Παρουσίαση iPhone 6

Ας αρχίσουμε με ορισμένα γεγονότα.

Υπάρχει εκρηκτική ζήτηση για μεγαλύτερα smartphones. Ένα 4-ιντσών smartphone αισθάνεται μικρό τώρα. Ωστόσο, πάρα πολλά τηλέφωνα με μεγάλη οθόνη είναι περίπλοκα, δύσκολα, και συχνά απλά κακά. Και η Apple έχει μια μακρά ιστορία της, λαμβάνοντας καλές ιδέες με προφανώς τεράστιες αγορές και να είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία που πραγματικά εκτελεί “καρφί” κάθε της ιδέα.

Προσθέστε αυτά τα τρία πράγματα μαζί, και αυτό το τηλέφωνο στο γραφείο μου, δεν είναι καθόλου περίεργο. Είναι το iPhone 6: ένα μεγαλύτερο, πιο φωτεινό iPhone που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνει έκκληση προς τους πελάτες για τους οποίους το iPhone 5S και οθόνη 4 ιντσών τώρα φαίνετα αρκετά απαρχαιωμένο. Ξεκινά σε 199 δολάρια για συμβόλαιο δύο ετών στην Αμερική (στην χώρα μας αναμένεται η τιμή του γύρω στα 900€) και έρχεται σε ασήμι, χρυσό, και γκρι. Είναι γεμάτο από νέες τεχνολογίες και δημιουργημένο από ένα νέο καλούπι. Δεν είναι το πρώτο μεγάλο τηλέφωνο, αλλά το καλύτερο. Ένα μεγάλο τηλέφωνο για όλους.

Φυσικά, Samsung, HTC, και άλλοι έχουν κάνει μεγάλα τηλέφωνα επίσης, με χρόνια της εμπειρίας και εκατομμύρια πωλήσεων. Αυτό είναι το στοίχημα του Cupertino:

μπορεί να ξεπεράσει τον εδραιωμένο ανταγωνισμό και να αποδείξει ότι η Apple μπορεί να το κάνει καλύτερα;

Iphone 6 pocket

 

Όλη την ώρα που είχα το iPhone 6, έπαιζα ένα παιχνίδι. Έδινα το τηλέφωνο σε κάποιον, και μάντευα τι τηλέφωνο είχαν βασιζόμενος στην αντίδρασή τους. Οι χρήστες που είχαν iPhone σοκάρονταν πάντα από το μέγεθος της 6″ οθόνης και όλοι πιστευαν ότι πρέπει να είναι το 6 Plus. Οι χρήστες του Android, από την άλλη πλευρά έλεγαν

«Αυτό μοιάζει με το τηλέφωνό μου,”

Δεν είχαν λάθος. Το iPhone 6 έχει 5.44 ίντσες ύψος και 2,64 ίντσες πλάτος, το οποίο το κατατάσει ακριβώς μεταξύ του Moto X (επίσης ένα τηλέφωνο 4,7 ιντσών) και του νέο HTC One. Είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο μέγεθος όπως του Samsung Galaxy S5, λίγο πιο λεπτό και λίγο ελαφρύτερο. Μοιράζεται περισσότερα κοινά με πολλά Android τηλέφωνα ανά τον κόσμο – και το πρωτότυπο, curvy iPhone – από ό, τι με τα αιχμηρό, ορθογώνιο iPhone 5S.

iphone6

Το iPhone 5S ήταν ένα κομμάτι κοσμήματος, ένα πανέμορφο αντικείμενο που ήταν όμως λίγο κρύο και απρόσιτο. Το iPhone 6 είναι πολύ φιλικό και πολύ πιο εύχρηστο. Το να συνδυάσεις εμφάνιση και λειτουργικότητα με αυτόν είναι δύσκολο να το κάνει κανείς, και η Apple εδώ τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό.

