ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαθέσιμο το iOS 8 με σημαντικές αλλαγές

Η όγδοη έκδοση της mobile πλατφόρμας της Apple που τροφοδοτεί το iPhone και το iPad, είναι πλέον διαθέσιμη στους servers της εταιρείας κάτι που σημαίνει ότι όλες οι συμβατές συσκευές μπορούν να αναβαθμιστούν από σήμερα μέσω OTA.

Το iOS 8 κυκλοφορεί από σήμερα για το iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod Touch 5ης γενιάς, iPad 2 και άνω καθώς και όλα τα iPad mini. Όπως θα καταλάβατε, από τη λίστα λείπει το δημοφιλές iPhone 4, το οποίο μένει στην έκδοση 7.x.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει η υποστήριξη φωνητικής πληκτρολόγησης στα Ελληνικά με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, μια εναλλακτική δηλαδή μέθοδος πληκτρολόγησης που βολεύει αρκετά όταν η πληκτρολόγηση με το ένα ή τα δύο χέρια δεν είναι εύκολη. Επίσης, κάθε developer μπορεί πλέον να προτείει την εφαρμογή του ως υποψήφια για να αλληλεπιδράσει με μια ενέργεια (πχ. τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας), χωρίς πλέον το sharing να περιορίζεται σε εφαρμογές που η Apple είχε επιλέξει, ένα πάγιο αίτημα των καταναλωτών.

Οι ειδοποιήσεις γίνονται πλέον πιο διαδραστικές, επιτρέποντας στο χρήστη να απαντήσει απευθείας από την οθόνη ειδοποιήσεων σε ένα iMessage ή σε ένα mail που δέχθηκε αλλά και μέσα από μια άλλη εφαρμογή όπως ο browser χωρίς να χρειάζεται να βγει από αυτήν όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Από το multitasking μενού μπορούμε πλέον απευθείας να καλέσουμε μια αγαπημένη μας επαφή ή απλά την τελευταία κλήση που δεχθήκαμε. Τα widgets κάνουν πλέον την εμφάνιση τους και στο iOS μέσα από υποστηριζόμενες εφαρμογές, έχοντας για αρχή πρόσβαση μόνο στην οθόνη κλειδώματος.
Όσον αφορά τα iMessage, αυτά έρχονται πιο κοντά σε υπηρεσίες όπως WhatsApp αφού υποστηρίζουν πλέον αποστολή φωνητικών μηνυμάτων και μικρών βίντεο. Η Siri πλέον ενσωματώνει την εφαρμογή Shazam, επιτρέποντας με την κατάλληλη εντολή να αναγνωρίσει το τραγούδι που παίζει εκείνη τη στιγμή ενώ το spotlight εμφανίζει πληροφορίες από Wikipedia.

Ένα ακόμη αίτημα των χρηστών που βρίσκει το δρόμο του στο iOS 8 είναι η δυνατότητα προκαθορισμένων πληκτρολογίων που κάνουν πολύ πιο εύκολη και γρήγορη την πληκτρολόγηση αλλά και τα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών μέσα από την εφαρμογή των φωτογραφιών.

Το HealthKit είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του iOS 8 αφού καταγράφει μέσα από άλλες εφαρμογές διάφορα στοιχεία που αφορούν τη γυμναστική και τις επιδόσεις σας, σε ένα εύκολο στην ανάγνωση περιβάλλον. Για την ώρα πάντως η Apple αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό οδηγώντας στην απόφαση να αποσύρει όλες τις σχετικές εφαρμογές από το App Store μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση.

Τέλος το Family Sharing σας επιτρέπει να ορίσετε εσείς άλλες iOS συσκευές που έχετε στη διάθεσή σας, προχωρόντας σε διάφορους περιορισμούς προκειμένου να αποφύγετε τρελές χρεώσεις που σχετίζονται συνήθως με τη χρήση της συσκευή από μικρό παιδί. Μάλιστα μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση σε έως και 6 συσκευές, των τραγουδιών, των εφαρμογών και άλλων αντικειμένων που θα «κατεβάσετε» στη iOS συσκευή σας.

https://www.apple.com/ios/