ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το ΚΔΑΠ -ΜΕΑ εντάσσεται στα Special Olympics Hellas – Ο πρόεδρος, πρέσβης ε.τ Διονύσιος Κοδέλλας μιλά στο lefkadapress

Χθες ήταν μία μεγάλη ημέρα για παιδιά και γονείς με διανοητική αναπηρία . Η προσπάθεια τριών ανθρώπων , του Άγγελου Βονιτσάνου, της Μαρίας Πολίτη και του Κώστα Μαλακάση να στέφθηκε με επιτυχία. Να έρθουν οι άνθρωποι των special Olympics στην Λευκάδα και έντεκα από τα παιδιά του ΚΔΑΠ_ΜΕΑ, για αρχή, να ξεκινήσουν προπονήσεις και να πάρουν μέρος στους πρώτους τους  αγώνες.  Ο  πρέσβης επί τιμή, και πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλλας,  βρέθηκε στην Λευκάδα μαζί με την Άρτεμις Βασιλικοπούλου, εθνική διευθύντρια για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που οργάνωσαν μαζί με τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.  Εκεί μας ενημέρωσαν για την μεγάλη συνάντηση αυτών των δύο. Για την προσπάθεια του Άγγελου Βονιτσάνου και των ανθρώπων του ΚΔΑΠ ώστε τα παιδιά του κέντρου να μπορέσουν να ενταχθούν στις ομάδες και τα αθλήματα των special Olympics και να συμμετάσχουν με τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν. “Πριν από ένα μήνα ήρθαν στα γραφεία μας τρία νέα παιδιά, θα μας πει ο κ. Κοδέλλας. Η Μαρία Πολίτη, ο Άγγελος Βονιτσάνος και ο Κώστας Μαλακάσης. Συζητήσαμε για το τι είναι τα special Olympics και τι μπορούν να προσφέρουν . Τόσο στην Εθνική Διευθύντρια όσο και σε μένα έκανε εντύπωση η θέληση αυτών των νέων ανθρώπων να φέρουν τα special Olympics στην Λευκάδα. Μοιραστήκαμε ιδέες και δώσαμε υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Η παρουσία στην Λευκάδα είναι ακριβώς γι αυτό τον λόγο. Για το πώς θα φέρουμε τα special Olympics στην Λευκάδα.» Και τελικά τα κατάφεραν, συμπληρώνουμε εμείς. 11 παιδιά θα πάρουν μέρος στους πρώτους αγώνες τους , θα προπονηθούν με τους κατάλληλους και ειδικευμένους γυμναστές, θα νοιώσουν τη χαρά του αθλητισμού. Και η Λευκάδα θα είναι περήφανη για τους αθλητές της. Πώς να μην πεις ένα μεγάλο μπράβο στον Άγγελο, την Μαρία και τον Κώστα. Αμέσως μετά την παρουσίαση μιλήσαμε με τον κ. Κοδέλλα και η πρώτη μας ερώτηση ήταν φυσικά για τα special Olympics στην Λευκάδα:

Ήρθαμε από τα special Olympics Hellas για πρώτη φορά στην Λευκάδα με σκοπό να δείξουμε και στην Λευκάδα, τι δυνατότητες υπάρχουν για παιδιά με διανοητική αναπηρία να αναπτυχθούν, ψυχικά, σωματικά , ψυχολογικά και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Είναι γεγονός ότι σε πολλά μέρη στην Ελλάδα υπάρχει κάποια άγνοια σε ότι αφορά το τι κάνουμε και ποιοι είμαστε. Γι αυτό το λόγο ήρθαμε στην Λευκάδα, για να εξηγήσουμε τι κάνουμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με διανοητική αναπηρία να ενταχθούν και να ζήσουν μία ζωή μέσα στην κοινωνία σε συνθήκες ισότητας και απόλυτου σεβασμού…

• Τι σημαίνει για ένα παιδί ΑμεΑ η συμμετοχή του σε αγώνα με τα special Olympics

Πιστεύω ότι αυτό που θα νοιώσει, πάνω απ’ όλα είναι η χαρά. Του να πάρει μέρος σε αγώνες με άλλους αθλητές των special Olympics όπου εκεί θα κάνει φιλίες που είναι ακατάλυτες . Και όχι μόνο το παιδί αλλά και η οικογένειά του. Θα διαπιστώσει επίσης ότι έχει μέσα του χαρίσματα και ταλέντα που δεν τα γνωρίζει μέχρι τη στιγμή που ειδικευμένοι προπονητές , θα δουν ποιο είναι το χάρισμά του, θα τον βάλουν στο συγκεκριμένο άθλημα και πως θα εξελιχθεί στο τέλος ώστε να πάρει και μετάλλιο στους αγώνες . Το παιδί λοιπόν αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τις δυνατότητες που έχει και τι μπορεί να κάνει. Χαρίσματα που ίσως κοιμούνται μέσα του και τα οποία μόνο ο αθλητισμός μπορεί να ξυπνήσει.

Τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες των παιδιών

Για τις οικογένειες είναι πολύ σημαντικό . Οι οικογένειες είναι που ανησυχούν για τα παιδιά και εκεί τους δίνεται μία διέξοδος πολύ σημαντική. Γιατί δεν είναι μόνο τα παιδιά που γνωρίζονται μεταξύ τους . Είναι και οι οικογένειες. Αναπτύσσονται φιλίες , οργανώνονται δραστηριότητες όπως εκδρομές. Οι γονείς μεταξύ τους ανταλλάσουν εμπειρίες. Και βέβαια υπάρχει το οικογενειακό forum . Σε αυτό τον τομέα είμαστε πολύ οργανωμένοι και μιλάμε στις οικογένειες για θέματα τα οποία απασχολούν τους γονείς. Για παράδειγμα. Το θέμα της υγιεινής των παιδιών τους . Είχαμε διοργανώσει επίσης στο Ναύπλιο ένα forum που είχε ως θέμα την σεξουαλικότητα των παιδιών με διανοητική αναπηρία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι επιτυχία είχε. Εξειδικευμένοι καθηγητές μίλησαν για το τόσο λεπτό και το ενδιαφέρον θέμα και σε πόσα ερωτήματα απάντησαν. Υπήρξαν πολλοί γονείς που μας είπαν ότι ήταν ερωτήματα που βασάνιζαν το μυαλό μας και δεν τολμούσαμε να τα ρωτήσουμε. Τους δώσαμε την ευκαιρία να ρωτήσουν πράγματα που τους απασχολούν και να μαθαίνουν πως μπορούν καλύτερα να είναι πιο χρήσιμοι στα παιδιά τους.

• Special Olympics και κρίση στην Ελλάδα

Την έχουμε νοιώσει και εμείς την κρίση  και την έχουμε νοιώσει στο χορηγικό πλαίσιο. Εταιρείες ή άτομα που χορηγούσαν τις δραστηριότητές μας τώρα είτε δεν χορηγούν είτε έχουν μειώσει τις χορηγίες τους. Αυτό όμως εμάς δεν μας πτοεί διότι ξέρουμε ότι πάντα θα βγουν και καινούριοι που θα σταθούν δίπλα μας. Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά σε παραδείγματα εταιρειών που δεν είναι γνωστές , που ήρθαν και μας βρήκαν και μας ρώτησαν τι χρειαζόμαστε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Και βέβαια ο Μέγας δωρητής μας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο ειλικρινά στέκεται δίπλα μας και βοηθά σε όλες μας τις δραστηριότητες

Βιβιάννα Βαρδή