ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Στο 76% η πτώση στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας το α΄ τρίμηνο

Στα ύψη παραμένει η κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην χώρα μας, παρά τη σημαντική μείωση της χρήσης της, κατά 76%, μόνο από τα σούπερ μάρκετ. Η μείωση αυτή περιορίζεται στο 65%, αν συμπεριληφθούν οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, κλπ, όπου το μέτρο της “απαγόρευσης” της χρήσης πλαστικής σακούλας δεν εφαρμόζεται.

Αποτέλεσμα η μέση κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να εκτιμάται πλέον στις 130-135 λεπτές πλαστικές σακούλες όταν ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το Α’ τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε μείωση 76% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2017.

Από τις περίπου 100 εκατ. σακούλες που διατέθηκαν το Α’ τρίμηνο του 2018 από το κανάλι του σουπερμάρκετ, το κράτος εισέπραξε από το περιβαλλοντικό τέλος 3 εκατ. ευρώ και από το ΦΠΑ επιπλέον 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως εκτιμούν τα στελέχη του ΙΕΛΚΑ αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο  λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017.

Σε σχέση με τα λοιπά κανάλια εμπορίου καταγράφεται εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι η ποσοστιαία μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας στο κανάλια του λιανεμπορίου είναι μικρότερη αυτής στα σουπερμάρκετ, με δεδομένο μάλιστα ότι η νομοθεσία εξαιρεί από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Έτσι και με δεδομένο ότι το κανάλι του σουπερμάρκετ αντιπροσωπεύει το 50% των πωλήσεων μόνο του λιανεμπορίου τροφίμων εκτιμάται ότι η συνολική ποσοστιαία μείωση στην πλαστικής σακούλας είναι σημαντικά μικρότερη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ κ. Κ. Μαχαίρα, απαιτείται επέκταση που μέτρου.

 

Πηγή: capital.gr