρχισε να περνάει μια κρίση περισσότερο διοικητική παρά αγωνιστική. Η διοικητική κρίση και οι προσωπικές φιλοδοξίες παραγόντων, ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στο χώρο του αθλητισμού χωρίς να έχουν σχέση με αυτόν δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Δεν τους ενδιέφερε γενικά η άνοδος του επιπέδου του αθλήματος. Έκαναν μεταγραφές, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ καθώς αυτά είναι τα δύο αθλήματα που έχουν την μερίδα του λέοντος. Αυτοί οι παράγοντες επεδίωκαν την προσωπική τους προβολή και δεν ενδιαφέρθηκαν για την άνοδο του επιπέδου του αθλητισμού. Δεν αξιοποίησαν το 2004, τις ακαδημίες τους, δεν τους ενδιέφεραν οι Έλληνες αθλητές οι οποίοι τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο αποδεικνύεται το υψηλό τους επίπεδο με τους αθλητές που βρίσκονται στο εξωτερικό και διακρίνονται. Επεδίωκαν να κάνουν μεταγραφές ξένων αθλητών αμφιβόλου ποιότητας και έτσι κατάντησαν τον αθλητισμό σε αυτό το σημείο. Ο κόσμος δεν πηγαίνει πλέον στο γήπεδο. Έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται πλέον σε αυτή την κακή κατάσταση τόσο όσον αφορά το θέαμα όσο και τα οικονομικά. Αν δεν υπήρχαν τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων το ποδόσφαιρο θα ήταν πολύ πιο χαμηλά. Είναι αξιοπερίεργο γιατί η Εθνική ομάδα έχει διακρίσεις σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν υποδομές, αξιοκρατία, διοικητική σταθερότητα, οργάνωση κτλ για να ανέβει ποιοτικά και αγωνιστικά ο ελληνικός αθλητισμός.

 

Η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Που αποδίδετε την άσχημη πορεία;

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το 2008 να υλοποιεί την πολυμετοχικότητα, δηλαδή το να μπουν εύποροι παράγοντες στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και από εκεί και πέρα άρχισε το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε ένας άνθρωπος, ο Νικόλας Πατέρας ο οποίος παρέμεινε σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο και προσπάθησε, και νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό το κατάφερε, ο Παναθηναϊκός να πάρει μεγάλους παίκτες όπως ο Σισέ, ο Σίλβα, ο Λέτο και ο Παναθηναϊκός πήρε το double. Από εκεί και πέρα η συνέχεια ήταν κακή για τον Παναθηναϊκό, γιατί ο Νικόλας Πατέρας αποχώρησε όπως όλοι σιγά  – σιγά και έτσι έφτασε ο Παναθηναϊκός στο χείλος του γκρεμού. Τότε βρέθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος ο οποίος πρόταξε το ανάστημά του, έκανε τη δική του διοίκηση, όπως έκανε και πολλά λάθη, τα οποία έχει παραδεχτεί και είναι προς τιμήν του αυτό. Σιγά-  σιγά άρχισε να μαθαίνει και τώρα προσπαθεί να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στα πόδια του. Έχει ατυχίες, δεν έχει βοήθεια, αλλά πιστεύω ότι κάνει μία καινούρια αρχή. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα και θα είναι μια σελίδα όπου η ανανέωση του Παναθηναϊκού σε έμψυχο υλικό αξιοποιώντας τις ακαδημίες του, με το να παίρνει καινούρια παιδιά Έλληνες και ξένους που στελεχώνουν το προπονητικό επιτελείο, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό Παναθηναϊκό και πιστεύω ότι ύστερα από δύο χρόνια θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός, να διεκδικήσει πρωταθλήματα, να διεκδικήσει την έξοδό του στην Ευρώπη και να έχει ξανά διακρίσεις. Αυτό πιστεύω ότι θα δικαιώσει τις επιλογές του κ. Αλαφούζου και γενικά του Παναθηναϊκού.

Ποιες άλλες αλλαγές σηματοδοτούν τη νέα πορεία του  Παναθηναϊκού;

Ο Παναθηναϊκός αγόρασε ένα δικό του αθλητικό κέντρο το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο σύγχρονο όσο η Παιανία, αλλά θα γίνει πολύ πιο σύγχρονο γιατί θα αγοραστούν ακόμη 40 με 50 στρέμματα και θα διπλασιαστεί η έκτασή του. Εκεί θα δημιουργηθούν μοντέρνες εγκαταστάσεις, θα κατασκευαστούν δύο νέα γήπεδα, ώστε ο Παναθηναϊκός να μπει σε καινούρια πορεία προπονητική, αγωνιστική και με τις ακαδημίες του. Θέλει υπομονή. Όλα  τα πράγματα στον Παναθηναϊκό ξεκινούν από μηδενική βάση για να φτιαχτεί ο καινούριος Παναθηναϊκός της επόμενης 25ετίας.

Με έδρα της ομάδας τη «Λεωφόρο»;

Ναι τη «Λεωφόρο».

Ποιες πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι μερικές άμεσες κινήσεις της Πολιτείας για τη στήριξη όλων των επιπέδων του αθλητισμού;

Κατ’ αρχήν η πολιτεία πρέπει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ομοσπονδιών. Πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και τα καταστατικά των ομοσπονδιών. Να ξεχωρίσουν οι διαιτησίες που είναι αθλητικό κομμάτι από τα διοικητικά, να υπάρχει αξιοκρατία και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Επίσης η πολιτεία πρέπει να αλλάξει η ίδια τρόπο σκέψης, να λάβει αποφάσεις για την τήρηση των νόμων. Δεν είναι μόνο οικονομικό είναι και οργανωτικό το πρόβλημα. Υπάρχει ένα αλαλούμ στο θέμα της διοίκησης του ελληνικού αθλητισμού. Από την πολιτεία πρέπει να ξεκινήσουν οι στοχεύσεις, ο προγραμματισμός  για να μπορέσει να μπει σε υγιή βάση, έστω και αν ξεκινήσει ο αθλητισμός από το ερασιτεχνικό επίπεδο. 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα λέγατε απευθυνόμενος στους φίλους του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων;

Θέλω να πω στους φίλους του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων να σταματήσει ο  χουλιγκανισμός και τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα. Και εδώ πρέπει να παρέμβει η πολιτεία. Οι οργανωμένοι σύνδεσμοι να γίνουν κόσμιοι, να υποστηρίζουν την ομάδα τους χωρίς όμως να κάνουν επεισόδια στα γήπεδα και πρέπει κάποια στιγμή οι ποδοσφαιριστές να αισθάνονται ασφαλείς. Ότι και στην κακή τους μέρα, που έχουν δικαίωμα να έχουν κακές μέρες, θα στηρίζονται από τον κόσμο τους. Να πάρουμε παράδειγμα από τις ομάδες του εξωτερικού και πως συμπεριφέρονται στους παίκτες τους είτε χάνουν είτε κερδίζουν. Κάποια στιγμή πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση με τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει ακόμα και θανάτους και να υπάρχει στα γήπεδα μια υγιής και ωραία ατμόσφαιρα.