ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Angelo Orio….Μια ιστορία

Εκεί που περπατούσαμε στη «Ράχη», ανάμεσα από την περιοχή της Απόλπαινας και της Μεγάλης Βρύσης, βρίσκεται ένα κατάλυμα που μας εντυπωσίασε.  Εκεί στην κορυφή του λόφου υπάρχει το κατάλυμα ….. που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει το επιβλητικό   τείχος με τις πολεμίστρες του.

DSC_0902

Ψάξαμε να βρούμε την ιστορία του  πως βρέθηκε εκεί, και από ποιόν κατασκευάστηκε.  Ο λόφος λοιπόν αυτός έχει την ιστορία του . Σε αυτόν τον λόφο υποχώρησαν οι Λευκαδίτες χωρικοί για να αμυνθούν εναντίον των Άγγλων, με την επανάσταση των χωρικών το 1819. Εκεί χτύπησαν τους Άγγλους και προκλήθηκε μια φοβερή και αιματηρή σύγκρουση.

DSC_0889

Στην κορυφή λοιπόν του λόφου εκεί που τώρα βρίσκεται το κατάλυμα ….. υπήρχε από τον ΙΗ αιώνα η θερινή κατοικία του Βενετού ευπατρίδη Άγγελου Όριο. Η κατοικία αυτή ήταν προφυλαγμένη με ψηλό τείχος τριγύρω οχυρωμένο με πολεμίστρες.  Αναρωτήθηκα ποιος είναι αυτός ο Όριο. Ο ιδιοκτήτης του καταλύματος που με τόσο σεβασμό έχει συντηρήσει ότι έχει απομείνει μου είπε την ιστορία του. Ψάξαμε στον διαδικτυακό χώρο, στην βιβλιοθήκη Λευκάδας, και σε παλιές εφημερίδες της Λευκάδας.

DSC_0763

Ανακαλύψαμε λοιπόν πως ο Άγγελος Όριο ήταν Βενετσιάνος στρατιωτικός αλλα και ένας από τους πιο φημισμένους νομικούς στα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα.  Ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Λευκάδα  γύρω στα 1760-1770. Όταν έφυγαν οι Βενετσιάνοι, και η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Γάλλους το 1797, ο Όριο έμεινε στη Λευκάδα. Και ως Βενετσιάνος ευπατρίδης τον είχαν σε μεγάλη υπόληψη και έτσι αναδείχτηκε αργότερα σε πιο υψηλά αξιώματα. Όταν η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Ρωσοτούρκους (1798- 1800) διορίστηκε από το ναύαρχο Ουσακώφ ( να σας θυμίσω ότι είναι ο ναύρχος τον οποίο τιμούμε στην Ρώσικη εβδομάδα τα τελευταία χρόνια), Διοικητής της Λευκάδας. Ο λόγος που τον διόρισε  ήταν γιατί και ως επικεφαλής Λευκαδίων συνετέλεσε στο να διωχθούν από το Κάστρο οι Γάλλοι, οργισμένος γιατί ο Βοναπάρτης ταπείνωσε την πατρίδα του.

DSC_0774

Αφού έμεινε στην Λευκάδα ο Όριο οργάνωσε μαζί με τους ευγενείς την κυβέρνηση του νησιού και συγκρότησε τη νέα Διοίκηση. Όχι βέβαια μόνο τη Λευκάδα αλλά και την Ιθάκη.

DSC_0708

Στα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στα Επτάνησα ήταν Προνοητής της Κεφαλονιάς, και για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Ουσακώφ τον έκανε πρωθυπουργό του Ιονίου Κράτους με αντιπρόεδρο το Γεώργιο Θεοτόκη. Βέβαια ο Όριο σύνταξε και το Σχέδιο του Συντάγματος της Ιονίου Πολιτείας.  Γι’ αυτό πήγε στην Κωνσταντινούπολη  και ύστερα στην Πετρούπολη, όπου ο αυτοκράτορας Παύλος της Ρωσίας του απένειμε τον τίτλο του Κόμη και το βαθμό του στρατηγού.  Κατά τη διάρκεια της μακράς απουσίας  του όμως απολύθηκε για τα «αρριβιστικά του φερσίματα και για το σφετερισμό της εξουσίας».

DSC_0760

Γνωρίζουμε όμως και την άλλη πλευρά της ιστορίας, για την προσωπική ζωή του Όριο, ο οποίος παντρεύτηκε μια πλούσια και όμορφη Λευκαδίτισσα Αναστασία, χήρα, το γένος Σέρβου. Η ιστορία λέει ότι η Αναστασία μετά το θάνατο του πρώτου της συζύγου, είχε κάποιες δικαστικές διενέξεις και επειδή θεώρησε το ζήτημα πολύ σοβαρό, έψαξε να βρει έναν πολύ καλό δικηγόρο και πήγε στην Βενετία όπου της είχαν συστήσει τον Άγγελο Όριο, που ήταν άριστος νομομαθής, ωραίος, εύγλωττος με καλούς τρόπου αλλά και πολυλογάς. Έτσι ήρθαν μαζί στη Λευκάδα και αφού κέρδισε τη δίκη η Αναστασία τον παντρεύτηκε. Απέκτησαν ένα αγόρι που αργότερα έχασε όλη την περιουσία του στα χαρτιά. Έτσι η μεγάλη περιουσία του Άγγελου Όριο και της Αναστασίας Σέρβου πέρασε στα χέρια της οικογένειας Βαλαωρίτη και μαζί και όλος ο λόφος του Όριο που αργότερα το ονόμασαν σε «Ράχη Βαλαωρίτου».

