ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα παλιά δικαστήρια θα μεταφερθούν τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ – Πράσινο φως από Κοντονή

Μια πολύ σωστή κίνηση που βρήκε σύμφωνο όλο το δημοτικό συμβούλιο έγινε από πλευράς δήμου Λευκάδας. Αφορά τη δομή των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου, την πιο ευαίσθητη δομή, η οποία στεγάζεται σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο. Έγινε πρόταση από πλευράς δήμου, όπως ενημέρωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Περδικάρης,  για την μετεγκατάσταση της δομής στις παλιές δικαστικές αίθουσες και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά. Χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε την ανάλογη ενημέρωση και ψηφίστηκε ομόφωνα. Οι διαδικασίες, όπως είπε και ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του δήμου θα είναι γρήγορες ενώ από το δήμο διευκρινίστηκε  ότι οι όποιες παρεμβάσεις, επισκευές και βελτιώσεις του κτιρίου θα βαρύνουν το δήμο. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει δική του είσοδο και μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων.

Η εισήγηση του αντιδημάρχου

Στα πλαίσια της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δ.Ε.Π.Ο.Κ.Α.Λ. Δήμου Λευκάδας, λειτουργεί η δομή «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών / Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ)» καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους, όχι μόνο στο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Επειδή ο Δήμος μας αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα κτιριακών υποδομών, το Κέντρο στεγάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, σε μισθωμένο κτίριο το οποίο δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) που απαιτούνται σήμερα για την φιλοξενία αυτής της σημαντικής κοινωνικής δομής. Όμως η επιτακτική ανάγκη για μεταστέγασή της σε κτίριο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας της, μας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, αφενός λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων για μίσθωση στη Λευκάδα, λόγω της ιδιαιτερότητας της δομής και αφετέρου λόγω του αυξημένου μισθώματος που σίγουρα θα προκύψει.
Στον χώρο του συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας βρίσκεται Ισόγειο Προκατασκευασμένο Κτίριο Γραφείων κυριότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. το οποίο δεν χρησιμοποιείται, αφού όλες οι Υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί και στεγάζονται στο νέο κτίριο. Το συνολικό εμβαδόν των αιθουσών του κτιρίου είναι 400 τ.μ. περίπου. Το κτίριο βρίσκεται στον περίβολο του Δικαστικού Μεγάρου, είναι εντελώς ανεξάρτητο από το υπόλοιπο νέο κτιριακό συγκρότημα και η παραχώρηση της χρήσης του δεν θα διαταράξει στο ελάχιστο τη λειτουργία των υπηρεσιών που στεγάζονται.
Μετά από έλεγχο των αιθουσών και αφού διαπιστώσαμε ότι εξυπηρετεί τις κτιριακές ανάγκες της δομής, απευθυνθήκαμε με έγγραφό μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί το κτίριο για χρήση προκειμένου να στεγαστεί το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ της Κοινωφελούς ΔΕΠΟΚΑΛ του Δήμου μας. Αυτό θα μας έδινε την δυνατότητα να λειτουργεί η δομή σε άνετους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ικανούς να καλύψουν τις αυξημένες σημερινές ανάγκες των ωφελούμενων και των οικογενειών τους, στο Δήμο μας, την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και την ευρύτερη περιοχή.
Στο αίτημα του Δήμου μας ανταποκρίθηκε άμεσα ο Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής και στη συνάντηση που είχαμε στις 30/1/2017, μας εξέφρασε τη βούλησή του για την παραχώρηση, δίνοντας οδηγίες ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η υποβολή αιτήματος από το Δημοτικό μας Συμβούλιο προς το Υπουργείο για την παραχώρηση της χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου και την στέγαση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Ο Δήμος Λευκάδας αναλαμβάνει τη μελέτη και την εκτέλεση όλων των εργασιών που θα απαιτηθούν, την συντήρηση του συγκροτήματος των αιθουσών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και όποιες άλλες δαπάνες προκύψουν από την χρήση του κτιρίου. Επίσης ο Δήμος Λευκάδας θα εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση της αυτονομίας των προς παραχώρηση αιθουσών ώστε να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο να αιτηθεί ο Δήμος Λευκάδας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την παραχώρηση στο Δήμο Λευκάδας της χρήσης των παλαιών αιθουσών του Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας για στέγαση και λειτουργία της κοινωνικής δομής «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών / Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ)» της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΕΠΟΚΑΛ Δήμου Λευκάδας. Ο Δήμος Λευκάδας αναλαμβάνει τη μελέτη και την εκτέλεση όλων των εργασιών που θα απαιτηθούν, την συντήρηση του συγκροτήματος των αιθουσών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και όποιες άλλες δαπάνες προκύψουν από την χρήση του κτιρίου. Επίσης ο Δήμος Λευκάδας θα εκτελέσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση της αυτονομίας των προς παραχώρηση αιθουσών ώστε να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών / Ατόμων με Αναπηρία και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και άτομα του Δήμου και των γύρω περιοχών, με νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αυτισμό, κινητικές αναπηρίες κ.ά. Λειτουργεί συνεχώς από τον Σεπτέμβριο 2002 ως κοινωνική δομή της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Οικονομικής Τουριστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Ο.Κ.Α.Λ.) Δήμου Λευκάδας.
Το Κέντρο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στην Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», χρηματοδοτούμενο, μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΠΕΠ ΑΜΕΑ και εθνικούς πόρους.
Το Κέντρο υποστηρίζεται οικονομικά και από το Δήμο Λευκάδας μέσω της επιχορήγησής του προς την Κοινωφελή Επιχείρηση ΔΕΠΟΚΑΛ, η οποία τα τελευταία τρία (3) χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Σκοποί του Kέντρου είναι :
• Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, μουσικής, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω γνωστικών αντικειμένων, πληροφορικής, εικαστικών, φυσικοθεραπείας, θεατρολογίας, άθλησης και σωματικής αγωγής καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων εντός και εκτός κέντρου που πραγματοποιούνται μέσω συνεργασιών και χορηγιών.
• Η κοινωνική ένταξη των επωφελούμενων, η υποστήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον αναμενόμενα αποτελέσματα από τις δράσεις του κέντρου είναι:
• Η απεμπλοκή του γυναικείου εργατικού δυναμικού από τις τόσο αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.
• Η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών.
• Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη δομή (κυρίως γυναίκες).
Στο κέντρο εφαρμόζονται προγράμματα:
• Εικαστικών τεχνών, πληροφορικής, έκφρασης και ψυχαγωγίας, μουσικής αγωγής, θεατρολογίας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, άθλησης και σωματικής αγωγής.
• Εκπαίδευση πάνω σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης-ατομικής υγιεινής, βελτίωσης δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης
Και παρέχονται:
• Ασφαλή απασχόληση
• Συμβουλευτική και στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.
• Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών.
Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ φιλοξενεί παιδιά/εφήβους/άτομα ηλικίας από 5 έως 50 ετών και λειτουργεί όλες τις εργάσιμες ημέρες (από 1η Σεπτεμβρίου 2016 σε 2 βάρδιες), το πρωί 7:00-15:00 και το απόγευμα 15:00-23:00. Εξυπηρετεί για την σχολική περίοδο 2016-2017 συνολικά 37 ωφελούμενους (19 στην πρωινή και 17 στην απογευματινή βάρδια).
Αναλαμβάνει την μετακίνηση των ωφελούμενων, με αυτοκίνητο και συνοδό, από και προς το Κέντρο στα όρια του Δήμου, από το σπίτι ή τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν.
Στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων λειτουργίας εκτός από τις δραστηριότητες εντός του κέντρου, έχουμε πετύχει συνεργασίες σημαντικές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και του ελεύθερου χρόνου των ΑΜΕΑ της περιοχής μας.
Απογευματινές δραστηριότητες όπως Μουσικοθεραπεία – Ζωγραφική για ΑΜΕΑ – Γυμναστική, μαθήματα Tae Kwon Do με άτομα ή συλλογικότητες που αγαπούν και αγκαλιάζουν τους ωφελούμενους μας. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την Εκκλησία καθώς και τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης. Επίσης συνεργασίες και προσφορές από αθλητικά – πολιτιστικά σωματεία, τοπικές ομάδες, ομοσπονδίες αλλά και ιδρύματα (Ωνάση, Ριμπολόβλεφ κ.α.). Τέλος εκθέσεις, συνδιοργανώσεις ημερίδων, σεμινάρια κ.α.
Σημαντική επίσης είναι η παρουσία και προσφορά του δικτύου εθελοντισμού που έχει αναπτυχθεί στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Το Κέντρο δέχεται πλήθος χορηγιών και προσφορών από άτομα και συλλογικότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους ωφελούμενους (δωρεάν εκπαιδευτικές εκδρομές για ωφελούμενους και συγγενείς, αγορά εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη αξιοποίηση των δραστηριοτήτων μας, εκδηλώσεις, κλπ).
Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας θεωρείται πρότυπο, τόσο για την λειτουργία του όσο και για την υποδομή του σύμφωνα με το φυλλάδιο των καλών πράξεων ΠΕΠ 2000-2006.