ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ λόγω ρύπων

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελούν ένα ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη εκτός από τη «μαύρη τρύπα» που προκαλούν στα έσοδα οι οφειλές, και την εκτίναξη της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων που επηρεάζουν σημαντικά τα κόστη της εταιρείας.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια για να καλυφθεί το κόστος των CO2, αποτελούν μονόδρομο, καθώς αν δεν γίνουν, η ΔΕΗ- που είναι βαριά εξαρτημένη από τους λιγνίτες- κινδυνεύει οικονομικά να εκτροχιαστεί τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, αν δεν προσαρμοστούν τα τιμολόγια με τρόπο ώστε να αποτυπώνονται τα επιβαρυντικά κόστη παραγωγής λόγω των ρύπων υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης έχει αφήσει δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, «εάν τα co2 (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) πάνε από το 9 στο 22 θα είναι ανησυχητικό και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει αυξηθεί, ενώ πέρυσι μειώθηκε κατά 6%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση αυτή, εξήγησε, έγινε υπό το βάρος δύο παραγόντων: της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ προς τους συνεπείς πελάτες και του ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με την είσοδο ιδιωτών προμηθευτών.

Σε ό,τι αφορά τα CO2, δηλαδή το ποσό που χρεώνεται στους παραγωγούς ενέργειας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι μια πανευρωπαϊκή αγορά που τελεί, σήμερα, υπό καθεστώς πίεσης.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι αυξήσεις ενώ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογιστεί και το πολιτικό κόστος που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναλάβει η κυβέρνηση.

 

Πηγή:  iefimerida.gr