Είναι απλό και καθαρά σχεδιασμένο, με μια μεταλλική πλάτη που έχει καθαρές καμπύλες γύρω από τις πλευρές. Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα είναι ο σχεδιασμός της κεραίας: η Apple επέλεξε να ενσωματώσει ουσιαστικά στην κορυφή και το κάτω μέρος της πλάτης του τηλεφώνου μικρές πλαστικές λωρίδες όπου οι ασύρματες κεραίες μπορούν να μεταδώσουν το σήμα. Απλώς φαίνεται κακό, σαν κάποιος να ζωγράφισε στο τηλέφωνό με ένα μαρκαδόρο. Ο Απλός, ριγέ σχεδιασμός της HTC για το One M8 είναι πολύ καλύτερος, ακόμα και η γυαλί-ταινία στην κορυφή και κάτω για τα 5S φαινόταν καλύτερη.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, λεπτό και πανέμορφο όπως είναι, αυτό το iPhone ικετεύει να έχει μία θήκη για αυτό. (Η Apple κάνει κάποια, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ ωραίας από δέρμα). Μια θήκη θα βοηθούσε να καληφθούν οι αντιαισθητικές πλαστικές ταινίες, κάνοντας το κατα τα άλλα λείο τηλέφωνο λίγο πιο εύκολο στο κράτημα, αντισταθμίζοντας τον αδέξια προεξέχοντα φακό της κάμερας στο πίσω μέρος, που εμποδίζει το τηλέφωνο από το να κάθεται σε μια επίπεδη επιφάνεια. Φοβάμαι μην γρατζουνίσω το φακό, και είμαι ενοχλημένος που δεν ισορροπεί το τηλέφωνο. Μια θήκη θα έλυνε και τα δύο προβλήματα.

Το 6 είναι μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι τα 5S ή τα άλλα iPhones που ήρθαν πριν από αυτό. Είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι κάποια άλλα τηλέφωνα 4.7-ιντσών, και αυτό γιατί η Apple αρνείται να αλλάξει το επάνω και κάτω μέρος της προσόψης, έτσι ώστε να μην αλλάξει το μεγάλο κουμπί στο κέντρο, κάνοντας το τηλέφωνο πολύ ψηλότερο από αυτό που πρέπει να είναι. Αλλά μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιείς  με το ένα χέρι χωρίς να σε φέρνει σε δύσκολη θέση καμμία λειτουργία του.

iphone6front

 

 

Η οθόνη, φυσικά, είναι ο λόγος για ολόκληρο το iPhone 6 να υπάρχει. Είναι 4,7 ίντσες διαγώνιο: 1334 pixels ύψος από 750 πλάτος. Δεν είναι η πυκνότητα των pixel αυτή που συναντάμε στο Samsung Galaxy Note 4 , αλλά έχει μια εξαιρετικά καλή εμφάνιση. Έχει μεγάλη αναπαραγωγή χρωμάτων και εκπληκτική γωνία θέασης, είναι ορατή ακόμη και σε έντονο φως και τα δεν μπορώ να διακρίνω μεμονωμένα pixel οπουδήποτε. Το γυαλί στο μπροστινό μέρος μπαίνει τόσο απαλά μέσα στην κυρτή μεταλλική άκρη, δίνοντας στο iPhone 6 το είδος του αποτελέσματος μίας πισίνας υπερχείλισης: η οθόνη απλά δεν φαίνεται να τελειώνει.

Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο για τον τρόπο που αισθάνεται κανείς χρησιμοποιώντας αυτή την οθόνη. Ένιωθα σαν πραγματικά να μετακινώ πράγματα γύρω και κάτω από το δάχτυλό μου.

