ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ζιάγκος : «Ετσι θα κερδίσει η ΑΕΚ τον Αρη»

Ο προπονητής της ΔΟΞΑΣ  Βαγγέλης Ζιάγκος μίλησε στο enwsi.gr για το αποψινό παιχνίδι: 

Την ΑΕΚ την ξέρει πολύ καλά. Την έχει αποκρυπτογραφήσει αγωνιστικά, ενώ και αρκετοί από τους παίκτες του νυν ρόστερ αποτελούν επιλογή του.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος είδε πρόσφατα τον Αρη δια ζώσης, οπότε είναι ο πλέον αρμόδιος να μας πει τι ομάδα έχει φτιάξει ο Δημήτρης Πρίφτης και τι θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ απόψε στο Αλεξάνδρειο.

Ο νυν προπονητής της Δόξας Λευκάδας είναι ο άνθρωπος που πήρε την ΑΕΚ από την Β’ εθνική και την επανέφερε στην φυσική θέση της στην Α1, ενώ «κουβαλά» και μια ιστορία στην Ενωση που φτάνει τις δύο 10ετιες και ξεκινά από τα παρκέ του «Γεώργιος Μόσχος».

Και σήμερα μέσω του enwsi.gr δίνει στο… πιάτο τον αντίπαλο, με την ευχή και την ελπίδα απόψε η ΑΕΚ να πανηγυρίζει την πρόκριση της στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Ποιος είναι όμως ο νέος Αρης του Πρίφτη με τις πολλές αλλαγές; Ο Βαγγέλης Ζιάγκος μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά των «κιτρίνων» της Θεσσαλονίκης σεδύο άξονες.

«1. Ο Αρης είναι ομάδα με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αθλητικότητα και τηνενέργεια και στα δύο μισά του γηπέδου.

Η άμυνά τους είναι ιδιαίτερα επιθετική, επιθετικότητα την οποία φαίνεται να μπορούν να τη διατηρήσουν στη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του παιχνιδιού, δεδομένου ότι έχουν επιλεγεί παίχτες με συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ, προκειμένου να υποστηρίξουν την αμυντική φιλοσοφία του προπονητή τους. Η πίεση στην μπάλα σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του παρκέ και η συστηματική χρήση των χεριών προς το σκοπό αυτό είναι βασική τους επιδίωξη, με στόχο άλλοτε το κλέψιμο της μπάλας από τον κάτοχό της είτε την πρόκληση λάθους κατά τη μεταβίβαση. Η άμυνά τους διαθέτει την ικανότητα της πρόβλεψης αλλά και της γρήγορης αντίδρασης απέναντι σε επιθετικές καταστάσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως, πχ pick-n-roll κλπ.

Στην επίθεση, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ομαδική λειτουργία, μέσα από απλές συνεργασίες με ωραίες ιδέες ως παραλλαγές στις υπάρχουσες επιθετικές καταστάσεις της ομάδας. Ομαδικότητα, καλή κυκλοφορία και ταχύτητα στο μισό γήπεδο και συνεπής ανάπτυξη transition σε κάθε ευκαιρία. Ομάδα με συνοχή, ρόλους και αυτοματισμούς παρά την εκτεταμένη ανανέωση του ρόστερ.

2. Δυνατό σημείο του Αρη είναι η ικανότητα της ομάδας να διατηρεί τηνεπιθετικότητα στην άμυνά της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην επίθεση οι γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις από τους παίχτες-κλειδιά φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν καλές λύσεις ακόμα και σε παιχνίδια υψηλών πνευματικών απαιτήσεων. Επιπλέον, η επιλογή πολύπειρων Ελλήνων, όπως οι Ξανθόπουλος-Πελεκάνος, η παραμονή των Σίμτσακ-Μούρτου και η απόκτηση του φορμαρισμένου Ζάρα δίνουν στην ομάδα βάθος στον πάγκο με παίχτες των οποίων η απόδοση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καθορίσει αποτέλεσμα.

Ως αδυναμία του Αρη θα μπορούσε να αναφερθεί η αύξηση της πιθανότητας σφάλματος λόγω των υψηλών ταχυτήτων στις οποίες επιδιώκει να κινείται η ομάδα σε περίπτωση μη ελέγχου του ρυθμού του παιχνιδιού. Ωστόσο η επιλογή ξένων που γνωρίζουν την ελληνική και ευρωπαϊκή μπασκετική λογική, μειώνει αυτόν τον παράγοντα κινδύνου. Επιπλέον η απουσία κλασσικού σέντερ, από μόνη της θα μπορούσε να αποτελεί μειονέκτημα. Από την άλλη, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του ρόστερ φαίνεται ότι έγινε πολύ στοχευμένα και με συγκεκριμένα κριτήρια, η αθλητική και ελαφρότερη front line θα δημιουργήσει περισσότερο προβληματισμό στον αντίπαλο πάγκο»

 

Πηγή: enwsi.gr