ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόεδρος του ΤΑΟΛ: Η επένδυση στο Κάστρο θα γίνει με κάθε διαφάνεια – Δεν εκβιάζομαι από κανένα

Ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός, το ΤΑΟΛ που προσπαθεί να επανέλθει σε ισορροπία μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακή διαχείριση του θέματος του ξενοδοχείου Ionion star, από την μη πληρωμή των δανείων αλλά και από την γενικότερη κρίση, βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή την φορά λόγω των διαδικασιών που έχει ξεκινήσει η διοίκηση προκειμένου να βρεθεί επενδυτής για το οινοποιείο στο Κάστρο. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ , Θωμάς Κατωπόδης, κάλεσε τους δημοσιογράφους για να καταθέσει τα όσα συμβαίνουν στο συνεταιρισμό , προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη μια και το τελευταίο διάστημα το μέλος του Δ.Σ., Φίλιππος Μεσσήνης συνεντευξιάζεται γενικώς έχοντας κάνει σημαία την προσφορά μιας συγκεκριμένης εταιρείας , συγκεκριμένα της Notion , για την επένδυση στο Κάστρο. «Ο κ. Μεσσήνης έχει ξεφύγει εντελώς», θα πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε τους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του την διευθύντρια του ΤΑΟΛ, Ντίνα Καρύδη και την πρόεδρο των εργαζομένων κ. Κολυβά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , να καταθέσουμε το ιστορικό της αξιοποίησης του οινοποιείου στο Κάστρο προκειμένου το ΤΑΟΛ να έχει σημαντικά έσοδα και προκειμένου να καταλάβουμε γιατί ο κ. Μεσσήνης έχει τόσο μεγάλη επιμονή στο θέμα της επένδυσης από την εταιρεία Notion. Ο κ. Κατωπόδης εξηγεί:

«Στις 30.6.2016 έληξε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οινοποιείου στο Κάστρο όπου και αυτός απέβη άκαρπος. Πριν τη λήξη του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στις 27.12.2016 η εταιρεία notion έστειλε μία επιστολή με την οποία εκδήλωνε το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του Οινοποιείου στηριζόμενη στην προσφορά που είχε καταθέσει πριν δύο χρόνια. Πριν το άνοιγμα του φακέλου της ανωτέρω εταιρείας ζητήσαμε από οικονομικό επιμελητήριο, τεχνικό επιμελητήριο και δικηγορικό σύλλογο να μας ορίσουν τα μέλη τους προκειμένου να συγκροτηθούν επιτροπές για την αξιολόγηση της προσφοράς που υποθέταμε ότι έχει μέσα ο φάκελος. Το οικονομικό επιμελητήριο όρισε τον κ.Μεσσήνη. Έστειλα άμεσα επιστολή στο πρόεδρο του Επιμελητηρίου τον κ. Παγκράτη πως αυτό δε γίνεται μια και ο συγκεκριμένος είναι μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΟΛ αλλά και της 13μελους επιτροπής που ασχολείται με το διαγωνισμό και επομένως υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο ρόλων οπότε θα έπρεπε να μας ορίσει άλλο μέλος. Ο κ. Μεσσήνης με έγγραφό του μας είπε ότι σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας (Ν. 2690/1999) δεν κωλύεται η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε επιτροπή αξιολόγησης προσφορών. Όμως οι διατάξεις του νόμου που επικαλείται αφορούν Δημόσιο, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται από το κράτος κατά 50%. Δηλαδή ο νόμος αυτός είναι άσχετος με τους συνεταιρισμούς. Ο κ. Μεσσήνης λοιπόν αποφάσισε να λειτουργήσει ως μέλος τη Οικονομικής επιτροπής αξιολόγησης και όχι ως μέλος του Δ.Σ. προκαλώντας δυσλειτουργία στο Δ.Σ.», εξηγεί ο κ. Κατωπόδης και συνεχίζει: “To Δ.Σ., μετά από πρότασή μου στις 18.01.2017 αποφασίζει να καλέσει την εταιρεία Notion για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά μας και μετά από αυτό το Δ.Σ. να μπορέσει να διαμορφώσει άποψη. Η εταιρεία Notion ενημερώνεται και μας στέλνει επιστολή ώστε να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης. Επειδή όμως υπήρξαν αντιδράσεις από συμβούλους και επειδή η εταιρεία Notion δεν κατέθεσε προσφορά πρότεινα στο Δ.Σ. στις 17.2.2017 ή να ξαναδημοσιεύσουμε τη διακήρυξη ως έχει ή να καλέσουμε την 13μελη επιτροπή να τροποποιήσει κάποιους όρους της διακήρυξης ή να φτιάξουμε νέα διακήρυξη χωρίς περιοριστικούς όρους, μάλλον πρόταση συνεργασίας, και όποιος θέλεις να δώσει προσφορά. Το Δ.Σ. αποφάσισε να καλεστεί η 13μελής επιτροπή για να συζητηθεί το θέμα της διακήρυξης. Μετά το αίτημα του κ. Γράψα ζητήθηκε γνωμοδότηση από το δικηγόρο κ. Δελλαπόρτα εάν η ΓΣ μπορεί να συγκροτεί επιτροπές. Η απάντηση ήταν αρνητική διότι η Γ.Σ. δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη διαχείριση της περιουσίας του Συνεταιρισμού , αυτή την έχει το Δ.Σ. Έτσι το Δ.Σ. αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα «διαμόρφωση διακήρυξης για την αξιοποίηση του Οινοποιείου του Κάστρου» και οι σύμβουλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους , διότι σύμφωνα με την γνωμοδότηση του δικηγόρου και βάσει του καταστατικού δεν υφίσταται η επιτροπή που όρισε η Γ.Σ. για τη διαμόρφωση της σχετικής διακήρυξης.
Και έρχεται στη συνέχεια η εταιρεία Notion, προφανώς από λάθος πληροφόρηση που είχε, να μας λέει ότι θα καταγγείλει τα μέλη του Δ.Σ. για κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων σε σχέση ε την εντολή της Γενική Συνέλευσης για την αξιοποίηση του Κάστρου. Βέβαια μετά από δύο ημέρες την ανακάλεσε (31.3.2017). Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα . Θα θέσω φυσικά θέμα στο επόμενο συμβούλιο να καλέσουμε του ενδιαφερόμενους, διότι δεν είναι μόνο η εταιρεία Notion, να συζητηθεί το θέμα της διαδικασίας. Εμένα με ενδιαφέρει να νοικιαστεί το Κάστρο αλλά με καθαρές διαδικασίες.» Ο κ. Κατωπόδης απορημένος για την ενημέρωση της Notion αμέσως μετά το συμβούλιο που αποφάσισε να διαμορφωθεί εκ νέου η διακήρυξη είπε: “ Το συμβούλιο της ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή στις 08.30 το πρωί τηλεφωνούν από την εταιρεία Notion , στη διευθύντρια, για να της κάνει παρατήρηση γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εσείς τι καταλαβαίνετε; Το ‘οτι στις 11.30 το βράδυ τελειώνει το συμβούλιο και νωρίς το πρωί την επόμενη ημέρα η Notion είναι ήδη ενήμερη και τηλεφωνεί στο ΤΑΟΛ, ή κάποιος από του επτά του Δ.Σ. μίλησε με την εταιρεία ή έχουν κάμερες …Επικοινωνία με το Συμβούλιο υπάρχει. Τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ δεν εκβιάζεται από καμία εταιρεία και από κανένα. Εδώ είμαι για το συμφέρον του ΤΑΟΛ αλλά με καθαρά χαρτιά και διαφάνεια. Δεν θα κατηγορηθεί το συμβούλιο και κανένας ότι παίζει παιχνίδια.»

