ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τα … μεγάλα παιδιά

Άχρωμοι τοίχοι, χαμηλωμένα βλέμματα και αίσθηση μοναξιάς; Όλα αυτά μπορεί να τα δούμε σε άλλα γηροκομεία . Σε αυτό της Λευκάδας όμως όχι… Εδώ οι υπέροχες μορφές της τρίτης ηλικίας, οι παππούδες μας, ζωγραφίζουν, φτιάχνουν πάζλ, παίζουν παιχνίδια, έχουν φίλους  που τους διαβάζουν βιβλία και εφημερίδες. Εδώ τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα χαμογελούν γιατί ανάμεσά τους καθημερινά κυκλοφορούν νέοι άνθρωποι, άνθρωποι που δημιουργούν όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Και όλο αυτό μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. Νέοι άνθρωποι από μακρινές χώρες βρίσκονται εδώ στο γηροκομείο Λευκάδας, το πρώτο στην Ελλάδα που δέχτηκε αυτό το πρόγραμμα, και έχουν δώσει χρώματα και νόημα στη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.

 

Ο π. Ζαβιτσάνος, διευθυντής του γηροκομείου απαντά περήφανος όταν απορημένοι επισκέπτες ρωτούν ποια είναι αυτά τα νέα παιδιά :  «Είναι οι εθελοντές μας από το εξωτερικό».

Πλησιάσαμε ένα από αυτά τα παιδιά. Ένα χαμογελαστό αγόρι που κοιτάζει τους παππούδες με λατρεία. . Ο Εμμανουέλ είναι 26 χρονών από την Ισπανία, έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να μιλάει άπταιστα Ελληνικά.

 

Πείτε μας πως βρεθήκατε στο νησί της Λευκάδας και τι είναι αυτό  το πρόγραμμα  με το οποίο ασχολείστε;

Αυτό το πρόγραμμα έχει σχέση με εθελοντισμό έξω από τη χώρα σου. Μπορείς να λάβεις μέρος σε ότι έχει σχέση με κοινωνική εργασία. Με παιδάκια, γεροντάκια κ.α.  Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που μπορείς να προσφέρεις βοήθεια στην χώρα που θέλεις να πας.  Είναι μέρος από το πρόγραμμα Erasmus Plus , υπάρχουν και άλλα προγράμματα  βέβαια.

Πως βρέθηκα στη Λευκάδα; Βασικά το βρήκα μέσω του διαδικτύου. Βρήκα το γηροκομείο Λευκάδας που έπαιρνε μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Εγώ έχω σπουδάσει  κοινωνικός λειτουργός και γεροντολόγος.  Κι έτσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Γηροκομείου Λευκάδας  μου κέντρισε το ενδιαφέρον  και σκέφτηκα ότι μπορώ να μάθω πολλά μέσα από αυτό.

Πόσο καιρό είστε στη Λευκάδα και τι προσφέρετε;

Βρίσκομαι στο πανέμορφο νησί της Λευκάδας  έντεκα μήνες. Κάνουμε πάρα πολλές δραστηριότητες. Περπάτημα μέσα και έξω από το Γηροκομείο. Κάνουμε υποστηρικτικές και φυσικές δραστηριότητες. Βοηθάμε ακόμη και στην κουζίνα.  Διαβάζουμε εφημερίδες και βλέπουμε  ταινίες, εδώ πρέπει να σας πω πως ξετρελαίνονται, τους αρέσουν πάρα πολύ.

Ζείτε στο Γηροκομείο, πώς είναι το εικοσιτετράωρο ενός νέου ανθρώπου εδώ;

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τώρα είναι σαν το σπίτι μου. Είναι πολύ όμορφα.

Ισπανός στην Ελλάδα αλλά μιλάτε και άπταιστα Ελληνικά. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Όταν ήρθα στην Ελλάδα δεν ήξερα ούτε μια λέξη, άρχισα να μιλάω στα γεροντάκια με τα λίγα που ήξερα «Τι κάνετε, Πώς είστε;» και οι παππούδες μου έλεγαν : «Φύγε από εδώ..» δεν με καταλάβαιναν… δεν ήξερα τίποτα.  Μετά όμως έμαθα γρήγορα γιατί τα ελληνικά είναι εύκολη γλώσσα.

Από όλη αυτή την εμπειρία τι είναι αυτό που σας έχει αγγίξει;

Ένα πράγμα που μου έχει μείνει στο μυαλό και μου δίνει ζωή είναι αυτό που εισπράττω από τους παππούδες : « Πριν έρθετε εσείς εδώ δεν κάναμε πολλά πράγματα ….τώρα εσείς εδώ μας δώσατε ζωή, χαρά και κάνουμε πολλά πράγματα.» Αυτό να το ακούς από το στόμα όλων αυτών των ανθρώπων μας κάνει πολύ ευτυχισμένους.

