ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Βασίλης Κεγκέρογλου, «Στηρίζουμε τις κοινωνικές δομές»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, βρέθηκε στην Λευκάδα με αφορμή το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε ο ΟΓΑ. Πρόκειται για τον αρμόδιο της κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου και τον άνθρωπο που στήριξε όσο κανένας τις κοινωνικές δομές. Η ένταξη της Λευκάδας στο πιλοτικό πρόγραμμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» έγινε από τον ίδιο μετά από αίτημα σε επιστολή που έστειλε ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Αραβανής, λίγο πριν παραδώσει το δήμο. Και ο ίδιος το αποδέχτηκε αμέσως. Στην Λευκάδα που ήρθε μας δήλωσε ότι θα εντάξει και το Μεγανήσι σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Βρεθήκαμε μαζί του λίγο πριν πάει στο δημαρχείο για να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές δομές :
«Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ο θεσμός που οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν με αγωνία.

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για την κοινωνική προστασία θα στηριχτούν σε δύο πυλώνες για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας. Για την ακραία φτώχεια έχουμε το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που όταν θα είμαστε στην πλήρη εφαρμογή του θα έχουμε περίπου 700.000 συμπολίτες μας που ενταχθούν σε αυτό και θα στηριχτούν και το κόστος είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχουμε πλέον ένα μηχανισμό κοινωνικής προστασίας ο οποίος έχει άξονα την οικονομική στήριξη που δίνει και συμπληρώνει το εισόδημα μέχρι ένα ύψος ανάλογα τον τύπο και τα μέλη της οικογένειας. Δεν είναι όμως αυτό το τεκμαρτό και δεν φορολογείσαι διότι τότε θα είχαμε τεράστιες αδικίες. Άρα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό εισόδημα στον πραγματικό χρόνο .Και φυσικά δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από επιδόματα αναπηρίας στο σύνολο τους ούτε το επίδομα αναδοχής με δικαστική απόφαση (επιμέλειας παιδιών). Δηλώνει ο ενδιαφερόμενος από τον προηγούμενο μήνα τι εισόδημα έχει και εμείς διασταυρώνουμε.

Μπορεί να υπάρξει όμως κ. υπουργέ ένας τέτοιος μηχανισμός;

Ναι θα υπάρξει γι αυτό καθυστερούμε στην υλοποίηση του προγράμματος ακριβώς για να φτιάξουμε αυτό το σύγχρονο μηχανισμό. Και αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία των δήμων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ότι δεν διασταυρώνεται δηλαδή σε κεντρικό επίπεδο θα έχουμε ένα κοντρόλ από τους κοινωνικούς λειτουργούς των δήμων που μπορούν να συντάξουν κοινωνική έρευνα με βάση της οποίας θα μπορέσει κάποιος να πάρει αυτό το βοήθημα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί δε, βάση του νόμου είναι και οι μοναδικοί που έχουν αυτό το δικαίωμα. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο αντιδήμαρχος. Όλα αυτά βέβαια καθώς και οι άλλες κοινωνικές παροχές, προϋποθέτουν πολύ δουλειά μια και κάπως έτσι οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης μηδενίζονται και περνάμε σε θετικούς δείκτες πλέον , η ιδιωτική οικονομία φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, άντεξε η οικονομία μας, όπως όλα δείχνουν. Χρειάζεται όμως και ανάπτυξη και θέλει δουλειά και να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε μέχρι τώρα χωρίς πισωγύρισμα.

*κ. υπουργέ τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές που οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολλά χρόνια στη δουλειά τους και είναι άκρως απαραίτητοι;

ΟΙ κοινωνικές δομές λειτουργούν στην πατρίδα μας με διαφορετικές ταχύτητες. Άλλες με μόνιμο προσωπικό και άλλες με συμβασιούχους μέσα από προγράμματα. Το μεγάλο πρόγραμμα το «Βοήθεια στο σπίτι», είναι αυτό που έχει προσφέρει πολλά και έχει αποδειχθεί ως η καλύτερη δομή. Εμείς συνεχίζουμε μια πολιτική φιλοσοφία στήριξης της οικογένειας και των αδύναμων ανθρώπων και όταν το 2013 αναλάβαμε την ευθύνη από το υπουργείο της Πρόνοιας αλλάξαμε την αντίληψη και την πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί μέχρι τότε να τελειώσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Την αλλάξαμε όχι μόνο γιατί αφορά 3.600 εργαζόμενους, όχι μόνο γιατί αφορά 80.000 ωφελούμενους αλλά γιατί είναι μια ασπίδα προστασίας και στήριξης ανήμπορων ανθρώπων που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο πρόγραμμα. Από τότε με πολλά προβλήματα έχει «τρέξει νερό» και με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση που εισηγήθηκα στη Βουλή και εγκρίθηκε το πρόγραμμα συνεχίζεται στο διηνεκές. Ελπίζουμε και το αίτημα που έχουμε καταθέσει στην ευρωπαϊκή ένωση για χρηματοδοτική στήριξη, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τους ανασφάλιστους θα εγκριθεί και έτσι θα έχουμε μια σύγχρονη μορφή και αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των προγραμμάτων και η μείωση των προβλημάτων.
* Και να σκεφτείτε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι.
Φταίνε και οι δήμοι γι αυτό διότι σύμφωνα με τη σύμβαση τους πρέπει να πληρώνουν τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα εδώ κοντά ένας δήμος , της Αμφιλοχίας, έχει την οικονομική δυνατότητα και δεν τους πληρώνει. Δυστυχώς βέβαια υπάρχουν και πραγματικά προβλήματα στους δήμους που τους εμποδίζουν να πληρώσουν. Πιστεύω ότι και αυτά θα τα μειώσουμε. Τον Ιούνιο πληρώθηκαν όλοι. Τώρα είναι η δεύτερη δόση ώστε να μην έχουμε μεγάλο κενό. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συχνότερες πληρωμές. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρήματα δεν πρόκειται να χαθούν.
* Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κ. υπουργέ με τους παιδικούς σταθμούς. Η δημιουργία νέων είναι στα πλάνα σας;
Είναι ανοιχτό το πεδίο. Και να σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν άνεργοι βρεφονηπιοκόμοι στην Λευκάδα; Μπορεί να υπάρχουν. Γιατί λοιπόν δεν συστήνουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και να δημιουργήσουν τον εκείνο τον παιδικό σταθμό που δώσει διέξοδο στα παιδιά; Και τα παιδιά που έχουν μείνει απ΄ έξω δεν είναι και τα πλέον φτωχά μια και αυτά έχουν καλυφθεί. Εμείς έχουμε χρήματα τα οποία περίσσεψαν. Δεν υπάρχουν όμως παιδικοί σταθμοί να καλύψουμε. Δεν μπορεί όμως να γίνουν με κεντρική επιλογή. Θα πρέπει, σύμφωνα με τις ανάγκες, να κινηθεί και ο δήμος και πολύ περισσότεροι οι νέοι επιστήμονες να πάρουν πρωτοβουλία η οποία θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και τη στήριξη του κράτους για τη δημιουργία της.

με τη συνεργάτιδα του lefkadapress , Βιβιάννα Βαρδή
με τη συνεργάτιδα του lefkadapress , Βιβιάννα Βαρδή