ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην κυματική ενέργεια επενδύει η Αpple

Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple εδώ και πολύ καιρό επιχειρεί να «πρασινίσει» την εικόνα του. Καταργεί τη χρήση τοξικών ουσιών στα προϊόντα που παράγει, τα καθιστά περισσότερο ανακυκλώσιμα και επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προστασία της φύσης.

Όπως αναφέρει το econews, κατασκευάζει τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεών της, εξαγόρασε δύο δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 145.000 στρεμμάτων στις Πολιτείες του Μέην και της Βόρειας Καρολίνας και συνεργάζεται με το WWF για την αειφόρο διαχείριση δασών συνολικής επιφάνειας 4 εκατ. στρεμμάτων στην Κίνα όπου θα παράγεται πολτός, χαρτί και προϊόντα ξυλείας.

Το Μήλο στην Κυματική Ενέργεια

Μπορεί η Apple να έχει εστιάσει τις επενδύσεις της στην ηλιακή ενέργεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προωθεί και άλλες ΑΠΕ.

Σε συνεργασία με την Αρχή Βιώσιμης Ενέργειας της Ιρλανδίας (Sustainable Energy Authority of Ireland-SEAI) θα επενδύσει στην Έρευνα και Ανάπτυξη της κυματικής ενέργειας.

Ήδη η Apple έχει δεσμεύει ένα εκατ. δολάρια για να συνδράμει εταιρείες που θα λάβουν άδεια από τη SEAI ώστε να υποβάλουν σε δοκιμές πρωτότυπες τεχνολογίες κυματικές ενέργειας στο πεδίο δοκιμών του Κόλπου του Γκόλγουει..

«Η δυτική ακτή της Ιρλανδίας θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κυματικά δυναμικά στον κόσμο και χαιρετίζω με χαρά τη συμφωνία μεταξύ της Apple και της SEAI για την εκμετάλλευση αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ» σχολίασε ο Άλεξ Γουάιτ, υπουργός Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ιρλανδίας.

Από την πλευρά της Apple, η επικεφαλής του τομέα Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Πρωτοβουλίας, Λίζα Τζάκσον δήλωσε ότι «έχουμε δεσμευτεί στον στόχο της τροφοδοσίας όλων των εγκαταστάσεων της εταιρείας εξολοκλήρου από ΑΠΕ και πιστεύουμε ότι η επένδυση σε καινοτόμα έργα θα συμβάλλει στην επίτευξή του».

Το πεδίον δοκιμών δημιουργήθηκε το 2006 από τη SEAI και το Θαλάσσιο Ινστιτούτο της Ιρλανδίας. Χρησιμοποιείται για τη δοκιμή συσκευών κυματικής ενέργειας στο 1/4 της κλίμακας των κανονικών.

Η Apple επενδύει ακόμα, σε διαφορετικό βαθμό, στην αιολική ενέργεια, τις κυψέλες καυσίμου βιοαερίου, τα υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία.

Πηγή : www.zougla.gr