ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως;

Η καλή εμφάνιση σε συνδυασμό με την καλή υγεία αποτελεί ζητούμενο για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, ιδιαίτερα ενόψει καλοκαιριού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και η ένταξη άθλησης στο πρόγραμμα αποτελούν την ιδανικότερη λύση. Τα φρούτα  και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα φρούτων και λαχανικών μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου πολλών ασθενειών.

Έτσι λοιπόν πόσα φρούτα και λαχανικά είναι καλό να καταναλώνουμε καθημερινά;

Προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία και την ευεξία μας είναι καλό να καταναλώνουμε ημερησίως 4 μερίδες από μια ποικιλία λαχανικών. Μια μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με περίπου 150-200 γρ ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Από τα ωμά λαχανικά προτιμήστε το  λάχανο, το μαρούλι, το καρότο, την ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, κ.ά. και από τα μαγειρεμένα λαχανικά τα παντζάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα χόρτα, τα κολοκυθάκια, τον αρακά, το καλαμπόκι κ.α. Αποφύγετε την πατάτα και τις ποικιλίες της.

Όσον αφορά τα φρούτα, η ακριβή ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να παχαίνουμε,  είναι περίπου τα 400 γραμμάρια ανά ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί περίπου με ένα φρούτο στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.

Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή του με βάση την ατομική του επιλογή, το πως λειτουργεί ο οργανισμός του και φυσικά λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους αριθμούς.