Επίσης ήταν μια γιαγιά στο νοσοκομείο άρρωστη και δεν είχε παιδιά, είπε λοιπόν σε μια νοσοκόμα όταν αυτή την ρώτησε πόσα παιδιά έχει. «Έχω πέντε παιδιά». Εννοούσε εμάς τους πέντε εθελοντές. Ήταν πολύ συγκινητικό.

Υπάρχουν δηλαδή και άλλοι εθελοντές;

Ναι, αυτή τη στιγμή στο Γηροκομείο Λευκάδας είμαστε πέντε εθελοντές.  Είμαστε από την Ισπανία και την Αρμενία.

Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο γενεών;

Ναι και βέβαια υπάρχει. Όταν νέα παιδιά σαν και εμάς πηγαίνουμε και τους φροντίζουμε και τους μιλάμε, αυτοί ευχαριστιούνται πάρα πολύ. Το ίδιο βέβαια και εμείς.

Στην αρχή δεν ήθελαν καθόλου να ασχοληθούμε μαζί τους, τώρα όμως τους αρέσει πολύ και μας ζητούν από μόνοι τους να κάνουμε πράγματα μαζί.

Η σχέση σας με το Πάτερ Παναγιώτη;

Ο πάτερ είναι εκπληκτικός, μας έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία  να κάνουμε αυτό που μας αρέσει σε ένα πολύ καλό περιβάλλον. Είναι πολύ ευχαριστημένος και είμαι σίγουρος ότι και ο πάτερ είναι ευχαριστημένος μαζί μας.

Θα μείνετε καιρό ακόμη εδώ στην Λευκάδα;

Σίγουρα έξι μήνες ακόμη και θα συνεχίσω να βοηθώ όσο πιο πολύ μπορώ τους ανθρώπους αυτούς.

 

Ο πατήρ Παναγιώτης

 

Ο πατήρ Παναγιώτης Ζαβιτσάνος είναι ίσως ο άνθρωπος, που από τότε που ανέλαβε το γηροκομείο, έδωσε ζωή, ελπίδα και χαμόγελο στους τροφίμους. Νέος άνθρωπος , γνώστης της τεχνολογίας αλλά και των προγραμμάτων κατέφερε το γηροκομείο Λευκάδας να είναι το πρώτο που εντάχθηκε σε ένα τόσο πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η κουβέντα μαζί του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Μπορείτε να μας πείτε πόσο καιρό απασχολείτε εθελοντές από το εξωτερικό;

Είναι τρία- τέσσερα χρόνια. Έχουν περάσει πάνω από είκοσι εθελοντές από εδώ. Κάθε φορά τέσσερις-πέντε.

Από ποίες χώρε έχετε φιλοξενήσει εθελοντές;

Από την Γερμανία, Γαλλία, Αρμενία, Τυνησία και Ισπανία .

Όλοι αυτοί έρχονται εθελοντικά, για να κάνουν την πρακτική τους;

Ναι έρχονται εθελοντικά, για να αποκτήσουν εμπειρίες, περισσότερο. Γνωρίζουν τον πολιτισμό μας. Τους παρέχουμε τροφοκατοικία και έρχονται στον ίδρυμα και προσφέρουν εθελοντισμό κάποιες ώρες το πρωί και κάποιες το απόγευμα για έξι μήνες.

Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία και σχέση σας με τον Εμμανουέλ, κι όχι μόνο με αυτόν αλλά με όλα τα παιδιά.

Σπουδαία και συγκινητική.  Έχουμε πάρει πολλά από αυτά τα παιδιά και αυτά από εμάς. Είναι συγκινητικό ένας νέος άνθρωπος  να έρχεται στην Λευκάδα, σε ένα γηροκομείο και να προσφέρει  σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Γιατί βλέπουμε εθελοντισμό σε παιδιά και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά σε ηλικιωμένους ανθρώπους δεν υπάρχουν πολλοί. Ήμασταν οι πρώτοι που το ξεκινήσαμε και το συνέχισε και ένα Γηροκομείο στη Λειβαδιά με το οποίο επικοινωνούμε.

Σας ακούμε πολύ ενθουσιασμένο από τον νέο, τον Εμμανουέλ. Πείτε μας τι ακριβώς κάνει;

