ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Κουνούπια: Πως να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα και την φαγούρα

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης και μαζί με τα πολύ όμορφα χρώματα και αρώματα που παρατηρούμε στη φύση γύρω μας, ιδιαίτερα αισθητή κάνουν την παρουσία τους και τα κουνούπια. Πόσες φορές δεν επιθυμούμε να απολαύσουμε ένα ήρεμο βράδυ στη βεράντα του σπιτιού μας αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιούμε ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς κάποιο αντικουνουπικό προϊόν; Η φαγούρα που προκαλείται από το τσίμπημα των κουνουπιών μερικές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική.

Τα κουνούπια που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο αίμα μας είναι κατά κύριο λόγο γένος θηλυκού. Από τη στιγμή που θα τσιμπήσουν το θύμα τους, ανοίγουν μια μικρή πληγή, την οποία ψεκάζουν με το σάλιο τους εμποδίζοντας έτσι την πήξη του αίματος. Το ανοσοποιητικό μας αναγνωρίζει τις ξένες ουσίες που περιέχονται στο σάλιο του κουνουπιού και αντιδρά αμέσως προκειμένου να τις εξαλείψει. Η ισταμίνη που απελευθερώνεται από τους ιστούς των λιποκυττάρων προωθεί την διαστολή των αγγείων και την εμφάνιση των λεμφοκυττάρων στην περιοχή του τσιμπήματος, ενώ παράλληλα έχει και μια ισχυρή ερεθιστική επίδραση στους ιστούς προκαλώντας ένα εξόγκωμα που σαν αποτέλεσμα έχει την φαγούρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα είναι να πλύνουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι όσο πιο σύντομα γίνεται, αποφεύγοντας να την ξύσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε μια πιθανή επιμόλυνση. Εάν η φαγούρα είναι έντονη μπορούμε να επαλείψουμε την περιοχή με μια κορτιζονούχα αλοιφή ή αν χρειάζεται να πάρουμε ένα αντιισταμινικό χάπι.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αρώματα ή  γενικότερα καλλυντικά προϊόντα γιατί τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες μυρωδιές, τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα.

Υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, πέρα από τη χρήση εντομοαπωθητικών σπρέι και λοσιόν. Πολλά φυτά, όπως η λεβάντα και ο πλατύφυλλος βασιλικός πέρα από έντονη μυρωδιά έχουν και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Αρκεί να τρίψουμε λίγο από το φυλλαράκια τους στις αρθρώσεις μας.

Η μυρωδιά της βανίλιας επίσης δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τα κουνούπια.

Τέλος, ένας φυσικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την φαγούρα  είναι να τρίψουμε πάνω στα τσιμπήματα φύλλα φρέσκιας ματζουράνας και η ενόχληση θα εξαφανιστεί άμεσα.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φαγούρα από το τσίμπημα των κουνουπιών μπορείτε να βρείτε στο medlabnews.gr