ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Για την Γιορτή του Πατέρα…

Η σημερινή ημέρα, 17η Ιουνίου 2018, είναι αφιερωμένη στον πατέρα. Στο πρόσωπο αυτό που στέκεται καθοδηγητής, που στηρίζει και δείχνει πάντα τον σωστό δρόμο. Ο ρόλος του σημαντικότατος, καθώς αποτελεί το πρότυπο του μελλοντικού συντρόφου που θα επιλέξει η κόρη του, αλλά και του αυριανού πολίτη, άντρα και συζύγου στον οποίο θα διαμορφωθεί ο γιος του.

Η ημέρα αυτή είναι επίσης αφιερωμένη στους πατεράδες που αναλαμβάνουν και τον ρόλο της μητέρας όταν αυτή απουσιάζει. Η γιορτή του Πατέρα αφορά εν γένει την πατρότητα και την συνεισφορά της στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας. Όπως μητέρα είναι μόνο μια, αντίστοιχα πατέρας είναι μόνο ένας!

Η ημέρα του Πατέρα αποτελεί ετήσια κινητή εορτή και γιορτάζεται παγκόσμια σε πολλές χώρες κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Εμπνεύστρια αυτής της ημέρας υπήρξε η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία οργάνωσε επίσημα πρώτη φορά τον εορτασμό της στις 5 Ιουλίου 1908, στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλλον επηρεάστηκε από τον εορτασμό της γιορτής της μητέρας, που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Αφορμή για την οργάνωση της εορτής, ήταν η επιθυμία της Κλέιτον να τιμήσει τους 210 νεκρούς πατέρες που έχασαν τη ζωή τους σε ένα ορυχείο, στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημέρα επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί ως επίσημη εορτή.

Δύο χρόνια αργότερα, η Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της Ουάσιγκτον, μη γνωρίζοντας κάτι για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια, οργάνωσε από μόνη της τη Γιορτή του πατέρα, θέλοντας έτσι να τιμήσει τον πατέρα της, που υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865).

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επισημοποίηση της Γιορτής το 1913, καταψηφίστηκε, λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης. Έπειτα από τρία χρόνια, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σποκέιν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε ως μια αποτυχημένη απόπειρα καθιέρωσης της εορτής. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για την Ημέρα του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τέλει, αυτός που εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επίσημα τον πατέρα ως πρόσωπο, ήταν ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον το 1966. Με αυτόν τον τρόπο, καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Η γιορτή οριστικοποιήθηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1972, από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Στην Αυστραλία εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ενώ η Εκκλησία την γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος. Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «Ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «Γιορτή του πατέρα». Στην Ελλάδα αυτοί που καθιέρωσαν τη γιορτή, ήταν οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.), εξαιτίας της απαξίωσης που δέχεται το πρόσωπο του πατέρα από τη δικαιοσύνη, κατά τη διαδικασία του διαζυγίου.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Ημέρα αυτή. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να τιμήσετε έμπρακτα τον πιο σημαντικό ίσως άντρα της ζωής σας, είναι να του αφιερώσετε τον χρόνο σας. Έπειτα μια αγκαλιά και ένα χάδι μπορούν να κάνουν θαύματα..

 

Με πληροφορίες από τον ιστό.

Συντάκτης: Κυριακή Θειακού