ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

5 τρόποι για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού μας συστήματος που μπορεί να είναι χρόνιο ή παροδικό και επηρεάζει εν γένει την ποιότητα ζωής.  Στην Ελλάδα 1 στους 5 Έλληνες την έχει αντιμετωπίσει έστω μία φορά στην ζωή του, ενώ αυτοί που ταλαιπωρούνται συχνότερα από αυτήν είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που το σωματικό βάρος τους δε βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δυσκοίλιος μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που οι εβδομαδιαίες κενώσεις του δεν ξεπερνούν ή είναι λιγότερες από τρεις.  Συνήθως τα άτομα που υποφέρουν από αυτή νιώθουν φούσκωμα και δυσφορία. Η κένωση συνοδεύεται από πόνο καθώς τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν.

Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα δεν αποτελεί ασθένεια και αν γίνει κατανοητή η αιτία της μπορεί να προληφθεί.

Κύρια αιτία της είναι η μη εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου. Όταν ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου απορροφά πολύ νερό ή όταν η κινητικότητα των μυών είναι σχετικά αργή, τα κόπρανα καθυστερούν να βγουν και έτσι γίνονται ακόμα πιο σκληρά και ξηρά.

Οι παράγοντες που αυξάνουν την συχνότητα εμφάνισης της είναι ως επί το πλείστον η διατροφή, με την φτωχή κατανάλωση φυτικών ινών και την παράλληλη αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με το άγχος για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να επισκεφθεί την τουαλέτα την ώρα που το επιθυμεί.

Πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι προκειμένου αυτή να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Η σωστή διατροφή φαίνεται πως είναι η αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Έτσι προτιμήστε:

  • Να καταναλώνετε φυτικές ίνες

Η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών ενός ενήλικα ανέρχεται στα 25 με 30 γρ. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά. Τα ινώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και τα χόρτα βοηθούν αρκετά στην πρόληψη της.  Από φρούτα πιο αποτελεσματική δράση έχουν όσα περιέχουν σποράκια ή φλούδα (όπως η φράουλα, το ακτινίδιο, τα σύκα, τα ροδάκινα) καθώς και τα αποξηραμένα (όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες). Κατάλληλα είναι και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Καλό θα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το σταρένιο ψωμί και οι φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και η πατάτα.

Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια.

  • Να προσλαμβάνετε πολλά υγρά

Οκτώ με δέκα ποτήρια νερό ημέρα, εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς και των κοπράνων. Αυξήστε και την πρόσληψη χυμών, (αποφεύγοντας όμως τα αναψυκτικά), καθώς και των υδαρών φαγητών, όπως  είναι οι σούπες.

  • Να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και fast – food,  είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, την περίοδο που αντιμετωπίζετε τη δυσκοιλιότητα, αποφύγετε την  αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα, γιατί θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους, ινών και ίσως και υγρών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

  • Να καταναλώνετε προβιοτικά και περιβιοτικά

Προβιοτικά θεωρούνται κάποιοι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.  Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια.

  • Να αθλείστε σε καθημερινή βάση

Η καθημερινή άθληση θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.

 

Τέλος, προσπαθείτε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημά της, προκειμένου να μην καταπιέζεται η λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότητα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/pathiseis-peptikoy/4205-5-aploi-tropoi-gia-tin-katapolemisi-tis-dyskoiliotitas