Ο Εμμανουέλ έχει αναλάβει να απασχολεί τους γέροντες και πρωί και απόγευμα. Τα πρωινά για παράδειγμα θα τους κάνει διάφορες χειροτεχνίες, ζωγραφική ή θα τους δώσει διάφορα σχέδια να βάλουν διάφορα χρώματα επάνω ή διαφορετικά πάζλ κάθε μέρα. Τα οποία τα βγάζει ο ίδιος κάθε μέρα από το ιντερνέτ και τα κόβει και βάζει τους γέροντες να φτιάξουν ένα σκυλάκι, ένα ζωάκι ή ένα σπιτάκι, για να ενεργοποιείτε το μυαλό. Άλλες μέρες που θα έχουμε μια εθνική επέτειο ή θρησκευτική γιορτή θα τους δείξει  μια ταινία σχετική με αυτό το θέμα. Έχουμε μεγάλη οθόνη και θα καθίσουν να δουν.  Κάποια άλλη φορά που θα έχει καλή μέρα  θα τους βγάλει έξω με τα καροτσάκια μαζί με τους άλλους εθελοντές  και θα τους πάνε μια βόλτα , σε κάποιο καφενείο να τους κεράσουν ένα καφέ. Θα καθίσουν και θα τους μιλήσουν , θα πουν διάφορε ιστορίες. Καταγράφουμε παλιές ιστορίες με άλλους εθελοντές ντόπιους. Ο Εμμανουέλ κάνει μια πολύ καλή δουλειά και συντονίζει τους υπόλοιπους εθελοντές, που όλοι τους είναι εκπληκτικά παιδιά.

Πρωτοποριακό για Γηροκομείο και μάλιστα στην Λευκάδα.

Πράγματι και να φανταστείτε ότι ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα.

Πώς ακριβώς λέγεται το πρόγραμμα αυτό;

Το παλιό λεγόταν «Νέα Γενιά σε Δράση» το ποίο καταργείτε τώρα και παίρνει τη θέση του το Erasmus.  Συνεργαζόμαστε με τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης». Έχουμε αυτή τη συνεργασία και αυτοί μας υποδείξανε τα κατατόπια πώς να πάρουμε μέρος σε τέτοια προγράμματα.

Πού βρίσκεστε με το θέμα της αναδιαρρύθμισης και ανακαίνισης του Ιδρύματος;

Έχουμε καινούριες μελέτες που έχουν περάσει και από το Υπουργείο Υγείας και έχουν διορθωθεί. Μας έχουν κάνει διάφορε υποδείξεις ώστε το κτήριο να είναι πιο λειτουργικό  και πιο προσιτό και στους γέροντες αλλά και στον κόσμο που μας επισκέπτεται. Οι τριάντα κλίνες γίνονται πενήντα. Μεγαλώνει το κτήριο . Η παλιά πτέρυγα που υπάρχει εδώ θα ενωθεί με το καινούριο κτήριο, και γίνεται μια πολύ καλή δουλειά. Είναι ένα έργο που θα πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η Λευκάδα, διότι υπάρχουν τόσες πολλές αιτήσεις  και που δεν μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε. Έχουμε τριάντα  θέσεις, εξυπηρετούμε αυτή τη στιγμή τριανταπέντε γέροντες και έχουμε εικοσιδύο ανθρώπους σε λίστα αναμονής που περιμένουν πότε θα μπουν μέσα.  Να σκεφτείτε ότι δεν παίρνουμε και από τους γύρω Δήμους  που μας ζητάνε να έρθουν.

Από πού θα βρείτε τους πόρους για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο;

Πιστεύουμε ότι θα το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα, διότι έχει έναν προϋπολογισμό 2,600.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πάρουμε τους γέροντες και θα πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο για ένα διάστημα μέχρι να γίνει όλο αυτό το έργο.  Έχουμε κάποιες υποσχέσεις από κάποιους ανθρώπους για να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα. Ελπίζουμε και κάνουμε έκκληση όποιος μπορεί να βοηθήσει ας το κάνει . Γιατί με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούνε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Κι όσον αφορά το λειτουργικό μέρος, πρέπει να ξέρετε ότι βοηθάει πολύ η κοινωνία της Λευκάδας  γιατί το Γηροκομείο στηρίζετε στις προσφορές των ανθρώπων. Και σε τρόφιμα και στα οικονομικά.

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα θέλατε να κάνετε μια έκκληση προς τους Λευκαδίτες;

Καταρχήν ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, μας φέρνουν ένα σωρό πράγματα και ιδιαίτερα τρόφιμα που τα έχουμε ανάγκη. Διότι όπως ξέρετε δεν σιτίζουμε  μόνο τους γέροντες του Γηροκομείο που είναι 35 αλλά δίνουμε και σαράντα μερίδες φαγητού  έξω σε άπορους  που έρχονται εδώ και παίρνουν το φαγητό τους για το μεσημέρι και το βράδυ.

Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας συμπαρίσταται ακόμη και ότι μπορεί ο καθένας ας προσφέρει στο Ίδρυμα. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι και πάλι θα κάνουμε την Φιλανθρωπική Βραδιά και φέτος στις 2 Ιανουαρίου στο  κτήμα Γαρδέλη στο Νυδρί Λευκάδας. Με ένα συμβολικό ποσό των 8 ευρώ που θα έχει η πρόσκληση, θα μπορεί κάποιος  να προσφέρει κάτι στο Γηροκομείο και συγχρόνως τον Γηροκομείο να τους προσφέρει ένα πλήρη μενού, μια βραδιά διασκέδασης αυτές τις Άγιες ημέρες.