Με μόνο μερικές μικρές εξαιρέσεις, αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φτιαχτεί ένα μεγαλύτερο τηλέφωνο. Είναι πιο λεπτό, πιο άνετο, πιο φιλικό στην αφή. Αλλά αυτό που η Apple δεν έκανε ήταν να είναι πιο εύκολο στην πλοήγηση. Άλλες συσκευές έχουν έξυπνους μηχανισμούς ξεκλειδώματος οθόνης, ή γραφίδες, ή multitasking split-screen, ή πάντα ενεργό voice control. H Apple σαφώς λέει πως ένα μεγάλο τηλέφωνο είναι καλύτερο, αλλά δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα: σε τι διαφέρει;

Το 6 plus τουλάχιστον οδηγείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Μερικές εφαρμογές λειτουργούν οριζόντια, και ακόμη και η αρχική οθόνη περιστρέφεται στο πλάι του. Σχετικά με το “μικρότερο” μοντέλο, όμως, η μόνη παραχώρηση σε αυτό είναι μία επιλογή, στην οποία κάνετε διπλό tap (αλλά μην κάνετε κλικ) το  Home Button  και ολόκληρη η οθόνη γλιστράει προς τα κάτω. Κάνει τη δουλειά, υποθέτω, αλλά φαίνεται ακριβώς σαν να έσπασε κάτι, όταν υπάρχει μόνο μισή εφαρμογή στην οθόνη και το υπόλοιπο της οθόνης είναι άδειο.

Η Apple είχε την ευκαιρία εδώ να μην κάνουν απλά ένα μεγαλύτερο iPhone, αλλά και να σκέφτεται πραγματικά πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο iPhone με διαφορετικό τρόπο. Πώς ένα μεγαλύτερο iPhone αλλάζει ό, τι μπορούμε να κάνουμε, ή να δούμε, ή να δράσουμε πάνω σε μία οθόνη. Αλλά η Apple δεν έκανε τίποτα από αυτά. Απλά έκανε ένα μεγαλύτερο, καλύτερο iPhone.

iphone6back

Με πολλούς τρόπους, φυσικά, ένα μεγαλύτερο, καλύτερο iPhone είναι ένα αρκετά αξιοσημείωτο. Όπου και αν κοιτάξουμε, είναι σαφές ότι η Apple πέρασε τον τελευταίο χρόνο βελτίωνοντας κάθε τετραγωνική ίντσα του iPhone. Υπάρχει ο νέος επεξεργαστής A8, ο οποίος κάνει τα πάντα, από την έναρξη εφαρμογών, να παίζετε παιχνίδια, εναλλαγή οθόνων αισθητά πιο γρήγορα από ό, τι ακόμη και τα 5S. Ο Α8 έρχεται επίσης με μια νέα δέσμη των αισθητήρων που ονομάζεται Μ8 “motion co-processor,” το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιεί το iPhone 6 να παρακολουθεί παθητικά τα βήματά σας, υψόμετρο, και περισσότερα.

Η μπαταρία του iPhone 6 είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες αυτών των μικροαλλαγών και βελτιώσεων. Το τηλέφωνο μπορεί να κρατήσει εύκολα μιαμιση ημέρα, από ένα πρωί στο επόμενο απόγευμα, χωρίς να έχει σημασία πόσο το χρησιμοποιώ. Φυσικά ακόμα το φορτίζω κάθε βράδυ αλλά δεν ανησυχώ πλέον μήπως και μείνω από μπαταρία κατά την διάρκεια της ημέρας

Το NFC επιτέλους έρχεται ενσωματωμένο, το οποίο επιτρέπει την επερχόμενη tap-to-buy Apple Pay τεχνολογία. Υπάρχει, επίσης, υποστήριξη για την ταχύτερη LTE και Voice over LTE (για T-Mobile για τώρα), καθώς και νέα πρότυπα Wi-Fi και ακόμα και Wi-Fi κλήσεις (επίσης για T-Mobile). Το κάτω ηχείο είναι πιο δυνατό από ό, τι στο 5S. (Εξακολουθεί να είναι χάλια, είναι απλά πιο δυνατά τώρα.) Αυτές οι μικρές βελτιώσεις δεν φαντάζουν σημαντικές αλλά στο σύνολό τους κάνουν το iPhone να αισθάνεται πιο αξιόπιστο. Το iPhone 6 δεν είναι τρομερά συναρπαστικό. Είναι απλά εξαιρετικό.

