ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

FT: “Το brain drain εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που πήραν την απόφαση να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» μπορεί η χώρα μας να προετοιμάζεται για την έξοδο από τα μνημόνια, σε μια ένδειξη ότι πλησιάζει η οικονομική κανονικότητα , ωστόσο οι Έλληνες που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους είναι πολλοί και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας.

Περίπου 350.000-400.000 Έλληνες ηλικίας 20-30 ετών έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2010, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Πρόκειται ως επί το πλείστον για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία», λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Η μετανάστευση έγινε μια επιλογή που αξίζει να μελετηθεί και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», επισημαίνει ο Έλληνας ερευνητής.

Η διαφθορά, η κρίση και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουν να ωθούν τους νέους, μορφωμένους Έλληνες εκτός συνόρων δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον.

«Το brain drain έχει σαφείς αρνητικές συνέπειες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η δεξαμενή των ολοένα και πιο προσοντούχων, διεθνοποιημένων Ελλήνων θα επιστρέψει ποτέ και θα βοηθήσει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης της χώρας.»

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι Έλληνες δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Παραθέτουν επίσης έκθεση της ΕΕ που έγινε πέρυσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες μετανάστες σχεδιάζουν να γυρίσουν πίσω την επόμενη τριετία και μόνον δύο στους δέκα το σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς τα περιφερειακά και νησιωτικά νοσοκομείο λόγω των περικοπών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσπαθούν να βρουν ικανά στελέχη να καλύψουν τις κενές θέσεις.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία»,  εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που εξηγούν γιατί δεν σκέπτονται να γυρίσουν πίσω.

«Μου αρέσει η δουλειά μου, υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης κι αισθάνομαι ότι έχω τακτοποιηθεί στο Λονδίνο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να εργαστώ στην Ελλάδα, πιθανότατα στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε, αλλά δεν βιάζομαι», λέει η Τόνια Στούμπου, που εργάζεται στον τομέα της τροφοδοσίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για τον καρδιολόγο Γρηγόρη Μαρκόπουλο που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Γερμανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Στην αρχή ήταν δύσκολη γιατί στο πρώτο νοσοκομείο που εργάστηκα κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά και χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά για να μάθω τη γλώσσα. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο της καριέρας μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα όταν πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά αυτό απέχει ίσως κάποια χρόνια ακόμη»…

Πηγή:  iefimerida.gr