Περιφερειάρχης σε βουλευτή: “To γηροκομείο είχε πληγεί το 2003 από τους σεισμούς και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε»

Μετά την φιλανθρωπική εκδήλωση του γηροκομείου και τα όσα είπε η Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης για το γηροκομείο ήρθε και η πρόταση του βουλευτή , Θανάση Καββαδά που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Περιφερειάρχη, Θόδωρου Γαλιατσάτου:

Την άμεση απάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου προκάλεσε, η «αργοπορημένη», πρόταση, που έκανε ο βουλευτής Λευκάδας της Ν.Δ. Αθανάσιος Καββαδάς για την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου του Γηροκομείου Λευκάδας
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, απαντά ευθέως στον βουλευτή της Λευκάδος, για την καθυστερημένη πρόταση του, ως προς την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου του Γηροκομείου Λευκάδας, έργο το οποίο βρίσκεται στην προσοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προ πολλού χρονικού διαστήματος, μετά από σχετικό αίτημα της Ιερής Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης.
«Οι μικροπολιτικές της παρελθούσας περιόδου , των παρεμβάσεων υπουργών και βουλευτών για την εκπλήρωση έργων μετά από εντολές , έχουν παρέλθει και δεν ισχύουν στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Ο κ. Καββαδάς καλό είναι να τις ξεπεράσει κάποτε και να επικεντρωθεί σε προβλήματα του τόπου που χρειάζονται ενδεχομένως και τη δική του συμβολή και όχι να επιχειρεί την εκμετάλλευση ενεργειών που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια , για έργα που είναι αυτονόητα σε προτεραιότητα, όπως αυτό του Γηροκομείου της Λευκάδας» τονίζει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων συνεχίζει την κοινωνική πολιτική της, πιστή στη δέσμευσή της από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Με κάθε δυνατό τρόπο, επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την παροχή στήριξης και βοήθειας, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ,με σεβασμό και αλληλεγγύη στους πολίτες της.
Αναφορικά με την περίπτωση του γηροκομείου Λευκάδας ,το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη συνεδρίαση του, που είχε λάβει χώρα στην Κέρκυρα, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, μετά από την εισήγηση της ΠΕ Λευκάδας και τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη, έλαβε την υπ. αριθμό 52 – 6/2016 απόφαση, κατά με την οποία ενέκρινε υπογραφή επισύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του Ν.Π.Ι.Δ. «Οίκος Πρόνοιας Λευκάδας (Γηροκομείο) με σκοπό την υλοποίηση της πράξης «Αναδιαρρυθμίσεις και Αναμορφώσεις Κτιρίου Οίκου Πρόνοιας Λευκάδας (γηροκομείου) και Πτέρυγας Χρονίως Πασχόντων και Διαμορφώσεις Περιβάλλοντος Χώρου στον Οίκο Πρόνοιας Λευκάδας, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ αναμένεται μέχρι τέλους του προσεχούς Μαρτίου η αναγκαία πιστοποίηση του χρηματοδοτικού μέσου που θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική κάλυψη του έργου.

« Το γηροκομείο Λευκάδας έχει πληγεί από τους σεισμούς του 2003 και έκτοτε βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Αλήθεια μήπως θυμάται ο κ. βουλευτής που έρχεται να υποδείξει στην ΠΙΝ το πρακτέων, πόσες και ποιες κυβερνήσεις , πόσες και ποιες Περιφερειακές Αρχές και δημοτικές Αρχές, υπήρξαν χωρίς να κάνουν αυτό που κάνει η τωρινή Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων;
Το γηροκομείο Λευκάδας δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ψηφοθηρίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση του απευθυνόμενος στην επιστολή του βουλευτή Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

H ερώτηση Καββαδά
Να δημοσιευθεί πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου του Γηροκομείου Λευκάδας, ζητά ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, και από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, με σχετική επιστολή του.

Ο βουλευτής περιγράφει στον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις κακές κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στο γεγονός ότι φιλοξενούνται υπεράριθμοι ηλικιωμένοι, οι ανάγκες των οποίων δεν καλύπτονται επαρκώς.

Χαρακτηριστικό της άμεσης και επείγουσας ανάγκης για την ανακαίνιση και επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι ότι στο Γηροκομείο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30 κλίνες και φιλοξενούνται συνολικά 38 ηλικιωμένοι, ενώ από τις πλημμύρες και τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Λευκάδα το Νοέμβριο του 2017, πλημμύρισαν τα δωμάτια των γερόντων και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Ο βουλευτής δίνει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι έχουν κατατεθεί ακόμα 43 αιτήσεις για φιλοξενία ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν.

Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής: «Πέραν της ηθικής υποχρέωσης που βαρύνει όλους μας, εκτιμώ ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι να δημιουργήσουμε δομές που θα προσφέρουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στους ανθρώπους αυτούς, που μόχθησαν για δεκαετίες στη ζωή τους, προκειμένου ο τόπος μας, και εμείς οι ίδιοι, να έχουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο βουλευτής ζητά να μεριμνήσει ο αρμόδιος υπουργός, ώστε να δημοσιευθεί πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων για το έργο του Γηροκομείου Λευκάδος, προϋπολογισμού ύψους 2.500.000 ευρώ για το οποίο μάλιστα υπάρχουν ήδη έτοιμες εγκεκριμένες μελέτες.
Το ζήτημα αυτό θίγει και στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, από τον οποίο ζητά να δημοσιευτεί «πρόσκληση στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του θεματικού στόχου 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης» και ειδικότερα της επενδυτικής προτεραιότητας 9α για τις «επενδύσεις σε υποδομές υγείας και στις κοινωνικές υποδομές», ώστε να χρηματοδοτηθεί το αναγκαίο αυτό έργο, κάτι που αποτελεί απαίτηση όλου του Λευκαδίτικου λαού».

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*