iphone6screen

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, όμως, αυτό που κάνει πιο έντονα την περίπτωση του iPhone 6 ως το καλύτερο smartphone στον πλανήτη: η φωτογραφική μηχανή. Εξακολουθεί να τραβάει εικόνες 8-megapixel, αλλά αυτή τη φορά το κάνει με έναν νέο αισθητήρα. Χρησιμοποιεί επίσης αυτό που αποκαλεί Apple “focus pixels” για να επιτευχθεί σκηνή με ανίχνευση αυτόματης εστίασης, η οποία είναι απλά εκπληκτικά γρήγορα για το iPhone 6.  Υπάρχουν μερικές χειροκίνητες λειτουργίες διαθέσιμες, όπως το κλείδωμα της έκθεσης, και αν και εξακολουθώ να πατάω στην οθόνη για να κάνει focus μερικές φορές, ποτέ δεν ήταν πιο γρήγορο να βγάλω το τηλέφωνο από την τσέπη και να βγάλω φωτογραφίες.

Το iPhone 6 παίρνει πανοραμικές φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση τώρα, και γενικά παίρνει καλύτερες φωτογραφίες από οποιοδήποτε smartphone που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αλλά τα στο να τραβάς βίντεο είναι όπου αυτό το iPhone αισθάνεται πιο βελτιωμένο. Μπορείτε να τραβήξετε βίντεο 1080p στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το οποίο είναι ενφιαφέρον, αλλά πέρασα περισσότερο χρόνο να τραβάω στα 240 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το βίντεο σε αργή κίνηση είναι φοβερό (αν και είναι διαθέσιμο σε αρκετά Android τηλέφωνα), και στα 240 fps ακόμα και το πιο απλή δραστηριότητα γίνεται φοβερά κινηματογραφική.

Τα πάντα φαίνονται επίσης καλύτερα χάρη στη νέα «κινηματογραφική σταθεροποίηση», η οποία κάνει μια εντυπωσιακή δουλειά σταθεροποιώντας τα τρεμάμενα χέρια μου. Μπορώ να κινηματογραφήσω, ενώ περπατάω, ή έξω από το παράθυρο του ένός ταξί, και το βίντεο βγαίνει ομαλό και σταθερό.  Όπως και το βίντεο σε αργή κίνηση και οι time-lapse εικόνες, αυτή η σταθεροποίηση κάνει τα πάντα να φαίνονται καλύτερα. Έχω ήδη τραβήξει και μοιράσει πολύ περισσότερα βίντεο με το iPhone 6 από ό, τι με οποιοδήποτε smartphone που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.

iphone6t

Το νέο λειτουργικό σύστημα iOS8 επικεντρώνονται στο να κάνει τα πάντα απλά και προσιτά. Το πληκτρολόγιο έχει προγνωστική δακτυλογράφηση, μαντεύοντας (συχνά με ακρίβεια, αλλά μερικές φορές είναι τόσο ξεκαρδιστικά) τι είστε έτοιμος να πείτε. Είναι πολύ βολικό, αν και έχω γίνει τόσο γρήγορος στην πληκτρολόγηση σε μεγαλύτερη οθόνη που δεν μπορώ να πω πως το χρειάζομαι ούτως ή άλλως. Υπάρχουν πιο γρήγοροι τρόποι για να απαντήσετε σε μηνύματα κειμένου, και στην κορυφή του multitasking μενού υπάρχει μια λίστα των ανθρώπων που έχετε έρθει πρόσφατα σε επαφή. Μπορείτε να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από τα ενοχλητικά μηνύματα της ομάδας, να στείλετε γρήγορα μηνύματα ήχου και να αποθηκεύσετε έγγραφα πολύ πιο εύκολα με το iCloud Drive.

ios8t

Είμαι ιδιαίτερα κολλημένος με το Spotlight, το οποίο περιλαμβάνει πλέον το App Store,το διαδίκτυο, τοπικά και άλλα αποτελέσματα αναζήτησης καθώς πληκτρολογείτε. Είναι πολύ πιο γρήγορο από ό, τι το άνοιγμα Safari ή το Siri, το οποίο μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο, αλλά παραμένει προβληματικό στο να το ακούσεις.

