ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θα γίνει …. της άμμου στο Περιφερειακό

Ένα άλλο καυτό θέμα που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορά την Λευκάδα είναι η περίφημη διάθεση της άμμου από την εκβάθυνση του διαύλου.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μεταξύ των εισηγητών είναι και ο κ. Καλούδης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να διατεθεί η άμμος σε παραλίες της Κέρκυρας δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στην Λευκάδα και φέρνοντας σε αμηχανία τον Περιφερειακό του σύμβουλο, Πραξιτέλη Σούνδια. Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά αυτό το θέμα ο δήμος Λευκάδας δημοσιοποίησε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ρητά ότι πρόθεση της Λευκάδας είναι να μην φύγει ούτε ένας κόκκος άμμου από τον τόπο μας.

Συγκεκριμένα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας στην συνεδρίασή του της 6ης Οκτωβρίου 2014, συζήτησε το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει (πολλούς μήνες πριν) και αφορά στην άμμο που προέρχεται από το έργο διάνοιξης του διαύλου.

Αποφάσισε δε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

  1. Η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και την Κτηματική Υπηρεσία, προχωρά ήδη σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες (μελέτες, αδειοδοτήσεις, κ.λπ.) ώστε να γίνει προσάμμωση της παραλίας του Αϊ Γιάννη με περίπου 10.000 κ.μ. άμμου η οποία θα εξαχθεί από την Αμμόγλωσσα. Η άμμος αυτή θα μεταφερθεί με ευθύνη του εργολάβου ο οποίος εκτελεί το έργο της διάνοιξης του Διαύλου, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Η διαδικασία αυτή είναι η μόνη σε αυτήν την φάση που αντιμετωπίζει, άμεσα, μέρος του προβλήματος.
  2. Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που την αφορούν (σύνταξη μελετών, προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις), ώστε όλη η ποσότητα της άμμου να διατεθεί για τον εμπλουτισμό των ακτών της Λευκάδας.
  3. Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια (μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης ή άλλου τρόπου) εκποίησης με δημοπράτηση της αποθηκευμένης άμμου της Αμμόγλωσσας που ευρίσκεται στο χώρο του ΤΑΟΛ και της Γύρας.
  4. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να μην φύγει ούτε κόκκος άμμου από την Λευκάδα αλλά αντίθετα να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στις παραλίες του νησιού, με προτεραιότητα αυτών της δυτικής ακτής, οι οποίες έχουν σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης. Η άμμος προήλθε από αυτές, που αποτελούν την «περιουσία» μας και την «ταυτότητά» μας και σε αυτές πρέπει κυρίως να επανατοποθετηθεί. Να σταματήσει έτσι και η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στις παραλίες της Γύρας και του ΤΑΟΛ από την εναπόθεση της άμμου πριν από πολλούς μήνες.
  5. Καλεί τους κατοίκους της Λευκάδας να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, ώστε να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα όποια σχέδια εξυφαίνονται για την πώλησή της σε αυτούς που την εποφθαλμιούν.
  6. Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα.”

ΛΕΥΚΑΔΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