ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Απελπιστική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει τα Κέντρα Υγείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε εξοπλισμό με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και στα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, καταγράφει ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού και καταγγέλλει πως τα δάπεδα όλων των Κέντρων Υγείας του νομού είναι στρωμένα με πλάκες αμιάντου οι οποίες έχουν καταστραφεί.

Το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζεται από τους εργαζόμενους, λόγω της καθημερινής έκθεσης σε κίνδυνο χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιάντου, ενώ παράλληλα φοβούνται ότι τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζουν εργαζόμενοι μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αμίαντου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου εμφάνισαν καρκίνο τέσσερις εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι τρεις έχασαν τη ζωή τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του νομού παρουσιάζονται από την ΠΟΕΔΗΝ ως εξής:

Ναύπακτος

Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού.

Το Ακτινολογικό τμήμα εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Το Μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας, οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει.

Το Διαβητολογικό Ιατρείο λειτουργεί με μόνο δύο ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς.

Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μεσολογγίου που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα Νοσοκομεία της Πάτρας που είναι καλύτερα στελεχωμένα.

Αστακός

Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού.

Η σκεπή του κτιρίου είναι διαλυμένη, ενώ το προσωπικό και οι ασθενείς κρατάνε ομπρέλες.
Δεν υπάρχει συντηρητής και εντοπίζονται συχνά χαλασμένες βρύσες και μπάνια. Ένας οδηγός προσπαθεί να επισκευάσει ό,τι μπορεί, χωρίς να είναι η δουλειά του.

Το δάπεδο είναι από κατεστραμμένο αμίαντο και έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα καρκίνου σε εργαζόμενους.

Φύλαξη δεν υπάρχει και υπηρετούν μόνο δύο γενικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από περιφερειακό ιατρείο και δύο αγροτικοί.

Το Κέντρο Υγείας δεν έχει κεντρική πόρτα, διότι είναι χαλασμένη.

Θέρμο

Το Κέντρο Υγείας καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων, και το δάπεδο του είναι και αυτό από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.

Υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί και ένας οδοντίατρος. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια ενώ οι δύο ακτινολόγοι είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Επίσης δεν υπάρχει φύλαξη, καθώς ούτε και οδηγός ασθενοφόρου.

Αιτωλικό

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με μετακινήσεις γιατρών σε άλλα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρών. Τα φάρμακα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει φύλαξη και έχουν παρατηρηθεί κλοπές.

Και σε αυτό το Κέντρο Υγείας, το δάπεδο είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.

Άνω Χώρα

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί 24ωρο μόνο με αγροτικούς ιατρούς και τον συντονιστή (ειδικός παθολόγος).

Οι δύο ιατροί που υπηρετούσαν έχουν πάρει μετάταξη. Υπηρετούν μόνο δύο ως νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Δεν διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και εργαστήρια αίματος.

Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλάκες αμιάντου και δεν υπάρχει φύλαξη.

Βόνιτσα

Το κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας εμφανίζει πολλά προβλήματα. Όταν βρέχει, στάζουν νερά, συχνά πάνω στα μηχανήματα.

Υπάρχει ένας παρασκευαστής που κάνει τις αιμοληψίες και τις στέλνουν με κούριερ στην Αμφιλοχία.

Ακτινολογικό δεν λειτουργεί και φύλαξη δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν τώρα είναι με μετακίνηση η απόσπαση.

Χαλκιόπουλο

Το Κέντρο Υγείας εμφανίζει προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει συντήρηση.

Δεν διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και γενικά εργαστήρια αίματος. Δεν υπάρχει διοικητική και τεχνική υποστήριξη, ούτε και φύλαξη.

Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες καρκινογόνου αμιάντου.

Ελλείψεις

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στελέχωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας στερούνται βασικού προσωπικού. Στις 7.500 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι.

Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.500.

Απότοκο αυτού είναι τα Κέντρα Υγείας να μην έχουν γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, συντηρητές και εξοπλισμό, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές.

 

Πηγή: iatronet.gr