Το νέο iOS προσαρμόζεται πάρα πολύ καλά, αν όχι τέλεια, στη μεγαλύτερη οθόνη του iPhone 6. Μερικές από τις εφαρμογές της Apple ενημερώνονται για τις νέες αναλύσεις, το οποίο συνήθως σημαίνει απλώς ότι δείχνει περισσότερα στην οθόνη με τη μία. Οι περισσότερες εφαρμογές τρίτων (τουλάχιστον έως ότου αναβαθμιστούν, το οποίο δεν θα αργήσει) απλά τεντώνουν, ώστε να μπορείτε να πάρετε λίγο μεγαλύτερο κείμενο και εικόνες , αλλά όλα λειτουργούν σωστά.

Δυστυχώς, πολλά από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του iOS 8 δεν είναι διαθέσιμα ακόμα. Δεν μπόρεσα να δοκιμάσω το Continuity, το οποίο σας επιτρέπει να μετακινήσετε κλήσεις και τα κείμενα μεταξύ των συσκευών, ή το  Handoff που σας επιτρέπει να συνεχίσετε σε μία κατάλληλη συσκευή, από το σημείο που μείνατε σε μία άλλη. Ούτε θα μπορούσε πραγματικά να κάνω κάτι με τις Επεκτάσεις  ή το νέο μενού επιμερισμού, τα οποία καθιστούν ευκολότερη τη μετακίνηση δεδομένων μεταξύ iOS apps. Αυτοί είναι οι πυλώνες της νέας πλατφόρμας, κάνοντας μαζί εφαρμογές και συσκευές να λειτουργούν καλύτερα. Είναι το μέλλον του iOS και OS X. Αν δουλέψουν, είναι κάτι περισσότερο από εξευγενισμένες – Είναι καινοτόμες.

iphone6l

Τα πάντα είναι καλύτερα και τίποτα δεν είναι διαφορετικό.

Αυτή είναι η ιστορία του iPhone 6 της Apple που πήρε την ευκαιρία αυτή για να αναβαθμίσει σχεδόν τα πάντα σχετικά με τη συσκευή, από το Wi-Fi στο LTE και κάνει ποιοτικότερη την ήδη αξιόλογη φωτογραφική μηχανή. Και δεδομένου ότι έχει μια μεγάλη οθόνη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καλά με το ένα χέρι και χωράει άνετα στην τσέπη μου, την κάνει μια συσκευή που σχεδόν κάθε αγοραστής στον πλανήτη, τουλάχιστον θα την εξετάσει. Το iPhone 6 είναι εντελώς χωρίς προφανή προβλήματα ή μειονεκτήματα – πρόκειται να είναι μια τεράστια επιτυχία. Πάω να αγοράσω ένα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά φιλόδοξο εδώ, δεν υπάρχει μεγάλο όραμα για το μέλλον ή για ένα νέο τρόπο ζωής στο παρόν. Δεν προσφέρει ένα νέο είδος do-it-all υπολογιστή, όπως θα μπορούσε να είναι με το iPhone 6 Plus. Τα τελευταία iPhones θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Apple να πραγματικά να επανεξετάσει τα smartphone, αλλά η Apple μόλις δημιούργησε ένα μεγαλύτερο iPhone. Διότι αυτό είναι που ήθελε ο κόσμος.

Για διάφορους λόγους, το iPhone 6 είναι ένα από τα καλύτερα smartphones της αγοράς. Ίσως ακόμη και το καλύτερο. Αλλά είναι ακόμα ένα iPhone. Το ίδιο πράγμα η Apple έχει ήδη κάνει εδώ και επτά χρόνια. Ένα απίστευτα καλό iPhone, αλλά απλά ένα iPhone.

 

Πηγή: The Verge

About LefkadaPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*