ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Λευκάδα

της

Έρσης Ψωμάκη – Καρρά 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λευκάδας, διεξήχθη η συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε), με κύριο θέμα «Τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στον τουρισμό».
Με απαρτία 9 μελών της Κ.Ε.Ε.Ε. κι εκπροσωπώντας τα 59 επιμελητήρια της χώρας, η Διοικητική Επιτροπή κάλυψε σε αυτή την δίωρη συνάντηση φλέγοντα ζητήματα οικονομοτεχνικής φύσης που αφορούν τον τουρισμό και το επιχειρείν, σχετικά με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Κ. Μίχαλος καλωσόρισε το περιορισμένο κοινό με μια ομιλία εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη τονίζοντας πως δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία. Πιο συγκεκριμένα: «Το ζητούμενο δεν είναι το μοίρασμα των χρηματοδοτήσεων αλλά η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης και το μόνο εργαλείο του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ιδιωτικός τομέας. Το μείζον πρόβλημα σήμερα είναι το μη μισθολογικό κόστος εργασίας που στερεί νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση στερεί από τις επιχειρήσεις. Η οικονομία του κράτους πρέπει να στηριχτεί στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα. Ως Επιμελητήριο Ελλάδας θα συνεχίσουμε να εξαγγέλλουμε το ζήτημα και να προσπαθούμε για την στήριξη του ιδιωτικού τομέα γιατί ανάπτυξη δεν μπορεί να επέλθει αλλιώς. Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη εθνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως μόνο με εθνικά κριτήρια αντιμετωπίζεται μια εθνική κρίση.»


Ο Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Π. Αγγελίδης δήλωσε πως καμία αλλαγή (υπονοώντας υποβάθμιση) δεν θα περάσει για τα επιμελητήρια δεδομένης της υποστήριξης του θεσμού από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο ο οποίος μάλιστα φέρεται, κατά τα λεγόμενα του Γεν. Γραμματέα, να έχει κάνει λόγο για «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Υπουργείου Αμύνης.
Παρ’ όλα αυτά, ακούστηκαν προβληματισμοί σχετικά, αφενός μεν με την βιωσιμότητα περιφερειακών επιμελητηρίων λόγω σοβαρής μείωσης των εσόδων καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν κι αφετέρου για το γεγονός ότι δεν στηρίζονται οι δράσεις τους από την παρουσία προσώπων από τον πολιτικό χώρο.
Ο Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης, κ. Η. Χατζηχριστοδούλου έστειλε σαφές μήνυμα πως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν αντέχει άλλο και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η ποινικοποίησή της. Σημείωσε πως οι κυβερνόντες δεν αγγίζουν το παραεμπόριο εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια. Ακόμη, έκανε έκκληση να επανέλθει η διευκόλυνση των 100 δόσεων, με κριτήρια, για επιχειρηματίες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας και Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Σ. Σκιαδαρέσης κατήγγειλε για ακόμη μία φορά το παραεμπόριο στην Λευκάδα ζητώντας από τις τοπικές αρχές να πάρουν θέση.
Απεύθυναν κάλεσμα να στηρίξουμε όλοι την παρουσία των επιμελητηρίων με τοπικά προϊόντα από τον κάθε νομό της Ελλάδας που θα εκπροσωπείται, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σημεία «κλειδιά» της συνεδρίασης σχετικά με τον τουρισμό ήταν το περιορισμένο εύρος της τουριστικής κίνησης σε συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδας, η μικρή διάρκεια της τουριστικής περιόδου γενικά στην χώρα αλλά και ειδικά στην Λευκάδα κι ο αγώνας ακόμη και των επιτυχημένων επιχειρηματιών του νησιού (κι όχι μόνο) να επιβιώσουν αγκομαχώντας κάτω από δυσμενείς συνθήκες.
Τονίστηκε πως ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας και η αναγκαιότητα στήριξης του τουριστικού προϊόντος καθώς επίσης και των επαγγελμάτων που βρίσκονται κάτω από αυτό, είναι μείζονος σημασίας σήμερα.
Τέλος, τηρήθηκαν από όλους οι προσυμφωνηθέντες κανόνες για την διεξαγωγή της συνεδρίασης σε ένα ευχάριστο κλίμα συσπείρωσης απέναντι στις αντιξοότητες που βάλλουν καθημερινά την χώρα είτε από την Ε.Ε προς την Ελλάδα είτε από τα ενδότερά μας.


Με το πέρας της συνεδρίασης ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Κ. Μίχαλου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδος, κ. Σ. Σκιαδαρέση όπου ο πρώτος συμπλήρωσε τα όσα προηγήθηκαν στέλνοντας το δικό του μήνυμα περί αναγκαιότητας να ακολουθήσουμε την παγκοσμιοποίηση. Ο ίδιος, ανέφερε πως τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα πρέπει να σταματήσει η εικόνα της ανεργίας. Κατέληξε με τον σχολιασμό του μεταναστευτικού ρεύματος κυρίως των νέων που μαστίζει την Ελλάδα σήμερα χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν αυτή τη στιγμή μιας φτωχής χώρας όπως η Ελλάδα» όπου διατίθεται δωρεάν. Για το τέλος άφησε ένα πολιτικό σχόλιο:
«Δεν αποποιούμαστε τους φόρους αλλά αναγνωρίζουμε πως είναι εξαντλητικοί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια κυβερνητική πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ας σκεφτούν σοβαρά να επαναφέρουν τις 100 δόσεις με αυστηρά κριτήρια, όχι γι’ αυτούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και θα οδηγηθούν ξανά στο ίδιο σημείο αλλά για όσους μπορούν.».
Ακολούθησε δείπνο στο ξενοδοχείο PortoGalini όλων των συμμετεχόντων.