ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σταθάκης: Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε λόγο για μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μίλησε για αποτυχία του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κοινωνικές ανισότητες, της μείωσης του κράτους και της φορολογίας και ανέφερε την απουσία κτηματολογίου. «Δεν θυμάμαι ούτε μία δόση του μνημονίου που να κινδύνευσε να μην δοθεί επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο», τόνισε.

Οι αρχές του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος όπως των αρχαιολογικών χώρων, τα αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά, η νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες και η απάλυνση, όπως είπε,  της τεράστιας «γκρίζας ζώνης» που καταλαμβάνει το χώρο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

-προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
-διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας μεταφέροντας τα δάνεια σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για τα φτωχά νοικοκυριά.
-διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.
-νέος αναπτυξιακός νόμος με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.
-μεταστροφή του θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
-ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
-τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.
-αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των δημόσιων έργων και στροφή από τα μεγάλα στα μεσαία και μικρά έργα.

Πηγή: koutipandoras.gr