ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Λιμνοθάλασσα Λευκάδας-Νεκρή Βίδρα

O  Σύλλογος Animal Care Lefkas, ένας νεοσύστατος σύλλογος που όμως έχει κάνει έντονη την παρουσία του σε ότι αφορά τα αδέσποτα αλλά και το Περιβάλλον έκανε την παρακάτω ανάρτηση σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στη λιμνοθάλασσα για τις οποίος και εμείς έχουμε γράψει και που επίσης θα έπρεπε να πάρει θέση και το λιμεναρχείο:
“Στις 8 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Animal Care Lefkas κατάθεσε επίσημο αίτημα για ενημέρωση στο Δήμο Λευκάδας σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στη Λιμνοθάλασσα το τελευταίο διάστημα και την κοπή παρόχθιας βλάστησης που παρατηρείται.
Όλοι επικροτούμε την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της Λιμνοθάλασσας αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, σεβασμό στο περιβάλλον και πάντα με την καθοδήγηση των αρμόδιων επιστημόνων περιβάλλοντος χλωρίδας και πανίδας, όπως ορνιθολόγων κ.τ.λ. ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην ευαίσθητη ισορροπία του οικοσύστηματος.
Η Λιμνοθάλασσα, είναι ένα σημείο πραγματικός θησαυρός για τα φυσικά προσόντα της Λευκάδας, της Ελλάδας και της Ευρώπης, το οποίο προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και τη συνθήκη Ramsar.
Επί του παρόντος, παρατηρείται να έχουν κοπεί καλάμια γύρω αλλά και μέσα στη Λιμνοθάλασσα, γεγονός μεγάλης σημασίας καθώς στα καλάμια φτιάχνουν φωλιές τα άγρια πουλιά την άνοιξη.
Επίσης, στα σημεία που έγιναν εργασίες βρέθηκε ένα νεκρό ζώο και βεβαιώθηκε από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. πως πρόκειται για νεαρή Bίδρα. Δε γνωρίζουμε από τι μπορεί να προήλθε ο θάνατός της και συνεπώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η Βίδρα είναι ζώο εξαιρετικά σπάνιο και ανήκει στα 10 πιο απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ενώ προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ζει στις όχθες ποταμών, λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά, ενώ αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων. Απειλείται από τη ρύπανση ποταμών και λιμνών, από την αποξήρανση καθώς και από την καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης. Στη Λευκάδα, υπάρχουν μαρτυρίες για την παρουσία βίδρας στη Λιμνοθάλασσα εδώ και 60 χρόνια, ενώ πριν 5 περίπου χρόνια βρέθηκαν και άλλες 2 σε Νικιάνα και Καρυώτες, δυστυχώς νεκρές.
Αν η Λευκάδα εκμεταλλευτεί τον αμύθητο φυσικό πλούτο που κατέχει, μπορεί να τον μετατρέψει και σε οικονομικό. Αν η Λευκάδα διαφημιστεί στο εξωτερικό για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, αποτελούμενη από σπάνια ζώα (βίδρα, καρέτα-καρέτα, φλαμίγκο) και φυτά (arenaria, pancratium maritimum) τότε θα αποκτήσει ένα μεγάλο οικονομικό όφελος. Η Λευκάδα θα κάνει τη διαφορά, θα προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, θα δημιουργηθεί μια νέα τουριστική σεζόν κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ θα υπάρξει στήριξη και προβολή μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τη Λευκάδα με βάση την εικόνα της, ως νησί φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα. Βασική προϋπόθεση για την παραπάνω δράση, είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και ιδιαιτερότητας, που πρέπει να συντηρηθεί στο ακέραιο με σεβασμό και με συντονισμένες προσπάθειες.
Η Λευκάδα με τη μοναδικότητά της, μπορεί για μια ακόμα φορά να είναι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα που θα αναδειχθεί, εκτός από τις υπέροχες παραλίες της, και για την περιβαλλοντική της ομορφιά και συμπεριφορά.
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τη νεκρή Βίδρα που βρέθηκε στη Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας καθώς και φωτογραφία ιντερνετ από ζωντανή Βίδρα.