* Με την πρόταση της Notion τι γίνεται;

Κατ αρχή επανέρχεται στην πρόταση που είχε κάνει το 2014 και την οποία είχε απορρίψει η Γενική Συνέλευση. Τότε είχε απορρίψει και την Γιαρίμπο και τη Notion. O κ. Μεσσήνης τότε είχε ψηφίσει αρνητικά. Η προκήρυξη ανανεώθηκε μια και έγινε επαναπροκήρυξη. Καταλαβαίνουμε ότι είναι αυστηρή και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται πιο προσιτή. Άλλο αυτό και άλλο να μας κατηγορεί ο κ. Μεσσήνης ότι χάνουμε, με την στάση μας, μία μεγάλη επένδυση.

* Τι θα κάνετε από εδώ και στο εξής;

Θα κάνουμε , για να μην είναι χρονοβόρα, μια εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους. Την φτιάχνει ήδη νομικός για να μην έχει κανένας να πει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια. Ήδη μας έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις, όπως του κ. Σώζου που έχει και αυτός ξενοδοχείο. (πιθανόν αυτό δεν το γνωρίζετε  γιατί μένουν και κάποια χαρτιά που δεν προλαβαίνουν να τα βγάλουν φωτοτυπίες ώστε να μοιραστούν).

  • Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Μεσσήνης υποστηρίζει , σαν να είναι εκπρόσωπος, μια συγκεκριμένη εταιρεία;

Θεωρώ ότι τους τελευταίους μήνες ο κ. Μεσσήνης έχει ξεφύγει. Η συμπεριφορά του μέσα στο συμβούλιο είναι άθλια. Βρίζει Θεούς και δαίμονες προσάπτοντας στον πρόεδρο πολύ βαριές κατηγορίες. Το ξέρετε ότι έχει κάνει μήνυση στο Συνεταιρισμό; Διότι δεν συμφωνεί, λέει, με μία λέξη που υπάρχει στην πρόσκληση στους συνεταιριζόμενους … Πληρώνουμε δικηγόρους γιατί μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΟΛ μας πάει στα δικαστήρια. Θα πρέπει να ενημερωθεί η Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν οι αγρότες για την πορεία του. Κινδυνολογεί για δήθεν ζημιές στο ΤΑΟΛ… που έχουμε προκαλέσει…

  • Η όποια εταιρεία θα πάρει την εκμετάλλευση του Οινοποιείου στο Κάστρο θα μπορεί να συνάψει εργασιακές συμβάσεις με μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΟΛ;

Σε καμία περίπτωση και αυτός θα είναι όρος απαράβατος. Ούτε με μέλη του Δ.Σ. ούτε με συγγενείς τους Α’ βαθμού. 

Βιβιάννα Βαρδή