ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας: Υποθερμιδική δίαιτα

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι πιο τολμηροί έχουν ήδη ξεκινήσει τις θαλασσινές βουτιές. Μεγάλη μερίδα όμως του γυναικείου πληθυσμού βρίσκεται σε “πανικό” για αυτή την πολυπόθητη έξοδο στις παραλίες.  Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία να χάσουμε το περιττό βάρος που αποκτήσαμε κατά την διάρκεια χειμώνα, ώστε να έχουμε εντυπωσιακές καλοκαιρινές εμφανίσεις. Έτσι ο Μάιος αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα της δίαιτας.

Ωστόσο, προκειμένου να έχουμε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα, πολλές φορές ακολουθούμε στερητικού τύπου δίαιτες χωρίς να αναρωτιόμαστε για το αν είναι συνολικά επωφελείς για την υγεία μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, Κυριακή 6 Μαΐου, αποτελεί μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υποθερμιδικής δίαιτας.

“Δίαιτα είναι ο καλός συνδυασμός φυσικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής, καταναλώνοντας καθημερινά μικρότερο ποσό θερμίδων από ότι είναι αναγκαίο αλλά όχι κάτω από τον βασικό μεταβολισμό προκειμένου οι απαραίτητες καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού να μπορούν να εκτελούνται φυσιολογικά”.

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για τον άνδρα και για την γυναίκα κυμαίνονται μεταξύ 1800-2000kcal και 1200-1500kcal αντίστοιχα.

Στην υποθερμιδική δίαιτα, το άτομο ανεξαρτήτου φύλου καταναλώνει καθημερινά περίπου 1200kcal και σε μια πιο ακραία μορφή δίαιτας έως και 800kcal.

Το βασικό πλεονέκτημα της υποθερμιδικής δίαιτας είναι και η άμεση απώλεια βάρους, από τη στιγμή που η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον είναι αρκετά πιθανό να βελτιωθούν κάποιοι δείκτες υγείας όπως είναι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης και της υπερλιπιδιαμίας (ολική χοληστερόλη), η ύπαρξη καλύτερου γλυκαιμικού έλεγχου στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς επίσης μπορεί να παρατηρηθεί και μια μικρή βελτίωση στα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια. Όλα αυτά μπορούν να διατηρηθούν από τη στιγμή που η απώλεια βάρους θα διατηρηθεί.

Τα μειονεκτήματα ωστόσο, φαίνεται να είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Μαζί με την απώλεια βάρους θα υπάρξει και ελάττωση της μυικής μάζας κάτι που σε γενικές γραμμές δεν είναι επιθυμητό, ενώ οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και η διατροφική ανισορροπία που θα επέλθει είναι η μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση για την υγεία. Η έλλειψη βιταμινών, φυτικών ινών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο και ημικρανίες,  κράμπες, απώλεια μαλλιών, αίσθημα αδυναμίας-κούρασης, διαταραχή της έμμηνου ρύσης κ.α.

Τέλος, πολλές μελέτες σχετικά με την υποθερμιδική δίαιτα έχουν δείξει πως όταν το άτομο επιστρέψει σε παλαιότερες διατροφικές συνήθειες του, το σωματικό βάρος που θα αποκτήσει θα αποτελείται κυρίως από λίπος.

Εν κατακλείδι, οι υποθερμιδικές δίαιτες είναι ωφέλιμες  μόνο βραχυπρόθεσμα, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας.

Μπορεί η καλή εμφάνιση  να μας απασχολεί άμεσα, η υγεία μας όμως είναι πιο σημαντική!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την υποθερμιδική δίαιτα μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/1242-ypothermidiki-diaita-asfaleia-kai-apotelesmatikotita