ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Πως να αναγνωρίσουμε τα συναισθηματικά τραύματα

Τα συναισθηματικά τραύματα ταλαιπωρούν τον καθένα από εμάς, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι. Πρόσφορο έδαφος για να αναδυθούν είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες. Όταν βιώνουμε πίεση, απογοήτευση, στενοχώρια αισθανόμαστε ένα βαθύτερο συναισθηματικό πόνο, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζουμε ότι ενδέχεται να προέρχεται από μια παλαιότερη πληγή.

Οι πιο κοινές συναισθηματικές πληγές  σχετίζονται με συναισθήματα ντροπής, εγκατάλειψης, απόρριψης, αδυναμίας, προδοσίας, σεξουαλικότητας και υπαρξιακής αναζήτησης.

Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η έντονη δυσαρέσκεια που ενδέχεται νιώθουμε όταν κάποιος μας κάνει μια παρατήρηση στην εργασία μας ή δει μια άσχημη πλευρά του εαυτού μας.

Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι συναισθηματικά τραύματα είναι μόνον όσα προέρχονται από κάποιου είδους κακοποίηση ή από κάποια φυσική καταστροφή. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστεί ένα ψυχολογικό τραύμα από τον τρόπο που αντιδρούμε απέναντι σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Είτε όταν νοιώθουμε έντονο ή μόνιμο άγχος, έντονο φόβο ή ανησυχία για τη ζωή μας, για την κριτική ή την απόρριψη των άλλων, το άγνωστο, την αποτυχία, την επιτυχία, είτε όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα σύγχυσης, μπερδέματος, θλίψης,τότε πρόκειται για καθαρά συμπτώματα παλιότερων τραυμάτων μας που αναδύονται πάλι μέσα από τις σημερινές συνθήκες της ζωής μας.

Οι πρώτες εμπειρίες και εγγραφές είναι καθοριστικές για την μετέπειτα ζωή μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται το αίσθημα κενού, η βαθύτερη έλλειψη νοήματος, η έντονη ανησυχία για τα οικονομικά, η υπεραπασχόληση με τη δουλειά, αλλά και η προσωπική δυσκολία στο να δημιουργούμε ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους, να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο, να εμπιστευόμαστε ή να λαμβάνουμε αποφάσεις, προέρχονται από αυτές. Φυσικά από εκεί πηγάζουν και συναισθήματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τάση για αυτοενοχοποίηση και η έντονη αρνητική κριτική προς τους άλλους ή τον εαυτό μας.

Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί κάποιο σοκαριστικό γεγονός προκειμένου να τραυματιστούμε ψυχικά. Κατά την παιδική ηλικία είναι αρκετή μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, ή ο τρόπος που λειτουργούσε το περιβάλλον που αναπτυχθήκαμε για να παγιωθούν μέσα μας ανεξίτηλες εντυπώσεις, τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς. Για παράδειγμα ένα ασταθές ή ανασφαλές περιβάλλον, ο αποχωρισμός ή έλλειψη ενός γονέα, η ελλιπής φροντίδα αλλά και η τάση χειραγώγησης, η τάση ενοχοποίησης των παιδιών από τους γονείς τους, η αυστηρή τιμωρία, οι μεγάλες προσδοκίες, η αυστηρή κριτική, η συναισθηματική ψυχρότητα ή συναισθηματική απόσταση, ή αντίστροφα η υπερπροστασία, αποτελούν πηγές συναισθηματικών τραυμάτων.

Βασικό βήμα προκειμένου να θεραπεύσουμε τα συναισθηματικά τραύματα είναι η αναγνώριση και παραδοχή αυτών. Στην πορεία μπορούμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα συναισθηματικά τραύματα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://olgamoulaki.gr/ThemaTouMina24_Emotional_wounds.html