ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θεόδωρος Στάμος…επιστροφή στην Λευκάδα- Έκθεση έργων του μεγάλου μας εικαστικού

 

Αυτή η μεγάλη λευκαδίτικη μορφή της ζωγραφικής και των Τεχνών, ο Θεόδωρος Στάμος, που τα έργα του άγγιξαν εκατομμύρια φιλότεχνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι συλλέκτες προσπαθούσαν με αγωνία να εξασφαλίσουν ένα έργο του, όταν ο ίδιος ζούσε μακριά από φανφάρες και δημοσιότητα  ενώ τα έργα του γίνονταν σύμβολα τέχνης… φέτος επιστρέφει στην πατρίδα του την Λευκάδας. Στην αίθουσα Τέχνης που φέρει το όνομά του στην πλατεία Μαρκά… Και αυτό χάρη στον συλλέκτη , Ζαχαρία Πορταλάκη ο οποίος παραχώρησε οκτώ έργα του Θεόδωρου Στάμου γι αυτή την έκθεση…

 

Όπως αναφέρει ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης: ‘’Ο Στάμος απόψε μας φιλοξενεί μας αγκαλιάζει. Το μεν σώμα του λείπει αλλά η ψυχή του που είναι τα ίδια του τα έργα  μας κρατούν συντροφιά.

 Ταυτόχρονα με τη δημιουργία της συλλογής γνώρισα τον Στάμο την ίδια χρονιά το ’87 ,όταν πήγα και τον συνάντησα σε ένα σπίτι που είχε στην Αθήνα . Μπαίνοντας μέσα  γνωρίζοντας από γνωστά έργα , βλέπω χρώματα πεταμένα…Υπήρχαν τόμοι ολόκληροι στο σπίτι του και πολλά βιβλία και παρατηρώ ότι οι μεγαλύτεροι τόμοι ήταν βιογραφίες προσωπικοτήτων και λέω ότι ένας καλλιτέχνης που σχεδόν τελειώνει, γιατί τα προβλήματα υγείας του είχαν ξεκινήσει από τα 65 χρόνια του, μου έκανε εντύπωση ότι διαβάζει τόμους βιογραφίες.. Πήγαμε για φαγητό μαζί και άρχισα να τον ρωτάω τι συμβαίνει με τον Στάμο.  Σιγά σιγά και με την εκτίμηση που απέκτησε απέναντι στο πρόσωπο μου άρχισε να μου ερμηνεύει τα έργα του για να καταλάβω κάποια στιγμή ότι αυτός ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός δεν είναι χρώματα πεταμένα, δεν είναι τίποτα τυχαίο, είναι ο ίδιος ο φωτογραφικός ρεαλισμός αλλά με σκοπό σε κάθε έργο να κρύψει ιδέες ,αξίες και συναισθήματα . Όλα αυτά που βλέπουμε είναι κώδικες, δεν είναι χρώματα πεταμένα. Δεν είναι εύκολο κανένας από αυτούς που ζωγραφίζει αφαιρετικά να πάρεις πολλές λέξεις.. Μέσα από αυτήν την εσωτερικότητα και το ψυχισμό που έχουν τα έργα του ο Στάμος κρύβει όλα αυτά τα πράγματα. Αν καταλαβαίνετε ή νιώθετε κάτι η αίθουσα απόψε εδώ πάλλεται ..Τα έργα του κινούνται , δεν περιορίζονται και ας τελειώνει το τελάρο.. Όλα τα έργα του Στάμου επεκτείνονται στο άπειρο..”

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά 11:00-13:00 και 19:00-23:30.