Ο λόφος λοιπόν αυτός που αντικρίσαμε έχει την ιστορική του σημασία όπως  επίσης και ο Πύργος , ο οποίος σώθηκε και έχει αναστηλωθεί από τον τωρινό του ιδιοκτήτη.  Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες ο Πύργος έχει συντηρηθεί , οι στέρνες επίσης και ακόμη πιο πολύ το τείχος με τις εκπληκτικές πολεμίστρες.

(Πληροφορίες από την μηνιαία εφημερίδα ΑΠΟΨΗ 1995- Κων/νος Μαμαλούκας)

flagionian

Ο Άγγελος Όριος ή Όριο ήταν Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης από την Λευκάδα.

Χρημάτισε πρόεδρος της Γερουσίας, της προσωρινής κυβερνήσεως της Ιονίου Πολιτείας που συστάθηκε αμέσως μετά της κατάληψης των Επτανήσων από Ρώσους και Οθωμανούς το 1800. Πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η σύνταξη του πρώτου συντάγματος της Ιονίου πολιτείας το λεγόμενο Βυζαντινό. Ο Όριος είχε βοηθήσει στην κατάληψη της Λευκάδας κι είχε χρηματίσει διοικητής Λευκάδος και Ιθάκης. Ήταν μέλος της 12 αμελούς διπλωματικής αποστολής που μετέβη στην Πετρούπολη και στην Κωνσταντινούπολη για την σύνταξη της συνθήκης του 1800 η οποία επικύρωσε την ίδρυση του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων.

Πέθανε στις 29 Απριλίου 1829 στην Λευκάδα.

(Πληροφορίες από την WIKIPAIDEIA)

 

Ιστορικά γεγονότα για την ΕΠΤΑΝΗΣΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (1800-1807)

Έδρα του ενιαίου κράτους ορίστηκε η Κέρκυρα. Κάθε νησί θα αντιπροσωπευόταν στην κεντρική κυβέρνηση (Γερουσία) και η Λευκάδα ορίστηκε να αποστέλλει δύο αντιπροσώπους. Πρόεδρος της Γερουσιας, ο οποίος θα αναλάμβανε και την σύνταξη προσωρινού συντάγματος, ορίστηκε ο Άγγελος Orio, που είχε βοηθήσει στην κατάληψη της Λευκάδας από τους συμμάχους και είχε διατελέσει και διοικητής της Λευκάδας και της Ιθάκης. Το σύνταγμα ήταν αριστοκρατικό και για την έγκρισή του από την Υψηλή Πύλη και τον Τσάρο, ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη και από δύο Λευκαδίτες, η οποία θα μετέβαινε σε Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη. Στις 21 Μαρτίου 1800 στην Κωνσταντινούπολη, Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν την σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους,που φέρει τον τίτλο «Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών». Το πρώτο σύνταγμα, το αποκαλούμενο και «Βυζαντινό» προκάλεσε και στη Λευκάδα έντονες αντιδράσεις, αφού επανέφερε στην ουσία το αριστοκρατικό σύστημα διοίκησης, που ίσχυσε επί ενετοκρατίας. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο κόμης Γεώργιος Μοντσενίγος, ως πληρεξούσιος της Ρωσίας, αναλαμβάνει να επαναφέρει την ηρεμία στα νησιά. Στη Λευκάδα, όπως και στα υπόλοιπα νησιά, συστήνεται προσωρινή Διοίκηση, από έναν διοικητή, Κεφαλλήνα, και δύο Λευκαδίτες παρέδρους. Ακολουθούν διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συγκλήτων, με σκοπό την εκλογή βουλευτών από κάθε νησί. Τον Οκτώβριο του 1803 συγκαλείται στην Κέρκυρα η Βουλή και πρόεδρος εκλέγεται ο Λευκάδιος βουλευτής Πετριτσόπουλος Δημήτριος. Η Βουλή ψηφίζει νέο σύνταγμα, στην βάση πιο φιλελεύθερων αρχών. Στην Λευκάδα συγκροτείται, επίσης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του βουλευτικού σώματος, προκαταρκτικό σχολείο καθώς και ένα σώμα Εθνοφυλακής από αυτόχθονες.

(Πληροφορίες από το CORFUHISTORY.GR)